Sacco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sitzsack: Piero Gatti, Cesare Paolini, Franco Teodoro (1968)

Sacco® (fra italiensk for «sekk»), er et sittemøbel med en enkel konstruksjon som består av et yttertrekk, gjerne i vinyl, tekstil eller hud, som er fylt med kuler av polystyren. Møbelet former seg etter personen som sitter i det, og er regnet som det første masseproduserte møbel med et uttrykk som ikke var statisk og formelt. Sacco® ble første gang produsert i 1968 og ble raskt en suksess. Møbelet er kjent verden over og er et av ikonene fra 70-årene.

Sacco® er et registrert varemerket eiet av Sacco Of Norway, lignende møbler må bruke andre benevnelser som; sittesekk, sekkestol, bean-bag, puff og lignende.

Opphavspersoner[rediger | rediger kilde]

Tre italienske designere står bak produktet:[1][2][3]

De tre startet samarbeide innen design i 1965 og presenterte sacco i 1968.

Pietro Gatti, Cesare Paolini and Franco Teodoro, authors of Sacco

Produsenter[rediger | rediger kilde]

På verdensbasis er det det italienske selskapet Zanotta som er kjent for saccoproduksjon, men møbelet er blitt kopiert av mange produsenter opp igjennom årene. I Norden og Nord-Europa er det firmaet Sacco of Norway som innehar merkevarerettighetene til SACCO®. Dette selskapet produserer og selger saccosekker fra Innvik i Stryn kommune. Firmaet ble etablert i 2008 og kjøpte da rettighetene fra Ekornes ASA som hadde produsert saccosekker for det nordiske markedet i en årrekke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vitra Design Museum. «Sacco». Besøkt 25. september 2014. 
  2. ^ MOMA New York. «Sacco». Besøkt 10. oktober 2014. 
  3. ^ Centre Pompidou. «Sacco». Arkivert fra originalen 6. oktober 2014. Besøkt 10. oktober 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]