Liste over Afghanistans statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Afghanistans statsoverhoder omfatter statsoverhodene fra den første afghanske statsdannelsen, Hotaki-dynastiet i 1709 fram til i dag.

Hotaki-dynastiet ble herskende i området etter en vellykket oppstand blant de afghanske klanene ledet av Mir Wais Hotak. Oppstanden førte til at Mogulriket og Perserriket måtte trekke seg ut.[1][2][3]

Etter en lang periode med kriger ble hotakiene slått tilbake av Durrani-dynastiet som ble grunnlagt av Ahmed Shah Durrani i 1747.[4][5]

Etter at Durrani-dynastiet kollapset i 1823 overtok Barakzai-dynastiet makten og grunnla Emiratet Afghanistan som ble omformet til Kongedømmet Afghanistan fra 1926. Kongene styrte landet fram til statskuppet i 1973. Statskuppet ble ledet av Mohammed Daoud Khan, et søskenbarn av kong Mohammed Zahir Shah. Daoud Khan brøt med tradisjonen ved ikke å kalle seg sjah, men etablerte i stedet Republikken Afghanistan med seg selv som president.[6][7] Republikken besto til Saur-revolusjonen i 1978.

Etter 1978 har landet vært preget av kontinuerlig indre uro og invasjoner. Den tidligere president Hamid Karzai ble det første demokratisk valgte statsoverhodet i Afghanistan 7. desember 2004. Fra 29. september 2014 har landet vært ledet av president Ashraf Ghani Ahmadzai.

Under følger liste over Afghanistans statsoverhoder

Hotaki-dynastiet[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref. og anm.
Afghanistans emir
Hotaki-dynastiet
Fil:MIRWAIS HOTAK.png Mir Wais Hotak
(1673-1715)
1709-1715 Grunnla hotaki-dynastiet i 1709[8]
No image.png Abdul Aziz Hotak
(død 1717)
1715-1717 Bror til Mir Wais Hotaki
SHAH-MAHMUD-HOTAK.jpg Mahmud Hotak
(1697-1725)
1717-1725 Sønn av Mir Wais Hotak
Ashraf Shah Hotaki 1725-1729.jpg Ashraf Hotak
(død 1730)
1725-1730 Sønn av Abdul Aziz Hotak[9]
Shah-Husain-Hotak.jpg Hussain Hotak
(død 1738)
1730-24. mars 1738 Sønn av Mir Wais Hotak.

Afsharid-dynastiet[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref.
Afghanistans emir
Afsharid-dynastiet
Nader Shah Afshar (cropped).jpg Nadir Shah
(1688-1747)
24. mars 1738-19. juni 1747 [10]

Durrani-dynastiet[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref.
Afghanistans emir
Durrani-dynastiet
Portrait of Ahmad Shah Durrani.jpg Ahmad Shah Durrani
(1722-1772)
Oktober 1747-4. juni 1772 [11]
Temur-Shah.jpg Timur Shah Durrani
(1748-1793)
4. juni 1772-18. mai 1793 Sønn av Ahmad Shah Durrani
Shah-Zaman-Khan.jpg Zaman Shah Durrani
(1770-1844)
18. mai 1793-25. juli 1801 Sønn av Timur Shah Durrani, avsatt i 1801.
Mahmud Shah Durrani.jpg Mahmud Shah Durani
(1769-1829)
25. juli 1801-13. juli 1803 Sønn av Timur Shah Durrani. Hans første regjeringsperiode (av to).
Shah-Shuja-ul-Mulk.png Shah Shujah Durrani
(1785-1842)
13. juli 1803-3. mai 1809 Sønn av Timur Shah Durrani. Hans første regjeringsperiode (av to).
Mahmud Shah Durrani.jpg Mahmud Shah Durrani
(1769-1829)
3. mai 1809-1818 Hans andre regjeringsperiode, avsatt på nytt i 1818.
No image.png Ali Shah Durrani
(død etter 1819)
1818-1819 Sønn av Timur Shah Durrani, avsatt i 1819.
No image.png Ayub Shah Durrani
(død 1837)
1819-1823 Sønn av Timur Shah Durrani, avsatt i 1823.

Emiratet Afghanistan (1823-1926)[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref.
Afghanistans emir
Barakzai-dynastiet
Dost Mohammad Khan, of Caubal, Emir of Afghanistan.jpg Dost Mohammad Khan
(1793-1863)
1823-2. august 1839 Sønn av Sardar Payenda Khan, første regjeringstid[11]
Durrani-dynastiet
Shah-Shuja-ul-Mulk.png Shah Shujah Durrani
(1785-1842)
7. august 1839-5. april 1842 Hans andre regjeringsperiode.
Barakzai-dynastiet
Prince Akbar Khan.jpg Wazir Akbar Khan
(1816-1845)
5. April 1842-1845 Sønn av Dost Mohammad Khan
Dost Mohammad Khan, of Caubal, Emir of Afghanistan.jpg Dost Mohammad Khan
(1793-1863)
1845-9. juni 1863 Hans andre regjeringsperiode.[11]
Sher Ali Khan of Afghanistan in 1869.jpg Sher Ali Khan
(1825-1879)
9. juni 1863-1865 Sønn av Dost Mohammad Khan. Hans første regjeringsperiode.[11]
Amir-Muhammad-Afzal-Khan.jpg Mohammad Afzal Khan
(1811-1867)
1865-7. oktober 1867 Sønn av Dost Mohammad Khan.
Amir-Muhamad-Azam-Khan.jpg Mohammad Azam Khan
(død 1868)
7. oktober 1867-21. februar 1868 Sønn av Dost Mohammad Khan
Sher Ali Khan of Afghanistan in 1869.jpg Sher Ali Khan
(1825-1879)
7. oktober 1868-21. februar 1879 Hans andre regjeringsperiode.
Yaqub Khan.jpg Mohammad Yaqub Khan
Mal:(1849-1923)
21. februar 1879-12. oktober 1879 Sønn av Sher Ali Khan
MohammadAyoubKhan.jpg Ayub Khan
(1857-1914)
12. oktober 1879-31. mai 1880 Sønn av Sher Ali Khan, avsatt i 1880
Amir Abdur Rahman Khan of Afghanistan-cropped.jpg Abdur Rahman Khan
(1844–1901)
22. juli 1880–3. oktober 1901 [12][13]
Habibullah.jpg Habibullah Khan
(1872–1919)
3. oktober 1901–20. februar 1919
(drept)
[12][13]
Nasrullah Khan.png Nasrullah Khan
(1875–1920)
21. februar 1919–28. februar 1919 [12][13]
King Amanullah Khan.jpg Amanullah Khan
(1892–1960)
28. februar 1919–9. juni 1926 [12][13]

Kongedømmet Afghanistan 1926-1929[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref.
Afghanistans konge
Barakzai-dynastiet
King Amanullah Khan.jpg Amanullah Khan
(1892–1960)
9. juni 1926–14. januar 1929
(abdiserte etter statskupp)
[12][13]
King Inayatullah Khan of Afghanistan.jpg Inayat Ullah Khan
(1888–1946)
14. januar 1929–17. januar 1929
(abdiserte)
[12][13]

Emiratet Afghanistan 1929[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Merknad Ref.
Afghanistans konge og emir[a]
Intet dynasti
Habibullah Kalakani of Afghanistan.jpg Habibullah Kalakani
(Habibullah Ghazi)
(1890?–1929)
17. januar 1929[b]–13. oktober 1929
(avsatt)
Konkurrerte om tronen under borgerkrigen 1928–1929 [12][13]

Kongedømmet Afghanistan 1929–1973[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Ref.
Afghanistans konge
Barakzai-dynastiet
Nadir Khan of Afghanistan.jpg Mohammed Nadir Shah
(1883–1933)
17. oktober 1929–8. november 1933
(drept)
[12][13]
King Zahir Shah of Afghanistan in 1963.jpg Mohammed Zahir Shah
(1914–2007)
8. november 1933–17. juli 1973
(avsatt gjennom et statskupp)
[12][13]

Republikken Afghanistan 1973–1978[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       Hezb Enqilab Mile

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Republikken Afghanistans president
17. juli 1973–15. februar 1977
Republikkens president
15. februar 1977–27. april 1978
Sardar Mohammed Daud Khan
(1909–1978)
17. juli 1973–27. april 1978
(drept under et statskupp)
Uavhengig
(til 1976)
[12][13]
Hezb Enqilab Mile
(fra 1976)

Provisorisk militærstyre 1978[rediger | rediger kilde]

      Afghanistans væpnede styrker

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militære Ref.
Formann for Det militære revolusjonsrådet til Afghanistans væpnede styrker
No image.png Abdul Qadir Dagarwal
(1944–2014)
27. april 1978–30. april 1978 Afghanistans væpnede styrker [17][13]

Den demokratiske republikken Afghanistan 1978–1987[rediger | rediger kilde]

      Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān - Da Afghanistān da khalq dimukrātīk gund       Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
President for Den demokratiske republikken Afghanistans revolusjonsråd
Nur Muhammad Taraki.png Noor Mohammed Taraki
(1917–1979)
30. april 1978–16. september 1979
(avsatt gjennom et statskupp)
Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān
Da Afghanistān da khalq dimukrātīk gund

(Khalq-fraksjonen)
Også partiets generalsekretær 1. januar 1965–16. september 1979 [12][13]
Hafizullah Amin.jpg Hafizullah Amin
(1929–1979)
16. september 1979–27. desember 1979
drept under Operasjon Storm-333)
Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān
Da Afghanistān da khalq dimukrātīk
(Khalq-fraksjonen)
Også partiets generalsekretær 16. september 1979–27. desember 1979 [12][13]
No image.png Babrak Karmal
(1929–1996)
27. desember 1979–23. november 1986
(avskjediget)
Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān
Da Afghanistān da khalq dimukrātīk
(Khalq-fraksjonen)
Også partiets generalsekretær 27. desember 1979–4. mai 1986 [12][13]
Koordinator for Den demokratiske republikken Afghanistans revolusjonsråd
No image.png Haji Mohammed Chamkani
(1947–2012)
23. november 1986–30. september 1987 Uavhengig [12][13]
President for Den demokratiske republikken Afghanistans revolusjonsråd
Mohammed Najibullah
(1947–1996)
30. september 1987–30. november 1987 Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān
Da Afghanistān da khalq dimukrātīk gund
Også partiets generalsekretær 4. mai 1986–juni 1990 [12][13]

Republikken Afghanistan 1987–1992[rediger | rediger kilde]

      Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān - Da Afghanistān da khalq dimukrātīk gund → Hezb-e Watan

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
Republikken Afghanistans president
Mohammed Najibullah[c]
(1947–1996)
30. november 1987–16. april 1992
(fratrådte)
Hezb-e dimūkrātĩk-e khalq-e Afghānistān
Da Afghanistān da khalq dimukrātīk gund
I juni 1990 omdøpt til
Hezb-e Watan
[12][13]
No image.png Abdul Rahim Hatif
(1926–2013)
19. april 1992–28. april 1992
(avsatt)
Hezb-e Watan Fungerende president
(Republikken Afghanistans visepresident)
[13][18]

Den islamske staten Afghanistan 1992–1996 / 2001[rediger | rediger kilde]

      Jebh-e-Nejat-e Melli       Jamiat-e Islami

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Jihadrådets president og Den islamske staten Afghanistans fungerende president
Mojaddedi in September 2014.jpg Sibghatullah Mojadedi
(1926–2019)
28. april 1992–28. juni 1992 Jebh-e-Nejat-e Melli [12][13]
Lederskapsrådets president og Den islamske staten Afghanistans president
Burhanuddin Rabbani Cropped DVIDS.jpg Burhanuddin Rabbani[d]
(1940–2011)
28. juni 1992–22. desember 2001 Jamiat-e Islami
Inngikk 1996–2001 i alliansen
‎Jabha-yi Muttahid-i Islāmi-yi Millī barāyi Nijāt-i Afghānistān
[12][13]

Afghanistans interimsadministrasjon 2001–2002[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Formann for Afghanistans interimsadministrasjon
Karzai.jpg Hamid Karzai
(1957–)
22. desember 2001–19. juni 2002 Uavhengig [12][13]

Den islamske overgangsstaten Afghanistan 2002–2004[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig

Nilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Ref.
Den islamske overgangsstaten Afghanistans president
Hamid Karzai 2004-06-14-cropped.jpg Hamid Karzai
(1957–)
19. juni 2002–7. desember 2004 Uavhengig [18]

Den islamske republikken Afghanistan 2004–[rediger | rediger kilde]

      Uavhengig       Etelaf-e Milli

██ angir I opposisjon

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg Ref.
Den islamske republikken Afghanistans president
Hamid Karzai 2006-09-26.jpg Hamid Karzai
(1957–)
7. des 2004–29. september 2014 Uavhengig 2004
2009
[12][13]
Ashraf Ghani December 2014.jpg Ashraf Ghani Ahmadzai
(1949–)
29. september 2014– Uavhengig 2014
2019
[12][13]
2017 Halifax International Security Forum (37618951885).jpg Abdullah Abdullah [e]
(1960–)
9. mars 2020–17. mai 2020 Etelaf-e Milli [12][13]

Det islamske emiratet Afghanistan 1996–2001[rediger | rediger kilde]

      Taliban

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Merknad Ref.
Amīr al-Muʾminīn
No image.png Mullah Muhammed Omar
(1959–2013)
27. september 1996–13. november 2001
(avsatt)
Taliban [12][13]
Leder for Det øverste råd
No image.png Mullah Mohammed Rabbani
(1955–2001)
27. september 1996–16. april 2001
(døde)
Taliban [12][13]
No image.png Mawlawi Abdul Kabir 16. april 2001–13. november 2001
(avsatt)
Taliban Fungerende [12][13]

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Habibullah Kalakani benevnte seg selv både som konge og emir.
  2. ^ De fleste kilder oppgir 17. januar 1929, den dagen da Habibullah Kalakani inntok Kabul, som datoen for starten på hans regjeringstid.[14][15] Han hadde imidlertid gjort krav på tittelen som emir siden 14. desember 1928.[16]
  3. ^ Mohammed Najibullah utøvde embetsfuksjonene fram til 16. april 1992, da han søkte tilflukt hos FNs legasjon. Etter et opphold overtok Abdul Rahim Hatif stillingen som provisorisk statsoverhode og fungerte nominelt sett for Republikken Afghanistans fraværende president.
  4. ^ Burhanuddin Rabbani fortsatte å gjøre krav på presidentskapet i eksil med internasjonal anerkjennelse 27. september 1992–13. november 2001.
  5. ^ Abdullah Abdullah avviste resultatet av presidentvalget 2019 og satte opp en parallell regjering. Ghani og Abdullah avla begge presidenteden i separate innsettelsesseremonier 9. mars 2020. Den politiske krisen ble brakt til opphør 17. mai 2020, da Ghani og Abdullah undertegnet en maktfordelingsavtale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Edward Granville Browne. «An Outline Of The History Of Persia During The Last Two Centuries (A.D. 1722-1922)». Packard Humanities Institute. s. 29. Besøkt 24. september 2010. 
  2. ^ Steven Otfinoski (2004). Afghanistan. Infobase Publishing. s. 7. ISBN 0-8160-5056-2. Besøkt 27. september 2010. 
  3. ^ George Bruce Malleson (1878). History of Afghanistan, from the Earliest Period to the Outbreak of the War of 1878. Elibron.com. s. 227. ISBN 1-4021-7278-8. Besøkt 27. september 2010. 
  4. ^ «Afghanistan». The World Factbook. Central Intelligence Agency. Besøkt 23. oktober 2010. «Ahmad Shah DURRANI unified the Pashtun tribes and founded Afghanistan in 1747.» 
  5. ^ Louis Dupree, Nancy Hatch Dupree m.fl. «Last Afghan empire». Encyclopædia Britannica Online Version. Besøkt 24. september 2010.  Parameteren |title= støttes ikke av malen. Mente du |tittel=?) (hjelp)
  6. ^ «Afghan King Overthrown; A Republic Is Proclaimed». The New York Times. 18. juli 1973. 
  7. ^ Thomas Barfield (2012). Afghanistan: A Cultural and Political History (Princeton Studies in Muslim Politics). Princeton University Press. ISBN 978-0691154411. 
  8. ^ «The first Muslim dynasties». Encyclopædia Britannica. Besøkt 29. desember 2020. 
  9. ^ «Ashraf Hotaki». World Biographical Encyclopedia. Besøkt 30. desember 2020. 
  10. ^ «Afsharid Dynasty (Nader Shah)». Iran Chamber Society. Besøkt 30. desember 2020. 
  11. ^ a b c d «Afghan Embassy». Besøkt 29. desember 2020. 
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y «Afghanistan». Rulers.org. Besøkt 30. august 2020. 
  13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ «Afghanistan». World Statesmen.org. Besøkt 30. august 2020. 
  14. ^ Qassem, Ahmed Shayeq (28. mars 2013). Afghanistan's Political Stability: A Dream Unrealised. Ashgate Publishing, Ltd. ISBN 9781409499428. 
  15. ^ Wazir, Azmatullah Khan (2002). «The Immediate Solution of Afghan Crisis». A.K. Wazir. 
  16. ^ Muḥammad, Fayz̤; Fayz̤, Muḥammad Kātib Hazārah; Muḥammad, Faiḍ (1999). McChesney, R.D., red. Kabul Under Siege: Fayz Muhammad's Account of the 1929 Uprising. Princeton Series on the Middle East Bernard Lewis and Heath Lowry Series · Princeton Series on the Middle East. Oversatt av McChesney, R.D. Markus Wiener Publishers. ISBN 9781558761551. 
  17. ^ «Afghanistan: Heads of State: 1978–2002». Archontology.org. Besøkt 30. august 2020. 
  18. ^ a b «Afghanistan: Heads of State: 1987–1992». Archontology.org. Besøkt 31. august 2020.