Liste over bebodde øyer i Kroatia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over kroatiske øyer i Adriaterhavet.

Dette er en liste over bebodde øyer i Kroatia, basert på folketall oppgitt ved folketellingen i mars 2001. I den kroatiske delen av Adriaterhavet er det 698 øyer, 289 holmer og 78 rev.[1] Dette gjør det kroatiske arkipelet til det største i Adriaterhavet, og det nest største i Middelhavet (det greske er større).[2]

Av de 698 øyene, er det bare 47 som er bebodd i betydningen at minst èn person har sitt bosted på øya. Noen kilder indikerer at Kroatia har så mange som 66 bebodde øyer,[3] som er det antallet øyer som har bebyggelse,[1] men 19 av disse har ikke lenger permanent bosetting. Fraflytting har preger de kroatiske øyene på grunn av utilstrekkelig økonomisk aktivitet.[4]

Flere av de kroatiske øyene har vært bebodd siden antikkens Hellas (for eksempel hadde Hvar allerede vært bebodd siden en gang mellom 3500 f.Kr. og 2500 f.Kr.[5] da Dionysios I av Syrakus i det 4. århundre f.Kr. grunnla kolonier der[5] og på Vis[6]). Flere øyer ble imidlertid ikke bebodd før osmanernes invasjoner av Balkan i middelalderen fikk mange kristne til å flykte ut mot kysten.

De viktigste næringsveiene på øyene er jordbruk (først og fremst dyrking av vindruer og oliven), fiske og turisme. Den lokale økonomien er relativt underutviklet, så de kroatiske myndighetene tilrettelegger forskjellige støtteordninger gjennom «Zakon o otocima» (norsk: «Loven om øyer») for å stimulere øyenes økonomi. Blant annet kreves det ikke bompenger på broer, og fergebilletter er subsidiert for øyboerne.[7]

Liste[rediger | rediger kilde]

Folketetthet forklaring

██ 0-10 personer per km²

██ 10-50 personer per km²

██ 50-100 personer per km²

██ 100-150 personer per km²

██ >150 personer per km²

Havna i byen Hvar på øya Hvar.
En strand på øya Brač.
Øygruppen Kornati.
Skog på øya Vis.
Øya Rab.
En vingård på øya Vis.


Navn
Kart Folketall[1]
Areal[1]
(km²)
Høyde[1]
(moh)
Folke-
tetthet
Krk Croatia - Krk.PNG 17 860 405,78 568 44,0
Korčula Croatia - Korcula.PNG 16 182 276,03 569 58,6
Brač Croatia - Brac.PNG 14 031 394,57 780 35,6
Hvar Croatia - Hvar.PNG 11 103 299,66 628 37,1
Rab Croatia - Rab.PNG 9 480 90,84 410 104,4
Pag Croatia - Pag.PNG 8 398 284,56 349 29,5
Lošinj Croatia - Losinj.PNG 7 771 74,68 589 104,1
Ugljan Croatia - Ugljan.PNG 6 182 50,21 286 123,1
Murter Croatia - Murter.PNG 5 060 18,60 125 272,0
Čiovo Croatia - Ciovo.PNG 4 455 28,80 217 154,7
Vis Croatia - Vis.PNG 3 617 90,26 587 40,1
Cres Croatia - Cres.PNG 3 184 405,78 639 7,8
Pašman Croatia - Pasman.PNG 2 711 63,34 272 42,8
Dugi otok Croatia - Dugi Otok.PNG 1 772 114,44 337 15,5
Vir Croatia - Vir.PNG 1 608 22,38 112 71,9
Šolta Croatia - Solta.PNG 1 479 58,98 236 25,1
Mljet Croatia - Mljet.PNG 1 111 100,41 513 11,1
Lastovo Croatia - Lastovo.PNG 835 46,87 415 17,8
Croatia Iž.png 557 17,59 168 31,7
Prvić Croatia - Prvic.PNG 453 2,37 75 191,1
Šipan Croatia - Elafit Islands - Sipan.PNG 436 15,81 224 27,6
Koločep Croatia - Elafit Islands - Kolocep.PNG 294 2,4[8] 125[8] 122,5
Zlarin Croatia - Zlarin.PNG 276 8,19 169 33,7
Lopud Croatia - Elafit Islands - Lopud.PNG 269 4,63[9] 216[9] 58,1
Silba Croatia - Silba.PNG 265 14,98 83 17,7
Vrgada 242 3,7[10] 115[10] 65,4
Krapanj 237 0,36[11] 1,5[11] 658,3
Molat Croatia - Molat.PNG 207 22,82 148 9,1
Ist Croatia - Ist.PNG 202 9,7[12] 174[12] 20,8
Susak Croatia - Susak.PNG 188 3,8[13] 98[13] 49,5
Drvenik Veli Croatia Drevnik Veli.png 168 12,07 178 13,9
Olib Croatia - Olib.PNG 147 26,09 74 5,6
Kaprije Croatia - Kaprije.PNG 143 6,97 132 20,5
Žirje Croatia - Zirje.PNG 124 15,06 134 8,2
Ilovik Croatia - Ilovik.PNG 104 5,2[14] 92[14] 20,0
Rava 98 3,6[15] 98[15] 27,2
Unije Croatia - Unije.PNG 90 16,92 132 5,3
Premuda Croatia - Premuda.PNG 58 9,25 88 6,3
Drvenik Mali Croatia Drevnik Mali.png 54 3,3[16] 79[16] 16,4
Sestrunj Croatia - Sestrunj.PNG 48 11,1[17] 185[17] 4,3
Zverinac Croatia - Zverinac.PNG 48 4,2[18] 111[18] 11,4
Rivanj Croatia - Rivanj.PNG 22 4,4[19] 112[19] 5,0
Biševo Croatia - Bisevo.PNG 19 5,8[20] 239[20] 3,3
Vele Srakane 8 1,15[21] 59[21] 5,3
Kornat Croatia - Kornat.PNG 7 32,30 237 0,2
Male Srakane 2 0,605 40[22]
Sveti Andrija 1 0,14[23] 7,1

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Sentralbyrået for statistikk i Kroatia (2005). «Geografiske og meteorologiske data» (PDF). Statistisk årbok for 2005 (engelsk). Sentralbyrået for statistikk i Kroatia. Besøkt 20. oktober 2008. 
  2. ^ Faričić, Josip (23. februar 2006). «Hrvatski pseudo-otoci» (kroatisk). Arkivert fra originalen 22. mai 2008. Besøkt 20. oktober 2008. 
  3. ^ Žubrinić, Darko (1995). «Generalities and basic facts about CROATIA» (engelsk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  4. ^ Treglav, Bojan (1. september 2006). «za otoke milijardu kuna godišnje!» (PDF). Vjesnik (kroatisk). VJESNIK d.d. s. 2. Arkivert fra originalen (PDF) 5. januar 2010. Besøkt 20. oktober 2008. 
  5. ^ a b «Povijest» (kroatisk). 2005. Arkivert fra originalen 26. september 2008. Besøkt 20. oktober 2008. 
  6. ^ Gazija, Drazen. «Povijest otoka Visa» (kroatisk). Arkivert fra originalen 16. mars 2008. Besøkt 20. oktober 2008. 
  7. ^ «Zakon o otocima» (kroatisk). Narodne Novine d.d. 1. april 1999. Arkivert fra originalen 20. september 2005. Besøkt 20. oktober 2008. 
  8. ^ a b «Koločep :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  9. ^ a b «Otok Lopud, Dubrovnik» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  10. ^ a b «Vrgada :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  11. ^ a b «The Brodarica - Krapanj Tourist Board» (engelsk). Arkivert fra originalen 8. september 2006. Besøkt 20. oktober 2008. 
  12. ^ a b «Ist :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  13. ^ a b «Susak :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  14. ^ a b «Ilovik :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  15. ^ a b «Rava :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  16. ^ a b «Drvenik Mali :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  17. ^ a b «Sestrunj :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  18. ^ a b «Zverinac :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  19. ^ a b «Rivanj :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  20. ^ a b «Biševo :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  21. ^ a b «Vele Srakane :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008. 
  22. ^ «Cave Srakane». DCS Lošinj. Arkivert fra originalen 11. februar 2008. Besøkt 20. oktober 2008. 
  23. ^ «Sveti Andrija :: peljar.cvs.hr» (kroatisk). Besøkt 20. oktober 2008.