Liste over Rosenborg Ballklub-sesonger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
White and blue players standing inside the penalty area during a corner kick
Rosenborg (hvit) mot Chelsea (blå) i en Mesterliga-kampLerkendal stadion.

Rosenborg Ballklub er en norsk fotballklubb fra Trondheim.[1] Den er Norges mest suksessfulle klubb,[2] og har vunnet den Norske eliteserien i fotball 24 ganger, og Norgesmesterskapet i fotball for menn ni ganger.[1] Selv om klubben ble stiftet i 1917,[3] fikk den ikke lov til å spille NFF-organiserte kamper før i 1928 grunnet restriksjoner på antall tillatte medlemmer i den regionale fotballkretsen.[4] Klubben startet i den lokale kretsserien klasse B og gikk gjennom flere opp- og nedrykk før de ble valgt ut til å delta i den innledende sesongen av den nasjonale eliteserien i fotball i 1937–38.[5] Etter andre verdenskrig, mislyktes klubben i å kvalifisere seg for Norgesserien 1947–48. Og vekslet i flere år mellom tredje divisjon og Landsdelsserien (nivå 2). Klubben nådde Hovedserien i 1960–61, men rykket senere ned igjen etter 1961–62 sesongen.[6]

Etter nedrykket fulgte fire år på nivå 2 før man rykket opp igjen i 1966. Og som nyopprykket lag tok Rosenborg sin første serietittel i 1967.[7] Siden har Rosenborg spilt på øverste nivå i alle sesonger, unntatt 1978-sesongen.[8] 1. divisjon ble omdøpt til Tippeligaen i 1991.[6] Klubben deltok i Norgesmesterskapet for første gang i 1932, og tok sitt første gull i 1960.[9] Rosenborg har opplevd to gyldne perioder. Den første på 1960-tallet og det tidlige 1970-tall. En periode som resulterte i tre seriegull og tre cupgull. Samt et tilsvarende antall sølv i begge turneringer. Den andre gyldne perioden startet med seriegullet i 1985 og har resultert i 19 seriegull og seks cupgull.[10] Fjorten seriegull ble vunnet under trener Nils Arne Eggen. Og seksten har blitt vunnet av midtbanespiller Roar Strand.[11] Rosenborg vant tretten seriegull på rad mellom 1992 og 2004.[1]

Rosenborg har spilt 206 kamper over 32 sesonger i UEFA-turneringer,[12] som startet med Cupvinnercupen i 1965. Klubbens eneste Europeiske trofé kom da de var en av elleve vinnere som vant Intertoto-cupen i 2008.[13] Rosenborg har i 21 sesonger deltatt i Mesterligaen og dens forgjenger, Serievinnercupen.[12] Og kvalifisert seg for gruppespillet elleve ganger, inkludert åtte sesonger på rad fra 1995 til og med 2002. Den beste prestasjonen kom da man nådde kvartfinalen i 1996/97, hvor de tapte 1-3 sammenlagt for Juventus.[1] Rosenborg har i 16 sesonger deltatt i Europaligaen og dens forgjengere, UEFA-cupen og Messebycupen.[12] Klubben har også vunnet den nå nedlagte Superfinalen i 2010,[14] og deltatt to ganger i Royal League.[15][16]

Forkortelser[rediger | rediger kilde]

Ligatabell forkortelser
  • K = Kamper spilt
  • V = Vunnet
  • U = Uavgjort
  • T = Tap
  • + = Scorede mål
  • − = Innslupne mål
  • ± = Målforskjell
  • P = Poeng
  • Plass = Tabellplassering
  • Tilskuere = Gjennomsnittlig tilskuertall

Turneringsforkortelser
  • NS = Norgesserien
  • HS = Hovedserien
  • TL = Tippeligaen
  • 1D = 1. divisjon
  • 2D = 2. divisjon
  • 3D = 3. divisjon
  • LS = Landsdelsserien
  • LSkv = Landsdelsserien kvalifisering
  • A = Kretsserien Klasse A
  • B = Kretsserien Klasse B
  • CL = Mesterligaen
  • EL = Europaligaen

Posisjonsforkortelser
  • V = Vinner
  • MV = Medvinner
  • F = Tapende finalist
  • SF = Semifinale
  • KF = Kvartfinale
  • GS = Gruppespill
  • GS2 = Andre gruppespill
  • PO = Playoff-runde

  • Kv1 = Første kvalifiseringsrunde
  • Kv2 = Andre kvalifiseringsrunde
  • Kv3 = Tredje kvalifiseringsrunde
  • R1 = 1. runde
  • R2 = 2. runde
  • R3 = 3. runde
  • R4 = 4. runde

1.-plass 2.-plass Opprykk ↑ Nedrykk ↓ Toppscorer i ligaen ♦

Sesonger[rediger | rediger kilde]

Den påfølgende listen er en liste over Rosenborg Ballklubs sesonger siden de ble tatt opp i Trøndelag Fotballkrets, og fikk spille offisielle kamper fra og med 1928-sesongen. Den inneholder resultatene fra ligaen, inkludert hvilket nivå, hvilken divisjon, plassering og gjennomsnittlig tilskuertall; resultatet i Norgesmesterskapet i fotball; deltakelse i andre offisielle turneringer, inkludert kvalifisering for opprykk eller nedrykk, Mesterligaen og Europaligaen; og klubbens toppscorer i den hjemlige ligaen og antallet mål han scoret.

Rosenborg Ballklub sesesonger
Sesong Liga NM Andre turneringer Toppscorer Referanser
Nivå Divisjon K V U T + ± P Plass Tilskuere Andre CL EL Navn Mål
1928 2 B 5 5 1 1 13 5 +8 5 1.-plass Kvalifisering – Rykket ikke opp [5]
1929 2 B 6 6 0 0 25 6 +19 12 1.-plass Kvalifisering – Rykket ikke opp [5]
1930 2 B 6 5 0 1 46 7 +39 10 2.-plass [5]
1931 2 B ↑ 6 6 0 0 24 6 +18 12 1.-plass Kvalifisering – Opprykk [5]
1932 1 A ↓ 4 1 0 3 5 18 −13 2 5.-plass R1 Kvalifisering – Nedrykk [5][17]
1933 2 B ↑ 6 6 0 0 20 7 +13 12 1.-plass Kv2 Kvalifisering – Opprykk [5][17]
1934 1 A 8 3 1 4 20 7 +13 7 4.-plass R2 [5][17]
1935 1 A 8 3 2 3 15 10 +5 8 2.-plass R1 [5][17]
1936 1 A 8 4 1 3 19 14 +5 9 2.-plass R1 [5][17]
1937 1 A 5 2 0 3 14 11 +3 4 5.-plass R4 [5][17]
1937–38 1 NS 12 4 0 8 22 37 −15 8 7.-plass R2 [5][17]
1938–39 1 NS 12 7 3 2 38 19 +19 17 1.-plass R3 Sluttspill – SF [5][17]
1939–40
[note 1]
1 NS 9 3 2 4 21 23 −2 8 4.-plass R1 [5][17]
1945 3 A 4 3 1 0 15 1 +14 7 1.-plass R1 Sluttspill – V [5][17]
1946–47 2 LSkv ↓ 18 5 5 8 31 39 −8 15 7.-plass R2 [5][17]
1947–48 3 3D 16 13 3 0 75 18 +57 29 1.-plass R1 [5][17]
1948–49 3 3D ↑ 14 9 2 3 49 19 +30 20 1.-plass R2 [5][17]
1949–50 2 1D 14 6 2 6 23 30 −7 14 5.-plass R1 [5][17]
1950–51 2 1D 14 7 2 5 20 19 +1 16 3.-plass R1 [5][17]
1951–52 2 LS 14 1 2 11 14 42 −28 4 8.-plass R1 [5][17]
1952–53 3 3D 12 7 2 3 26 20 +6 16 2.-plass R1 [5][17]
1953–54 3 3D ↑ 12 8 3 1 34 11 +23 19 1.-plass Kv1 [5][17]
1954–55 2 LS 14 6 1 7 28 24 +4 13 5.-plass R2 [6][17]
1955–56 2 LS 14 3 4 7 15 27 −12 10 6.-plass R4 [6][17]
1956–57 3 3D ↑ 14 11 2 1 47 16 +31 24 1.-plass R3 [6][17]
1957–58 2 LS 14 2 1 11 20 35 −15 5 8.-plass Kv2 [6][17]
1958–59 3 3D ↑ 14 12 1 1 95 8 +87 25 1.-plass R2 [6][17]
1959–60 2 LS 14 10 1 3 43 15 +28 21 1.-plass R4 [6][17]
1960–61 1 HS (B) 14 6 4 4 28 28 0 16 3.-plass &
V [6][17]
1961–62 1 HS 30 13 3 13 55 60 −5 29 9.-plass KF (1961)
SF (1962)
[6][17]
1963 2 2D (B) 14 6 4 4 36 23 +13 16 3.-plass R3 [6][17]
1964 2 2D (B) 14 6 3 5 22 19 +3 15 3.-plass &
V [6][18]
1965 2 2D (B) 14 8 3 3 36 20 +16 19 2.-plass R3 CupvinnercupenR2 [6][18][19]
1966 2 2D 14 12 1 1 38 11 +27 25 1.-plass R4 [6][18]
1967 1 1D 18 9 7 2 40 24 +16 25 1.-plass 11 126 F Iversen, OddOdd Iversen 17 [6][18][20]
1968 1 1D 18 11 2 5 53 29 +24 24 2.-plass 11 748 SF R1 Iversen, OddOdd Iversen 30 [6][18][19][20]
1969 1 1D 18 13 1 4 36 15 +21 27 1.-plass 13 948 KF R1 Iversen, OddOdd Iversen 26 [6][18][19][20]
1970 1 1D 18 10 4 4 15 5 +10 24 2.-plass 7 853 R4 R1 Meirik, ErlingErling Meirik 5 [6][18][19][20]
1971 1 1D 18 9 6 3 25 11 +14 24 1.-plass 8 434 V R2 Hanssen, ArneArne Hanssen
Wirkola, BjørnBjørn Wirkola
6 [6][18][19][20]
1972 1 1D 22 6 10 6 22 19 +3 22 4.-plass 6 702 F R1 Hanssen, ArneArne Hanssen 9 [6][18][19][20]
1973 1 1D 22 10 7 5 32 18 +14 27 2.-plass 8 579 F Iversen, OddOdd Iversen 9 [6][18][20]
1974 1 1D 22 9 5 8 39 31 +8 23 8.-plass 7 605 R4 R1 Iversen, OddOdd Iversen 11 [6][18][19][20]
1975 1 1D 22 11 5 6 36 28 +8 27 4.-plass 9 604 SF Iversen, OddOdd Iversen 9 [6][18][20]
1976 1 1D 22 7 7 8 24 29 −5 21 8.-plass 6 584 R2 Florholmen, MagnarMagnar Florholmen 11 [6][18][20]
1977 1 1D 22 1 5 16 17 48 −31 7 12.-plass 5 245 R4 Nilsen, SteinarSteinar Nilsen
Kjell Øyasæther
3 [6][18][20]
1978 2 2D 18 11 5 2 42 15 +27 27 1.-plass 2 549 KF Eggen, Knut TorbjørnKnut Torbjørn Eggen 10 [6][18][20]
1979 1 1D 22 9 4 9 31 29 +2 22 6.-plass 9 249 KF Sundmoen, ViggoViggo Sundmoen
Jørgen Sørlie
7 [6][18][20]
1980 1 1D 22 9 5 8 42 36 +6 23 5.-plass 9 549 R4 Sundmoen, ViggoViggo Sundmoen 11 [6][18][20]
1981 1 1D 22 9 8 5 35 24 +11 26 3.-plass 13 068 R4 Iversen, OddOdd Iversen 9 [6][18][20]
1982 1 1D 22 7 9 6 32 29 +3 23 6.-plass 7 933 R3 Brandhaug, SverreSverre Brandhaug 9 [6][18][20]
1983 1 1D 22 7 7 8 41 38 +3 21 7.-plass 7 571 R4 Moen, HåvardHåvard Moen 8 [6][18][20]
1984 1 1D 22 8 7 7 36 37 −1 23 6.-plass 7 371 KF Brandhaug, SverreSverre Brandhaug 13 [6][18][20]
1985 1 1D 22 15 3 4 43 33 +10 33 1.-plass 10 323 R4 SorlothGøran Sørloth 12 [6][18][20]
1986 1 1D 22 8 5 9 28 28 0 21 8.-plass 6 529 SF R2 Brandhaug, SverreSverre Brandhaug 7 [6][18][19][20]
1987 1 1D 22 8 4 7 33 25 +8 28 4.-plass 5 213 SF Nieuwlaat, AndréAndré Nieuwlaat 9 [6][18][20]
1988 1 1D 22 14 5 3 33 25 +8 47 1.-plass 12 070 V Brandhaug, SverreSverre Brandhaug 10 [6][18][20]
1989 1 1D 22 13 5 4 56 29 +27 44 2.-plass 12 065 KF R1 Jakobsen, MiniMini Jakobsen 18 [6][18][19][20]
1990 1 TL 22 13 5 4 60 24 +36 44 1.-plass 11 115 V R1 Jakobsen, MiniMini Jakobsen 17 [6][18][19][20]
1991 1 TL 22 10 6 6 38 28 +10 36 2.-plass 11 451 F R1 Løken, Karl PetterKarl Petter Løken 12 [6][18][20][21]
1992 1 TL 22 14 4 4 58 19 +39 46 1.-plass 13 569 V R1 Dahlum, Tore AndréTore André Dahlum 13 [6][18][20][21]
1993 1 TL 22 14 5 3 47 30 +17 47 1.-plass 11 750 R4 R1 SorlothGøran Sørloth 7 [6][18][20][21]
1994 1 TL 22 15 4 3 70 23 +47 49 1.-plass 11 061 SF R1 Brattbakk, Harald MartinHarald Martin Brattbakk 17 [6][18][20][21]
1995 1 TL 26 19 5 2 78 29 +49 62 1.-plass 10 280 V GS Brattbakk, Harald MartinHarald Martin Brattbakk 17 [6][18][20][21]
1996 1 TL 26 18 5 3 82 26 +56 59 1.-plass 11 062 R4 KF Brattbakk, Harald MartinHarald Martin Brattbakk 26 [6][18][20][21]
1997 1 TL 26 18 7 1 87 20 +67 61 1.-plass 11 338 KF GS Rushfeldt, SigurdSigurd Rushfeldt 25 [6][18][20][21]
1998 1 TL 26 20 3 3 79 23 +56 63 1.-plass 13 163 F GS Rushfeldt, SigurdSigurd Rushfeldt 27 [6][18][20][22]
1999 1 TL 26 18 2 6 79 23 +56 56 1.-plass 13 359 V GS2 Rushfeldt, SigurdSigurd Rushfeldt 15 [6][18][20][22]
2000 1 TL 26 16 6 4 61 26 +35 54 1.-plass 11 944 R3 GS R3 Johnsen, FrodeFrode Johnsen 9 [17][18][20][22]
2001 1 TL 26 17 6 3 71 30 +41 57 1.-plass 12 070 R3 GS Johnsen, FrodeFrode Johnsen 17 [17][18][20][23]
2002 1 TL 26 17 5 4 57 30 +27 56 1.-plass 14 626 R4 GS Brattbakk, Harald MartinHarald Martin Brattbakk 17 [17][18][20][23]
2003 1 TL 26 19 4 3 68 28 +40 61 1.-plass 15 825 V Kv3 R3 Brattbakk, Harald MartinHarald Martin Brattbakk 17 [17][18][20][23]
2004 1 TL 26 14 6 6 52 34 +18 48 1.-plass 17 395 KF Royal LeagueGS2 GS Johnsen, FrodeFrode Johnsen 19 [15][17][18][20][23]
2005 1 TL 26 10 4 12 50 42 +8 34 7.-plass 17 541 R4 GS R3 Helstad, ThorsteinThorstein Helstad 13 [17][18][20][23]
2006 1 TL 26 15 8 3 47 24 +23 53 1.-plass 19 440 SF Royal LeagueGS Iversen, SteffenSteffen Iversen 17 [16][17][18][20]
2007 1 TL 26 12 5 9 53 39 +14 41 5.-plass 19 903 R4 GS R3 Iversen, SteffenSteffen Iversen 13 [20][24][25][26]
2008 1 TL 26 11 6 9 40 34 +6 39 5.-plass 18 957 R2 Intertoto-cupenMV[note 2] GS Iversen, SteffenSteffen Iversen 10 [13][20][24][28]
2009 1 TL 30 20 9 1 60 22 +38 69 1.-plass 17 635 KF Kv2 Prica, RadeRade Prica 17 [20][24][29]
2010 1 TL 30 19 11 0 58 24 +34 68 1.-plass 16 911 SF SuperfinalenV PO GS Iversen, SteffenSteffen Iversen 14 [14][24][30][31][32]
2011 1 TL 30 14 7 9 69 44 +25 49 3.-plass 14 511 KF Kv3 PO Prica, RadeRade Prica 16 [33][34][35]
2012 1 TL 30 15 10 5 53 26 +27 55 3.-plass 13 394 R4 GS Prica, RadeRade Prica 11 [36][37][38]
2013 1 TL 30 18 8 4 50 25 +25 62 2.-plass 14 806 F Kv2 Chibuike, JohnJohn Chibuike 9 [39][40][41]
2014 1 TL 30 18 6 6 64 43 +21 60 2.-plass 14 806 R3 Kv3 Søderlund, AlexanderAlexander Søderlund 13 [42][43][44]
2015 1 TL 30 21 6 3 73 27 +46 69 1.-plass 18 039 V GS Søderlund, AlexanderAlexander Søderlund 22 [45]
2016 1 TL 30 21 6 3 65 25 +40 69 1.-plass 17 585 V Kv3 PO Gytkjær, ChristianChristian Gytkjær 19 [46]
2017 1 ES 30 18 7 5 57 20 +37 61 1.-plass 17 593 KF MesterfinalenV Kv3 GS Bendtner, NicklasNicklas Bendtner 19
2018 1 ES 30 19 7 4 51 24 +27 64 1.-plass 16 424 V MesterfinalenV Kv2 GS Søderlund, AlexanderAlexander Søderlund 8

Noter[rediger | rediger kilde]

Noter
  1. ^ Norgesserien 1939–40 ble avbrutt på grunn av Andre verdenskrig. Tabellen viser situasjonen ved avbrutt serie.
  2. ^ Rosenborg var en av elleve klubber som avanserte til UEFA-cupen 2008/09 ved å vinne alle sine runder av Intertoto-cupen 2008. Braga avanserte lengst i UEFA-cupen og ble erklært som den samlede vinneren.[27]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Fotnoter
  1. ^ a b c d «Rosenborg BK». UEFA. Arkivert fra originalen 21. april 2011. Besøkt 20. april 2011. 
  2. ^ Aarhus, Lars (2007). «League champions (1938–2013)». RSSSF. Arkivert fra originalen 25. november 2009. Besøkt 25. november 2009. 
  3. ^ Svardal (2007): 18
  4. ^ Svardal (2007): 26
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w Svardal (2007): 262
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar Svardal (2007): 263
  7. ^ Svardal (2007): 104
  8. ^ Svardal (2007): 138
  9. ^ Svardal (2007): 264–265
  10. ^ «Offisiell statistikk for Rosenborg Ballklub». Rosenborg Ballklub. Arkivert fra originalen 18. juli 2012. Besøkt 18. juli 2012. 
  11. ^ Aarre, Eivind (24. oktober 2010). «Eggen masterminds another title for Rosenborg». UEFA. Arkivert fra originalen 21. april 2011. Besøkt 20. juli 2012. 
  12. ^ a b c «Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 22. mai 2011. 
  13. ^ a b «2008: Stuttgart have last word». UEFA. 1. august 2008. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  14. ^ a b «Rosenborg overlegne i superfinalen». Verdens Gang. 7. mars 2010. Arkivert fra originalen 27. april 2011. Besøkt 27. april 2011. 
  15. ^ a b «2nd Group Stage». Royal League. Arkivert fra originalen 29. april 2011. Besøkt 29. april 2011. 
  16. ^ a b «Group 1». Royal League. Arkivert fra originalen 29. april 2011. Besøkt 29. april 2011. 
  17. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae Svardal (2007): 264
  18. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an Svardal (2007): 265
  19. ^ a b c d e f g h i j Svardal (2007): 267
  20. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an «Toppscorere». NRK. 11. mars 2010. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  21. ^ a b c d e f g Svardal (2007): 268
  22. ^ a b c Svardal (2007): 269
  23. ^ a b c d e Svardal (2007): 270
  24. ^ a b c d Harrison, Wayne (5. april 2011). «Rosenborg BK». UEFA. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  25. ^ «Rosenborg i Europa». NRK. 5. august 2010. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  26. ^ «Eliteserien 2007». NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  27. ^ «The UEFA Intertoto Cup: Past Winners». UEFA. 2008. Arkivert fra originalen 17. juli 2011. Besøkt 17. juli 2011. 
  28. ^ «Eliteserien 2008». NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  29. ^ «Eliteserien 2009». NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  30. ^ «Lister Eliteserien 2010». NRK. 3. mars 2011. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  31. ^ Harrison, Wayne (25. august 2010). «Ottesen earns København group-stage prize». UEFA. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  32. ^ «Eliteserien 2010». NRK. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 15. april 2011. 
  33. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2011». NRK. 6. november 2011. Arkivert fra originalen 29. november 2011. Besøkt 29. november 2011. 
  34. ^ «Eliteserien 2011». NRK. Arkivert fra originalen 29. november 2011. Besøkt 29. november 2011. 
  35. ^ «Third qualification round». UEFA. Arkivert fra originalen 29. november 2011. Besøkt 20. april 2011. 
  36. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2012». NRK. 27. september 2012. Arkivert fra originalen 18. november 2012. Besøkt 18. november 2012. 
  37. ^ «Eliteserien 2012». NRK. Arkivert fra originalen 18. november 2012. Besøkt 18. november 2012. 
  38. ^ «Europaligaen 2012/13 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 18. august 2012. 
  39. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2013». NRK. 24. november 2013. Besøkt 1. desember 2013. 
  40. ^ «Eliteserien 2013». NRK. Besøkt 1. desember 2013. 
  41. ^ «Europaligaen 2013/14 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 1. desember 2013. 
  42. ^ «Terminliste Fotball-NM, menn 2013». NRK. 24. november 2013. Besøkt 1. desember 2013. 
  43. ^ «Eliteserien 2013». NRK. Besøkt 1. desember 2013. 
  44. ^ «Europaligaen 2013/14 – Rosenborg BK». UEFA. Besøkt 1. desember 2013. 
  45. ^ Tusen takk, publikum! Arkivert 4. februar 2016 hos Wayback Machine.. rbk.no (9. november 2015)
  46. ^ Helland hattrick i historisk cupseier Arkivert 25. november 2016 hos Wayback Machine.. rbk.no (20. november 2016)
Bibliografi
  • Svardal, Geir (2007). Historien om Rosenborg Ballklub 1917–2007. Trondheim: Tapir Akademosk Forlag. ISBN 978-82-519-2188-6.