Hopp til innhold

Skogsnegler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skogsnegler
brunskogsnegl
Nomenklatur
Arionidae
Gray, 1840
Populærnavn
skogsnegler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeBløtdyr
KlasseSnegler
OrdenLungesnegl
UnderordenLandlungesnegl
Økologi
Antall arter: ? i verden
40 i Europa
Habitat: på land ( terrestrisk)
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
Skogsnegler lever av planter.
Skogsnegler er hermafroditter (tvekjønnet). For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig.
Eggene legges i grupper på 20-30 stykker.
Ikke alle skogsnegler er svarte. Denne tilhører slekten banansnegler.

Skogsnegler (Arionidae) er en familie landlevende snegler hvor de fleste artene lever i eller nær skogsområder. Skogsnegler hører til blant lungesneglene og gruppen av «nakensnegler» uten synlig skall.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogsnegler har to par tentakler. På det øverste paret finnes øyne ute på spissen. Det underste paret brukes til å registrere lukter eller kjemikalier. De har en kappehule som er en del av åndedrettet til sneglen, og den tjenestegjør som en lunge. Man kan lett se åpningen til kappehulen som et hull, normalt på høyre siden av kappen. Skogsnegler har åndehullet foran midten av kappa.

De kan ligne på artene i familien kjølsnegler (Limacidae), men disse har en kjøl på den bakre delen av kroppen, samt at åndehullet er bak midten av kappa.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skogsneger lever for det meste av ulike plantedeler, som de spiser. De har ikke tenner, men en raspetunge, som de kan raspe i seg maten med. Men noen arter spiser døde dyr (åtsler) eller mindre snegler som de kommer over, særlig brunskogsnegl spiser åtsler. Skogsnegler finnes på fuktige steder med skygge. De er aktive om natten når luftfuktigheten er høyere. Om dagen hviler de ofte undere steiner eller i tett vegetasjon. Om været blir for tørt og varmt, lukker de åpningen til kapphulen, mest mulig for å spare på fuktigheten.

Skogsnegler er hermafroditter (tvekjønnet). For å kunne legge egg kreves allikevel to snegler, som under paringen, befrukter hverandre gjensidig. De legger opptil 700 egg i grupper på 20-30 egg, på skyggefulle fuktige steder. Eggene er klebrige og kan enkelte ganger bli hengende fast på fugler eller dyr og på den måten bli transportert til andre steder. Etter noen uker klekker eggene. De nyklekkete sneglene ser ut som miniatyrer av de voksne individene. Utviklingstiden til et voksent individ kan variere etter arten, men mellom seks og sju måneder er vanlig.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Denne systematiske inndelingen omfatter alle de europeiske artene, samt noen til.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]