Abu Omar al-Baghdadi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abu Omar al-Baghdadi
Fødtحامد داود محمد خليل الزاوي
1959Rediger på Wikidata
Anbar
Død18. apr. 2010[1]Rediger på Wikidata
Tikrit
BeskjeftigelseMilitær leder, jihadist Rediger på Wikidata
Embete
  • Emir of the Islamic State of Iraq (2006–2010) Rediger på Wikidata
NasjonalitetIrak
Medlem avTanzim Qa’idat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn
Mujahideen Shura Council
Den islamske staten Irak

Abu Omar al-Baghdadi (født 1959 i landsbyen Al-Zawiyah nær Haditha i guvernementet Al-Anbar i Irak, død 18. april 2010 i Tikrit i Irak) var en irakisk militant islamist som var lederen av det tidligere Mujahedin Shura Council (også kjent som «Council of Freedom Fighters») som er det konsultative rådet for Mujahedin i Irak. Han var senere leder av den islamske staten Irak.

Abu Omar al-Baghdadi var også kjent under navn som Abu Abdullah al-Rashid al-Baghdadi, Abu Hamza al-Baghdadi og Abu Omar al-Qurashi al-Baghdadi.

Innenriksdepartementet i Irak hevdet at al-Baghdadi var tatt til fange i Bagdad 9. mars 2007, men det ble senere sagt at vedkommende ikke var al-Baghdadi allikevel. Den 3. mai 2007, kom det fra den irakiske innenriksdepartementet at al-Baghdadi og flere av hans medhjelpere var blitt drept av amerikanske og irakiske styrker nord for Bagdad. Men, i juli 2007, gikk det amerikanske militære ut og opplyste om at al-Baghdadi faktisk aldri har eksistert. Personen som var blitt tatt til fange få måneder tidligere ble identifisert som Khaled al-Mashhadani, en selvutnevnt mellommann til Osama bin Laden. USA hevdet at al-Baghdadi var en fiktiv figur skapt for å gi ett irakisk ansikt til en fremmed terror gruppe, og at uttalelser som kan tilskrives al-Baghdadi faktisk ble lest opp av en irakisk skuespiller.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Baghdadi ble drept sammen med Abu Ayyub al-Masri i et amerikansk-ledet bakkeangrep i Tikrit, Irak den 18. april 2010.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.washingtonpost.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Bekrefter at ledere for al Qaida i Irak er drept». www.bt.no. 2010. Besøkt 15. november 2020. 
Autoritetsdata