Leo Jogiches

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leo Jogiches
Leo Jogiches i 1910
Født17. juli 1867[1][2]Rediger på Wikidata
Vilnius[3][4]
Død10. mars 1919[1][5][3][6]Rediger på Wikidata (51 år)
Berlin[3][4]
Moabitfengselet (Berlin)
Beskjeftigelse
Partner(e)Rosa Luxemburg
PartiSozialdemokratische Partei Deutschlands
Kommunistische Partei Deutschlands
Sosialdemokratiet i kongeriket Polen og Litauen
Det russiske sosialdemokratiske arbeiderparti
NasjonalitetSveits
Polen[3]
Det russiske keiserdømmet
GravlagtZentralfriedhof Friedrichsfelde
Signatur
Leo Jogichesʼ signatur

Leo Jogiches, også Tyszka (født 17. juli 1867 i Vilna (i dag Vilnius) i Tsarrussland, død 10. mars 1919 i Berlin), var en sosialistisk polsk-tysk politiker som var med på grunnleggelsen av Det tyske kommunistpartiet KPD.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Jogiches kom fra en velstående jødisk kjøpmannsslekt.[7] Han vokste opp i Vilna, som er det jiddische navnet på det som i dag er den litauiske hovedstaden Vilnius. På den tiden var Vilnius et senter for den rike, jødiske kulturen i Øst-Europa, men byen var også en del av Tsarriket.

I ungdomsårene vanket han i sosialrevolusjonære kretser i Vilnius. I 1888 ble han arrestert og fengslet. Etter løslatelsen skulle han gjøre russisk militærtjeneste i generalguvernementet Turkestan, men i stedet flyktet han til Sveits tidlig i 1890.

I landflyktighet[rediger | rediger kilde]

Han studerte ved Universitetet i Zürich og søkte om sveitsisk statsborgerskap. Jogiches søkte kontakt med marxisten Georgij Plekhanov, som også var i landflyktighet. To år etter kom han imidlertid såpass på kant med ham at det førte til en rettsprosess innad i partiet.[trenger referanse] Plekhanovs tilhengere angrep Jogiches på det skarpeste, og også Friedrich Engels ytret seg negativt om ham i et brev.[trenger referanse]

Aktivist i Tyskland[rediger | rediger kilde]

Jogiches stod Rosa Luxemburg nært og var medlem av partiet Sosialdemokratiet i kongeriket Polen og Litauen (SDKPIL). Han var skeptisk til bolsjevikenes linje i det russiske sosialdemokratiet. Under første verdenskrig levde han i skjul i Berlin, og sammen med blant andre Franz Mehring, Karl Liebknecht og Rosa Luxemburg var han med å grunnlegge først Spartakusforbundet, og den 1. januar 1919 Kommunistische Partei Deutschlands (KPD).

Etter den tyske novemberrevolusjonen under spartakistopprøret i Berlin, ble Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht myrdet av høyreekstreme frikorpssoldater. Dette skjedde den 15. januar 1919. Etter mordene ble Jogiches leder i partiet, men i mars 1919 ble han arrestert, og den 10. mars ble han selv myrdet i fengselet i Berlin-Moabit.

Jogiches hadde i likhet med den fremste teoretikeren i partiet, Rosa Luxemburg, vendt seg imot en ledende rolle for det russiske kommunistpartiet (bolsjevikene) i internasjonal arbeiderbevegelse.

Først etter hans død begynte KPD å bli mer avhengig av Moskva, og på grunn av misnøye med denne innvirkningen fra Moskva så etterfølgeren til Jogiches, Paul Levi, seg nødt til å trekke seg som partileder i februar 1921. Både Jogiches og Levi var eksempler på en type tidlige «luxemburgske» kommunister som var annerledes enn den bolsjevikiske typen som siden ble de førende i kommunistiske organisasjoner og grupperinger overalt.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Luxemburg, Rosa (1971). Briefe an Leo Jogiches. Mit einer Einleitung von Feliks Tych. Frankfurt am Main: Büchergilde Gutenberg. ISBN 3-7632-1497-6. 
  • Luxemburg, Rosa (1995). BilderLeseBuch. Berlin: Elefanten-Press. ISBN 3-88520-570-X. 
  • Seidemann, Maria (1998). Rosa Luxemburg und Leo Jogiches. Die Liebe in den Zeiten der Revolution. Berlin: Rowohlt. ISBN 3-87134-295-5. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id jogiches-leo, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d WeChangEd, www.wechanged.ugent.be[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.10344.1[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Leo(n) Jogiches, Proleksis enciklopedija ID 29163[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Autorités BnF, BNF-ID 13755011p[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Biografie: Leo Jogiches - Deutsche und Polen (rbb) Geschichte, Biografien, Zeitzeugen, Orte, Karten». www.deutscheundpolen.de. Besøkt 30. oktober 2021.