Saoirse Ronan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Saoirse Ronan
Saoirse Ronan at 2014 Berlin Film Festival (cropped).jpg
FødtSaoirse Una Ronan
12. april 1994 (23 år)
New York City i New York i USA
Far Paul Ronan
Yrke Skuespiller
NasjonalitetIrland Irland
Aktive år2003–i dag
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Saoirse Ronan (født 12. april 1994) er en irsk skuespillerinne, mest kjent for sin roller i Om forlatelse, Hanna og Brooklyn.

Til tross for at Ronan ble født i USA, siden hennes irske foreldre bodde der på den tiden, flyttet familien til Irland allerede da hun var tre år. Siden har hun tilbrakt hele sin oppvekst i Irland. Fornavnet hennes er for øvrig irsk for «frihet». Faren, Paul Ronan, er også skuespiller, selv om han ikke er like kjent som datteren. Hun startet selv med skuespill som niåring i TV-serien The Clinic i hjemlandet, en serie også faren spilte en gjesterolle i.

Ronan fikk sitt gjennombrudd allerede som 13-åring i sin første store film, Om forlatelse (2007). For sin innsats i denne filmen ble hun belønnet med sin første Oscar-nominasjon for beste skuespillerinne i en birolle.

Senere har hun også spilt i kjente filmer som Alle mine kjære (2009), The Way Back (2010) og Hanna (2011). I 2013 spilte hun hovedrollen som Melanie Stryder i filmatiseringen av Stephenie Meyers roman The Host, som ble slaktet av anmelderne og som også en gigantisk skuffelse økonomisk. I 2014 spilte hun en av rollene i den Wes Anderson-regisserte komedien The Grand Budapest Hotel.

Hun ble nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for rolletolkningen i Brooklyn.[1]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 88th Academy Awards (2016) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 14. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]