Lazio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Latium)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lazio
Regione Lazio
Sede Regione Lazio.jpg

Flagg

Våpen

LandItalia Italia
StatusRegion
Grunnlagt1970
Adm. senterRoma
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 9
17 232 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 2
5 879 082 (2019)
Bef.tetthet341,2 innb./km²
Høyde over havet416 meter
Provinser/
storbyområder
Frosinone
Latina
Rieti
Roma
Viterbo
Kommuner377
Politikk
PresidentNicola Zingaretti
Beliggenhet

Lazio
41°54′00″N 12°43′00″Ø

Lazio (også kjent som Latium) er en region i Italia. Regionen grenser i nord mot Toscana og Umbria, i øst mot Marche, Abruzzo og Molise, i sør mot Campania og i vest mot Tyrrenhavet. Regionens hovedstad er Roma, hovedstaden i Italia. I henhold til folketellingen i 2013 har regionen en befolkning på 5 870 451 innbyggere.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Lazio inneholder 4 491 km² med fjell (montagna), 9 291 km² med åser og høydedrag (collina) og 3 424 km² med sletter (pianura). Med sletter i denne konteksten menes flater ved kysten der høyden over havet er nær null, eller kun noe over havnivået. Innlandet bak kystslettene består i nord av åser eller colli, som igjen går over i fjellene. Det eksisterer ikke i sør. Innlandet bak åsene eller kystsonen består av fjell.

Kystslettene

Lazios kyst er lavtliggende med sandstrender, ledsaget av nes og odder som Circeoyeah (541 m) og Gaeta (171 m). De pontinske øyer, som er en del av Lazio, ligger midt imot sørkysten. Bakenfor kyststripen i nord ligger: Maremma Laziale (fortsettelsen av toskanske Maremma), avbrutt av Civitavecchia ved Tolfafjellene (616 m) i midten av Campagna Romana og i sør av Agro Pontino og dens fortsettelse sør for Terracina, Sør-Pontino. Dette området, en gang preget av myrer og malaria, er i århundrenes løp blitt overtatt og kultivert av befolkning og jordbruk.

Fjellene

Lazios Pre-apenniner, markert av Tiberdalen og elven Liri med bielven Sacco, sørøst for Tiberen, består av tre grupper med vulkanske fjell: Volsini, Cimini og Sabatini, og de tidligere vulkanske kraterne i disse er fylt av innsjøene (og landsbyene med samme navn) Bolsena, Vico og Bracciano. Sør for Tiberen danner en annen fjellgruppe en del av Preapenninene: Alban-åsene, også av vulkansk opprinnelse, og de kalkholdige fjellene Lepini, Ausoni og Aurunci. Apenninene i Lazio er en fortsettelse av Abruzzos Apenninene: Reatinifjellene med Monti Terminillo (2 213 m), fjellene Monti Sabini, Monti Prenestini, Monti Simbruini og Monti Ernici som fortsetter øst for Liri og inn i Mainardefjellene eller Monti della Meta. Den høyeste toppen er Gorzano (2 458 m) ved grensen til Abruzzo.

Typer av terreng som finnes i Lazio.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk demografi ISTAT. Istituto nazionale di statistica, 31. desember 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

italiastubbDenne italiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.