Lerkedvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lerkedvergmåler
Lerkedvergmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eupithecia lariciata
Freyer, 1841
Norsk(e) navn: lerkedvergmåler
Hører til: dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: skog med lerk
Utbredelse: holarktisk

Lerkedvergmåler (Eupithecia lariciata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er bare funnet langs kysten til Rogaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Larven

En liten (vingespenn 19 - 22 mm), slank, grå måler. Forvingen er forholdsvis kontrastrikt tegnet med et markert, lyst tverrbånd nær midten, innenfor dette et bredt, grått tverrbånd. Larven kan (med forbehold om at de individene som er avbildet på nettsider er korrekt bestemt) være ganske variabel - brun eller grønn, med eller uten lyse lengdestriper, med eller uten en rekke av klokkeformede, mørke flekker langs ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på lerk (Larix spp.) og arten forekommer hvor disse vokser. De voksne målerne flyr om natten i maijuni og kommer gjerne til lys. Arten overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lerkedvergmåleren er holarktisk. Den forekommer i Europa, i den nordlige delen av Asia øst til Stillehavet, og i store deler av Nord-Amerika. I Norge følger den plantinger av lerk og er funnet langs kysten til Rogaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]