Levi Eshkol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Levi Eshkol
Levi Eshkol.jpg
Levi Eshkol i 1947
Født25. oktober 1895
Russland Oratov, Russland (nåværende Ukraina)
Død26. februar 1969 (73 år)
Israel Jerusalem, Israel
GravlagtHerzlfjellet
Barn Noa Eshkol
Yrke Politiker
Parti Mapai, Arbeiderpartiet
NasjonalitetIsrael
Livssynjødedom
4. statsminister i Israel
1963–1969
ForgjengerDavid Ben-Gurion
EtterfølgerYigal Allon


Levi Eshkol, (לֵוִי אֶשְׁכּוֹל שְׁקוֹלְנִיק) (født 25. oktober 1895, død 26. februar 1969) er en tidligere israelsk statsminister.

Etter opprettelsen av staten Israel, ble Eshkol valgt inn i den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, i 1951 som medlem av partiet Mapai. Eshkol satt som landbruksminister frem til 1952, da han ble utnevnt til finansminister etter dødsfallet til Eliezer Kaplan. Eshkol satt som finansminister i tolv år. I hans periode som finansminister, etablert Eshkol seg som en markant skikkelse innenfor partiet Mapai, og han ble utpekt av daværende statsminister David Ben-Gurion som en mulig etterfølger som statsminister. Da Ben-Gurion trakk seg fra statsminister-embetet i juni 1963, ble Eshkol valgt til partiformann med en bred konsensus, og han ble senere utnevnt til statsminister i Israel.

Eshkol jobbet for å forbedre Israels relasjoner til andre land, og i 1965 etablerte han diplomatiske forbindelser med Vest-Tyskland, samt kulturelle bånd med Sovjetunionen som også tillot enkelte sovjetiske jøder å immigrere til Israel. Eshkol var den første israelske statsminister som ble invitert på offisielt statsbesøk til USA i mai 1964. Det spesielle forholdet mellom Eshkol og USAs president Lyndon Johnson skulle vise seg å bli avgjørende for å sikre amerikansk politisk og militær støtte til Israel i forkant av seksdagerskrigen som fant sted i juni 1967. Eshkol trakk seg etterhvert tilbake fra politikken på grunn av skrantende helse, og han døde av et hjerteinfarkt i februar 1969. Han ble 73 år. En nasjonalpark i nærheten av Beersheba ble oppkalt etter ham. I 2005 ble Eshkol kåret til den 86te største israeleren gjennom tidene, i en meningsmåling utført av det israelske nyhetsnettstedet Ynet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]