Hopp til innhold

Landlungesnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stylommatophora
Brunskogsnegl
Nomenklatur
Stylommatophora
A. Schmidt, 1855
Populærnavn
Landlungesnegler
Terrestre snegler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseSnegler
OrdenLungesnegl
Økologi
Antall arter: ? i verden
3622 i Europa
ca. 100 i Norge
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
Egg fra Limacus flavus, ca. 1 mm i diameter.
Boakjølsnegl har en særegen paringslek.

Landlungesnegler eller terrestre snegler (Stylommatophora) er bløtdyr og de fleste har et spiralvridd skall. Men noen mangler et synlig skall og kan omtales som nakensnegler. De utgjør en delgruppe av lungesneglene. I Norge finnes omtrent 100 arter, hvorav «nakensneglene» utgjør 22 arter.

Det latinske navnet er sammensatt av stylos = stilk, omma = øye/øyne og phora = å bære. Det kan fritt oversettes til å bære øynene på stilk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Landlungesnegler har to par tentakler. På spissen av det bakerste paret finnes øynene. Landlevende arter skiller ut et slim fra kjertler foran på foten. Enkelte arter, slik som skogsneglene har et skall som er overvokst av kappen (skjult skall).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Landsneglene lever av planter, bær, sopp, moser og døde dyr, som makk og snegler. Snegler er viktige i næringskjeden da de er mat for flere dyr, som insekter, gnagere spissmus og fugler.

De er nattaktive, fordi luftfuktigheten er høyere. Om dagen eller i varme perioder er de passive. Snegler med skall trekker seg inn i huset og venter på fuktigere vær. Med foten tetter de åpningen til huset. Nakensneglene som ikke har et hus søker til fuktige omgivelser.

Om vinteren ligger de i dvale under røtter, stokker, steiner eller i kompost (blant råttnende planterester).

Formering[rediger | rediger kilde]

Landlungesnegler er tvekjønnet, noe som gjør det lettere å finne en partner. De har kompliserte kjønnsorgan og de kjønnsmodne parer seg om våren.

Paring skjer hos de fleste på det stedet de møter hverandre. Men noen arter har en særegnen paringslek. Kroppene presses sammen, fot mot fot, rett ovenfor hverandre. Med vaggende bevegelser beføler de hverandre med leppene og tentaklene. Etter en tid vrenger den ene sneglen ut sin vaginaåpning og en pilsekk med en kalkpil som den stikker inn i partnerens kropp. Den andre sneglen gjør likeså og paringen kan begynne. De befrukter hverandre samtidig som de henger i en slimtråd fra et tre eller lignende. Etter akten faller de ned på bakken.

Ettersom de er tvekjønnet kan begge legge egg. Snegler dør ofte like etter paring og egglegging. Noen arter blir to år, men de fleste lever bare ett år.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen omfatter de europeiske delgruppene, ned til familienivå.[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]