15th Wisconsin Volunteer Infantry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
15th Wisconsin Volunteer Infantry
Flag of Wisconsin.svg
Basisdata
Aktiv:14. februar 1862–13. februar 1865
Motto:«For Gud og Vort Land!»
Land:USA Amerikas forente stater
Overordnet enhet:Union Army
Type:Regiment
Hovedkvarter:Camp Randall (Madison, Wisconsin)
Operativt oppdrag:
Rolle:Infanteri
Innsatser:Den amerikanske borgerkrigen

15th Wisconsin Volunteer Infantry var et amerikansk regiment i den føderale hæren under den amerikanske borgerkrigen. Det ble kalt Det skandinaviske regiment fordi soldatene var immigranter fra Norge, pluss noen fra Danmark og Sverige. Nordmenn og andre skandinaver tjenestegjorde i både den føderale og den konføderale hæren, men 15th Wisconsin Volunteer Infantry var det eneste helskandinaviske regimentet i krigen.

I alt var 90 prosent av soldatene fra Norge. Resten var i all vesentlighet fra Danmark og Sverige. Mange av soldatene var rekruttert fra de skandinaviske bosetningene i og rundt Wisconsin. Nesten alle i kompani A kom fra Illinois, men de i kompani K var fra Iowa og Minnesota. Noen mannskaper vervet seg med én gang de ankom fra Skandinavia.

Regimentssjefen var oberst Hans Christian Heg. Hans far, Even Heg utvandret fra Lier i 1840 og ved den nå nedlagte Lier jernbanestasjon i Lierbyen ble det i 1925 avduket en statue av oberst Heg.

Felttogene under krigen[rediger | rediger kilde]

Falne[rediger | rediger kilde]

15. Wisconsin mistet åtte offiserer og 86 menige drept eller dødelige såret under kamp, en offiser og 241 menige omkommet av sykdommer. 336 omkommet under den amerikanske borgerkrigen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Skarstein, Karl Jakob: Til våpen for det nye land – Norske innvandrere i den amerikanske borgerkrigen, Cappelen Damm 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]