Lille Lungegårdsvannet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°23′25,357″N 5°19′42,208″Ø

Lille Lungegårdsvannet
Bergen6.jpg
Lille Lungegårdsvann med Fløyen i bakgrunnen
Areal0,03 km²

Lille Lungegårdsvannet
60°23′25″N 5°19′42″Ø

Lille Lungegårdsvannet eller på bergensk Smålungeren er et karakteristisk vann med fontene beliggende sentralt i Bergens bybilde. Dagens Lille Lungegårdsvann er 600 meter i omkrets, og er ikke som man kunne tro en kunstig innsjø. Opprinnelig var det en del av en fjordarm forbundet med Puddefjorden med navnet Alrekstadvågen som avgrenset halvøyen bestående av Nordnes og Nygårdshøyden mot nordøst. Det som senere fikk navnet Lille Lungegårdsvann strakte seg fra Torgallmenningen til Nonneseter og var forbundet med Store Lungegårdsvannet gjennom et sund, Lillestrømmen, og vannet var således salt-/brakkvann. To innsnevringer av Lungegårdsvannene har gitt grunnlag for etablering av broer, først i 1851 Nygårdsbroen med ny hovedvei mot syd, og i 1867 Strømbroen, en svingbro for forbindelsen mellom Nygård og Nonneseter.

Båter på vannet under Landsutstillingen i 1928.
Landsutstillingen i 1928 var bygget opp rundt Smålungeren.

Utfyllinger i første halvdel av 1800-tallet medførte at vannet ble avgrenset mot nordvest og således ble Olav Kyrresgate og Christies gate anlagt over det tidligere vannet, som på slutten av 1800-tallet fikk sin karakteristiske åttekantede form som består idag. I syd ble Strømgaten noe senere anlagt og gikk over Strømbroen. De utfylte arealer har gitt plass til viktige funksjoner og infrastruktur for bysentrum, som ellers kunne ha medført store inngrep og saneringer av den historiske bykjernen rundt Vågen. Sundet til Store Lungegårdsvann ble fylt igjen i 1926, men for å sikre vannkvaliteten går det en underjordisk kanal til Store Lungegårdsvann der det tidligere sundet gikk. Siden begynnelsen av 1980-tallet er vannet stengt av mot sjøen med en tilbakeslagsventil som hindrer saltvannsinntrengning ved flo sjø. Vannstanden holdes på 40 cm over flomålet i Store Lungegårdsvann, og det er en utfordring å tilføre vannet tilstrekkelig med rent ferskvann, spesielt i nedbørfattige perioder.

Navnet kommer av Lungegården, en herregård som ble dannet av kjernen i Nonneseter klosters gods etter at dette ved sekulariseringen i 1528 ble overdratt til riksråd Vincens Lunge. Lille Lungegårdsvann ble i middelalderen kalt Indre Alrekstadvågen etter kongsgården Ålrekstad og Store Lungegårdsvann ble kalt Ytre Alrekstadvågen.

Idekonkurranse[rediger | rediger kilde]

Lille Lungegårdsvann lå med en rekke garverier lenge som en stinkende pøl i et område som man antok skulle bli byens nye sentrum. Derfor ble den første norske idekonkurranse holdt i 1909. Det var to alternativ til utnyttelse: Å fylle igjen vannet eller å oppruste det. Første premie gikk til arkitekt Einar Oscar Schou, som ville oppruste vannet.

Juryen hadde lagt vekt på akseføring, beplantete anlegg og plassdannelser, i tillegg til plassering av monumentale bygg som rådhus, bibliotek osv. Men planene ble ikke utført på grunn av byutvidelse og stort press på reguleringsavdelingen. Deler av dette området fikk ikke en løsning før etter reguleringen etter brannen i 1916.

Ny fontene[rediger | rediger kilde]

23. juni 2004 åpnet byrådsleder Monica Mæland den nye fontenen. Fontenen er større enn den gamle og består av 21 dyser og 36 lyskastere som skal lyse opp vanndansen om kvelden. Tidens tann satte en stopper for den gamle fontenen i 2003.

Lille Lungegårdsvannet, Bergen, Noruega, 2019-09-08, DD 58-64 PAN.jpg
Panoramautsikt (2019).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]