Hopp til innhold

Markaryd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Markaryd
LandSveriges flagg Sverige
Retningsnummer0433
Areal698 hektar[1]
Befolkning5 123[2] (2020)
Bef.tetthet7,34 innb./hektar
Kart
Markaryd
56°27′04″N 13°35′13″Ø

Markaryd kirke

Markaryd er et tettsted i Kronobergs län i Småland i Sverige. Det er Markaryd kommunes administrasjonssenter. I 2010 hadde tettstedet 3 966 innbyggere.[3]

Markaryd ligger langs E4 mellom Helsingborg og Stockholm nær grensen mellom Skåne og Småland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Markaryd var frem til Roskildefreden i 1658 en viktig grenseby for Sverige. I 1638 ble Sveriges andre poststasjon anlagt her for å knytte Stockholm til posttrafikken fra Danmark og det øvrige Europa. Etter at Skåne ble erobret av Sverige, ble stedets betydning redusert.

På slutten av 1800-tallet ble det anlagt jernbane fra Åstorp til Jönköping, og en fra Hässleholm til Halmstad. Disse banene fikk sitt krysningspunkt i Markaryd, som dermed ble et jernbaneknutepunkt. Jernbanen har i dag mindre betydning, så jernbanen til Åstorp er nedlagt, i likhet med banen nordover. Banen mellom Hässleholm og Halmstad eksisterer fremdeles, men brukes i dag bare til godstrafikk og X 2000 mellom Malmö-Göteborg og nattogene mellom Malmö-Stockholm/Oslo via Hässleholm og Göteborg.

I og med at veien mellom Helsingborg og Stockholm gikk gjennom Markaryd, økte stedets betydning. Fremfor alt vokste det frem en industri basert på verksteds- og skogsproduktforetak.

Markaryd har omfattende industrivirksomhet. Nibe Industrier AB er et av de største foretakene. På stedet er dagligvarebutikken ICA Kvantum, en nybygd kino, en svømmehall (som ble bygd om til badeland sommeren 2005) samt hotell, flere restauranter og barer. man finner også flere pizzeriaer og frisørsalonger.

Den andre helgen i september avholdes hvert år et av Sveriges største høstmarkeder, Markaryds marknad.

Referanser[rediger | rediger kilde]