Iriomotekatt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iriomotekatt
Iriomotekatt
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prionailurus bengalensis iriomotensis
Imaizumi, 1967
Prionailurus iriomotensis,
Felis iriomotensis
Mayailurus iriomotensis
Norsk(e) navn: Iriomotekatt
Hører til: leopardkatt,
asiatiske flekkede småkatter,
mindre kattedyr
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigCR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Habitat: terrestrisk, alle lokale habitater
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for iriomotekatt
Iriomote, Japan

Iriomotekatt (Prionailurus bengalensis iriomotensis) er et lite rovdyr som tilhører gruppen av asiatiske flekkede småkatter.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det er fortsatt usikkert om dette kattedyret er en underart av leopardkatten, slik den framstår her og slik den oppføres i IUCNs rødliste[1], eller er en egen art (Prionailurus iriomotensis), slik noen fortsatt betrakter den som. Da den japanske forskeren Yoshinori Imaizumi oppdaget katten i 1967 trodde man at han hadde oppdaget en ny art. Dette er imidlertid revidert, slik at de fleste i dag regner den som lokal variant eller underart av leopardkatten.

Iriomotekatten skiller seg fra leopardkatten på flere måter, blant annet gjennom å være fysisk mindre og gjennom forskjeller i skallen. Den har dessuten kun 28 tenner, mot normalt 30. Kroppslengden er cirka 50–60 cm og halen utgjør i tillegg cirka 20 cm. Lemmene er relativt korte og ender i labber som ikke har fullt inntrekkbare klør. Vekten er typisk 3,5–5 kg (typisk 4,2 kg ± 0,5 kg. Pelsen, som består av relativt lange hår, er gråbrun i fargen og har tydelig flekkmønster.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Iriomotekatten er endemisk for den 292 km² store øya Iriomote i Okinawa, Japan.[1] Habitatet består for det meste av lavt fjellandskap (300–460 moh.) med subtropisk eviggrønn skog, med innslag av mangrovebelter langs vannveiene. Studier har vist at iriomotekatten foretrekker lavereliggende områder med en mosaikk av våtmarksområder, småelver og mindre bakketopper.[1]

Annet[rediger | rediger kilde]

Bestanden av iriomotekatter er kritisk truet av utryddelse og underarten står oppført på IUCNs rødliste[1].

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.