Levi Eshkol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Levi Eshkol
Levi Eshkol.jpg
Levi Eshkol i 1947
Født25. oktober 1895
Kiev
Død26. februar 1969 (73 år)
Jerusalem
Gravlagt Herzlfjellet
Ektefelle Miriam Eshkol, Elisheva Kaplan
Barn Noa Eshkol, Ofra Nevo-Eshkol
Beskjeftigelse Politiker
Parti Mapai, Arbeiderpartiet, Hapoel Hatzair
Nasjonalitet Israel
Medlem av Hapoel Hatzair
Utmerkelser Grand Cross of the National Order of the Ivory Coast, Madagaskars nasjonalorden, Nebraska Admiral, National Order of Chad, Mono-ordenen
4. statsminister i Israel
1963–1969
ForgjengerDavid Ben-Gurion
EtterfølgerYigal Allon
Signatur
Levi Eshkols signatur

Levi Eshkol, (לֵוִי אֶשְׁכּוֹל שְׁקוֹלְנִיק) (født 25. oktober 1895, død 26. februar 1969) er en tidligere israelsk statsminister.

Etter opprettelsen av staten Israel, ble Eshkol valgt inn i den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, i 1951 som medlem av partiet Mapai. Eshkol satt som landbruksminister frem til 1952, da han ble utnevnt til finansminister etter dødsfallet til Eliezer Kaplan. Eshkol satt som finansminister i tolv år. I hans periode som finansminister, etablert Eshkol seg som en markant skikkelse innenfor partiet Mapai, og han ble utpekt av daværende statsminister David Ben-Gurion som en mulig etterfølger som statsminister. Da Ben-Gurion trakk seg fra statsminister-embetet i juni 1963, ble Eshkol valgt til partiformann med en bred konsensus, og han ble senere utnevnt til statsminister i Israel.

Eshkol jobbet for å forbedre Israels relasjoner til andre land, og i 1965 etablerte han diplomatiske forbindelser med Vest-Tyskland, samt kulturelle bånd med Sovjetunionen som også tillot enkelte sovjetiske jøder å immigrere til Israel. Eshkol var den første israelske statsminister som ble invitert på offisielt statsbesøk til USA i mai 1964. Det spesielle forholdet mellom Eshkol og USAs president Lyndon Johnson skulle vise seg å bli avgjørende for å sikre amerikansk politisk og militær støtte til Israel i forkant av seksdagerskrigen som fant sted i juni 1967. Eshkol trakk seg etterhvert tilbake fra politikken på grunn av skrantende helse, og han døde av et hjerteinfarkt i februar 1969. Han ble 73 år. En nasjonalpark i nærheten av Beersheba ble oppkalt etter ham. I 2005 ble Eshkol kåret til den 86te største israeleren gjennom tidene, i en meningsmåling utført av det israelske nyhetsnettstedet Ynet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]