Lars Vilks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Vilks
Lars Endel Roger Vilks
Lars Vilks 20050722.jpg
Født20. juni 1946 (74 år)
HelsingborgRediger på Wikidata
Utdannet ved Lunds universitetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Billedhugger, kunsthistoriker,[1] kunstner, blogger, universitetslærer, filosof
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sappho-prisen (2015)[2]Rediger på Wikidata
Kjente verk«Nimis»

Lars Vilks' drivvedskulptur Nimis står i naturreservatet Kullaberg i nordvestre Skåne. Kunstverket ble påbegynt i 1980 og ble omstridt fordi kunstneren ikke tok hensyn til reglene i naturreservatet og bygde uten byggetilatelse.

Lars Endel Roger Vilks (født 20. juni 1946 i Helsingborg) er en svensk kunstner og kunstkritiker.

Lars Vilks er særlig kjent for sitt omstridte kunstverk Nimis, en tårnliknende skulptur av drivved som han begynte på i 1980 og som han fremdels bygger på. Nimis ligger i naturreservatet Kullaberg ved kysten i Skåne sør i Sverige. Kunstneren har erklært området som Nimis står på, som en selvstendig stat som han kaller «Ladonien». I Ladonien finnes også utendørskunstverket Arx, en «bok» av steiner, blant annet med påførte sidenumre. Nimis ble solgt som kunstverk til Joseph Beuys for å omgå kravene til svenske myndigheter siden Nimis var ulovlig oppført. Nimis er senere solgt videre til Christo.

Fra 1997 til 2003 var Vilks professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Bergen. Som kunstteoretiker ivrer han særlig for det institusjonelle kunstbegrepet, først og fremst gjennom sin blogg.

Omstridte Muhammed-tegninger[rediger | rediger kilde]

Se også Muhammedkarikaturen i Nerikes Allehanda

Lars Vilks fikk også mye oppmerksomhet da han sommeren 2007 skulle stille ut pennetegninger av den islamske profeten Muhammed som rondellhund, men ble refusert og istden fikk en av tegningen publisert i avisa Nerikes Allehanda. Han viste først Muhammed-tegninger på kollektivutstillinga «Oh my god!» på Vestfossen KunstlaboratoriumVestfossen i Buskerud. Tegningene der vakte få alvorlige reaksjoner fordi de var satt inn i en tematisk sammenheng. Kort tid etter stilte han også ut en enkel skisse i A4-format av profeten utformet som rondellhund på en utstilling med temaet «hund» i Linköping i Sverige. Rondellhunder er et svensk gatekunstfenomen som oppstod i november 2006 da fargerike hundefigurer ble plassert av anonyme amatørkunstnere i rundkjøringer, på svensk kalt rondeller. I sin Muhammed-tegning portretterer Vilks Muhammed, noe som bryter med billedforbudet i islam, og plasserer hodet på en hundekropp, et dyr som er ureint ifølge religionen og som ytterligere forsterker det blasfemiske ved bildet. Tegningen møtte derfor sterke reaksjoner og ble nektet vist på flere andre utstillinger, blant annet i Moderna Museet i Stockholm. Vilks tegnet for øvrig også en «jødepurke», et utbredt antijudaistisk motiv i kirkekunsten i middelalderen, og en «Jesus-elefant» da noen mente han ikke våget å tegne en jøde som et svin. Vilks forsøk på å vise fri og uavhengig kunst ble også forsvart av muslimske og jødiske intellektuelle i Sverige.

19. august 2007 gjenga altså den svenske regionavisa Nerikes Allehanda i Örebro Vilks' skisse som illustrasjon til en kronikk om ytringsfrihet. Dermed oppstod voldsomme reaksjoner. 31. august ble det arrangert demonstrasjoner mot tegningen i Pakistan der dokker som forestilte kunstneren og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ble brent. Det ble også avholdt en demonstrasjon utenfor avislokalene i Örebro, og flere land protesterte offisielt mot den publiserte Muhammed-tegningen, deriblant Egypt, Pakistan og Iran, samt Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland. Seinere utlovet Al-Qaidas påståtte leder i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, en belønning på 100 000 dollar til den som dreper kunstneren. Al-Baghdadi lovet i tillegg dusør til den som tar livet av avisas sjefredaktør Ulf Johansson, og han truet svenske selskaper som IKEA, Volvo og Ericsson. Sveriges muslimske råd (SMR), en av landets største muslimske organisasjoner, tok sterk avstand fra truslene fra Baghdadi. Også andre svenske aviser trykket tegningen.

Trusler[rediger | rediger kilde]

10. august i 2010, dagen etter nyheten om at 7 personer ble pågrepet i Irland, mistenkt for å planlegge drap på Vilks, publiserte flere svenske aviser en av hans omstridte tegninger av Muhammed. Jihad Jane knyttes av amerikanske myndigheter til denne saken.

14. februar 2015 ble Lars Vilks utsatt for et attentat under et debattmøte om ytringsfrihet utenfor et kulturhus i København.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]