Ahmed Shah Durrani

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ahmed Shah Durrani
Portrait of Ahmad Shah Durrani.jpg
Født1722
Herat
Død16. oktober 1772
Kandahar
Gravlagt Kandahar
Ektefelle Hazrat Begum
Barn Timur Shah Durrani
Beskjeftigelse Monark, lyriker
Nasjonalitet Durrani-dynastiet


Ahmed Shah, Ahmed Shah Durrani eller Ahmed Bahadur (født 1722, død 1773) var grunnleggeren av Durrani-dynastiet (1747–1772) i Afghanistan, i en del av sørlige og østlige Turkmenistan, i Tadsjikistan, i hele Iran, i India og i Kashmir.

Afghanerne regner ham som «Baba» (far av nasjonen) som ga han navnet «Ahmad Shah Baba». Durrani var sønnen til Zaman Khan Abdali, bestefaren het Daulat Khan Abdali, olderfaren het Sarmast Khan Sadåzai og faren til hele klanen het Sadå Khan. Durrani ble født i Herat-provinsen i det vestlige området av Afghanistan. Deres familie var blant områdets adelig familie som stammer fra den største klanen i Afghanistan, Sadåzai-klanen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Moren var av Alokozai-stammen, hennes navn var Zarghona Alokozai. Hun var en modig og godt disiplinert kvinne. I landets viktigste innenlandske og utenlandske anliggender var hun alltid der til å gi de beste rådene til sin sønn.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)