Gällivare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 67°8′0,34080″N 20°39′3,1104″Ø

Gällivare jernbanestasjon

Gällivare (lulesamisk: Jiellevárre eller Váhtjer, finsk: Jällivaara, meänkieli: Jellivaara)[1][2] er et tettsted som ligger i Norrbottens län i landskapet Lappland i Sverige. Det er Gällivare kommunes administrasjonssenter og i 2010 hadde tettstedet 8 449 innbyggere.

Stedet er et jernbaneknutepunkt mellom Inlandsbanan og Malmbanan. Som for nabobyen Malmberget, har gruvedriften også betydd mye for utviklingen av Gällivare.

Inlandsbanan er en jernbane som strekker seg fra Gällivare i nord til Östersund i sør, og den trafikkeres i sommersesongen. Malmbanan er den jernbanen som besørger passasjer- og malmfrakt til og fra havnene i Narvik og Luleå.

Like ved ligger Dundret, et fjell med tilhørende skianlegg, der det blant annet er blitt avholdt verdenscuprenn i langrenn og alpint. Junior-VM i nordiske grener ble arrangert der i 1995. Anlegget er, avhengig av sesongvær, åpent fra 1. november til 30. april.

Foruten kommunen er Boliden og LKAB Gällivares største arbeidsgivere.

Nord-Europas største solcellefabrikk finnes her. European Energy School – Energigymnaset – ble åpnet i 2008, og underviser studenter fra hele Sverige.

Gällivare er et senter for vestlæstadianismen. Årlig arrangeres «Gällivare julesamling» med deltagere fra Finland, Sverige, Canada, USA, Norge og andre land. Gudstjenesten tolkes til engelsk og finsk.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ortnamn med lulesamisk stavning, Sametinget i Sverige
  2. ^ Jiellevárre var opprinnelig navnet på Malmberget, mens Váhtjer, som viser til tettstedet, var navnet på en person som hadde beitemarker for rein i området.