Muhammed Omar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Muhammed Omar
Født1960Rediger på Wikidata
KhakrezRediger på Wikidata
Død23. apr. 2013Rediger på Wikidata
Zabol, Islamska Republika AfganistanuRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
 • Liste over Afghanistans statsministre (1996–2001)
 • د افغانستان امیر المؤمنین (1996–2001)
 • د طالبانو اميرالمؤمنين (1996–2001)
 • Amir al-Mu'minin (1996–2001) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Darul Uloom Haqqania, Jamia Uloom-ul-IslamiaRediger på Wikidata
Søsken Abdul Manan OmariRediger på Wikidata
Barn Mohammad YaqoobRediger på Wikidata
Parti Harakat-i Inqilab-i IslamiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Nadir Shahs og Zahir Shahs styre, Republikken Afghanistan, Den demokratiske republikken Afghanistan, Islamic State of Afghanistan, AfghanistanRediger på Wikidata
Gravlagt Zabol[1]Rediger på Wikidata

Mohammed Omar (ملا محمد عمر; født 2. mai 1959 i Khakrez i provinsen Kandahar i Afghanistan,[2] død 23. april 2013[3] i provinsen Zabol) var en afghansk mulla som var leder av Taliban og Afghanistans de facto statsoverhode fra 1996 til 2001.

Han levde i skjul fra begynnelsen av krigen i Afghanistan i 2001, og var etterlyst av FN for å skjule den internasjonale terroristen Osama bin Laden og hans al-Qaida-organisasjon.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Omar var sønn av en bonde og vokste opp i en leirhytte i Singesar-landsbyen (noen rapporter sier Nodeh), nær Kandahar.[trenger referanse] Han mistet sin far da han var ung og ansvaret for å fø familien falt på ham. Han var relativt ukjent i Afghanistan før 1994.

Taliban[rediger | rediger kilde]

Etter at Sovjetunionen trakk ut sine styrker, startet mulla Omar opprørsgruppen Taliban for å få slutt på Afghanistans forfall til lovløshet og krigsherrenes terror. Hans rekrutter kom fra madrasaskoler i Afghanistan og i afghanske flyktningleirer over grensen til Pakistan.

Omar var sunnimuslim og er kjent for en såkalt «ren» troskap til islam. Han var mulla med en landsby-madrasa nær Kandahar.

Omar er beskrevet som veldig høy (noen sier 1,98 m) og var regnet som en hard kommandør av mange.[trenger referanse] Han ble skadet fire ganger som kriger i Harakat-i Inqilab-i Islami-fraksjonen i den antisovjetiske mujahedin, med det resultat at han bare har ett øye. Omar ga få intervju, møtte sjelden mennesker som ikke var muslimer, og det finnes bare noen få kjente bilder av ham.

6. juli 2004 fanget etterretningsagenter Taliban-medlemmene mulla Sakhi Dad Mujahid og Nisar Hamed i et leilighetskompleks i Shah Wali Kot. Mujahid bar en mobiltelefon med telefonnumrene til topplederne i Taliban, inkludert Omar. Etterretningssjefen Abdullah Laghmanai i Kandahar sa at hans folk tok kontakt med Omar via Mujahids telefon, men da han innså at det ikke var Mujahid, la han på. Senere forsøk på å ta kontakt via nummeret, førte ikke frem.

Selv etter at Taliban erobret Kabul, forble Omar i Kandahar, et uvanlig trekk for kommandøren for de afghanske styrkene med et ønske om å styre hele landet.

Omars islamforståelse ledet ham til å beordre ødeleggelsen av to store statuer av Buddha som stod i klippene ved Bamiyan i Afghanistan, som var arkeologiske og historiske skatter. Han karakteriserte dem som avguder. Osama bin Laden roste Omar for denne aksjonen.

Mange vanlige pasjtunere-tilhengere så på ham som kilden av renhet.[trenger referanse]

Sitater[rediger | rediger kilde]

 • «Jeg er rede til å ofre alt for å fullføre vår edle jihad...inntil der ikke lenger er blodsutgytelse i Afghanistan og islam blir livsvei for vårt folk.»[4]
 • «Allah sier han aldri vil bli fornøyd med de som innynder seg. Når det gjelder forholdene i verden, er Amerika meget sterkt. Selv om landet var dobbelt så sterk eller dobbelt av det igjen, kan det ikke bli sterkt nok til å nedkjempe oss. Vi er sikre på at ingen kan skade oss dersom Allah er med oss.»[4]
 • «Dette handler ikke om våpen. Vi håper på Allahs hjelp. Det som betyr noe, er å ødelegge Amerika. Og dersom Allah vil det, faller det til jorden.»[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.france24.com[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ http://www.bbc.com/news/world-asia-32189847.
 3. ^ Silje Herbro L.landsverk: Etterforsker om Taliban-leder er død, NRK - http://www.nrk.no/verden/etterforsker-om-taliban-leder-er-dod-1.12476877. 29. juli 2015
 4. ^ a b c «9 Mohammed Omar Quotes - Inspirational Quotes at BrainyQuote». BrainyQuote (engelsk). Besøkt 31. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Burhanuddin Rabbani 
Afghanistans statsoverhode
Etterfølger:
 Burhanuddin Rabbani