Saoirse Ronan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Saoirse Ronan
Saoirse Ronan 2015 (cropped).jpg
FødtSaoirse Una Ronan
12. april 1994 (25 år)
Bronx
Far Paul Ronan
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Irland Irland
Aktive år2003–i dag
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Saoirse Una Ronan, uttales (ˈsɜːrʃə ˈuːnə ˈroʊnən, (født 12. april 1994) er en irsk skuespillerinne, mest kjent for sin roller i Om forlatelse, Hanna og Brooklyn.

Til tross for at Ronan ble født i USA, siden hennes irske foreldre bodde der på den tiden, flyttet familien til Irland allerede da hun var tre år. Siden har hun tilbrakt hele sin oppvekst i Irland. Fornavnet hennes er for øvrig irsk for «frihet». Faren, Paul Ronan, er også skuespiller, selv om han ikke er like kjent som datteren. Hun startet selv med skuespill som niåring i TV-serien The Clinic i hjemlandet, en serie også faren spilte en gjesterolle i.

Ronan fikk sitt gjennombrudd allerede som 13-åring i sin første store film, Om forlatelse (2007). For sin innsats i denne filmen ble hun belønnet med sin første Oscar-nominasjon for beste skuespillerinne i en birolle.

Senere har hun også spilt i kjente filmer som Alle mine kjære (2009), The Way Back (2010) og Hanna (2011). I 2013 spilte hun hovedrollen som Melanie Stryder i filmatiseringen av Stephenie Meyers roman The Host, som ble slaktet av anmelderne og som også en gigantisk skuffelse økonomisk. I 2014 spilte hun en av rollene i den Wes Anderson-regisserte komedien The Grand Budapest Hotel.

Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolletolkningene i Brooklyn og Lady Bird.[1]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 88th Academy Awards (2016) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 14. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]