Hopp til innhold

Manda Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Manda er en øy i Lamu-fylke i Kenya, kjent for de gamle havnene Takwa og Manda fra 900-tallet.

På øya ligger flyplassen i Lamu, Manda flyplass, den er nå forbundet med passasjerferge til Lamu. Øya er atskilt fra fastlandet av den smale Mkanda-kanalen og vest for Manda ligger øya Manda Toto.

Mange kongelige, aristokrater og kjendiser som Kate Moss, prinsesse Caroline av Monaco og Sting kjøpte feriehus i Lamu i 1980 og 90-årene, flere av disse husene er på Manda.

Både de gamle byen Manda og Takwa ble sannsynligvis forlatt på 1800-tallet på grunn av vannmangel. I 1960-årene anbefalte Kenya Department of Agriculture å bygge flere vannoppsamlere av betong, kalt jabias, for å samle regnvann på øya. To jabias ble bygget og mange familier flyttet til øya, og dyrket mais, kassava, simsim og bomull.[1]

På øyas østkyst drives et prosjekt for bevaring av havskilpaddene som legger egg på en strand på øya.

Byen Manda[rediger | rediger kilde]

Kart over Manda Island

Manda byruinene (på nordvestkysten av Manda Island), ble først utforsket av arkeologen Neville Chittick i 1965.

Byen har sin opprinnelse fra handel med Persiabukta i det 9. og 10. århundre. Den viktigste handelsvaren var sannsynligvis elfenben. Mangrove trevirke var nok også viktige. Tidlige innbyggere i Manda konstruerte bygninger med brent firkantet murstein og stein og satt med en kalkmørtel. Denne byggeteknikkene finnes bare på øyer og i kystområder i Kenya.[2]

Byen Takwa[rediger | rediger kilde]

Takwa-ruinene ligger på sørsiden av øya Manda, og var aldri noe stort sted. Ruinene ble først gravd ut av James Kirkman i 1951. I 1972 ble stedet ryddet igjen under tilsyn av James de Vere Allen, kurator for Lamu-museet.

Det ble grunnlagt rundt 1500, og trolig forlatt rundt 1700. Kirkman mente at det kanskje var et sted hvor hellige menn eller religiøse mennesker trakk seg tilbake. Den store moskeen ved Takwa er relativt godt bevart.

Den andre viktige ruinstrukturen er søylegraven, som har en inskripsjon med datoen 1681–1682. Det er opplysninger om at da Takwa ble forlatt, bosatte innbyggerne seg rett over bukten ved Shela på øya Lamu. To ganger i året kommer folk fra Shela til søylegraven i Takwa for å be om regn.

Takwa-ruinene ble utnevnt til et kenyansk nasjonalmonument i 1982.[3]

Manda flyplass[rediger | rediger kilde]

Manda flyplass (IATA: LAU, ICAO: HKLU) er en liten sivil flyplass som ligger 6 meter over havet, og har to rullebaner. Den ble tidligere også kalt Lamu flyplass, men i forbindelse med utbyggingen av LAPSSET ble Lamu International Airport bygget.[4]

Manda flyplass ble etablert i 1963, det var da kun en grusbane og et lite skur som flyplassbygning.

I 2010 ble det bygget en terminalbygning, men det var fremdeles ingen asfaltert rullebane. Terminalbygning var moderne med modere utstyr som bagasjeskannere osv. men den var bygget uten dører og vinduer, kun åpninger. Fra terminalbygning ble bagasjen fraktet med håndtraller noen hundre meter til en liten kai hvor den og passasjer ble fraktet med dhow over til Lamu by.

Nå er den første rullebanen på Manda (15/33) asfaltert og den er 1930 m i lang og 30 m bred. Den andre rullebanen (08/26) er ikke asfaltert og er 931 m lang og 14 m bred.[5]

Flyplassen blir nå renovert med blant annet en ny taxebane som skal være klare til bruk i 2022.[6]

Camp Simba[rediger | rediger kilde]

Camp Simba er en amerikansk marinebase i Manda Bay som huset rundt 100 amerikanske personell sammen med et ukjent antall kenyanske tropper.

Den 5. januar 2020 ble militærbasen angrepet av omtrent 30-40 Al-Shabaab (tilknyttet al-Qaida) militante. Amerikansk og kenyansk militærpersonell utvekslet kraftig skuddveksling med Al-Shabaab under angrepet, som angivelig varte i omtrent fire timer. Under angrepet ble en amerikansk soldat og to amerikanske kontraktører drept. I tillegg ble fem fly og flere kjøretøy ødelagt. Fem fra al-Shabaab døde og fem ble arrestert.[7]

Byggingen av Øst-Afrikas største havn[rediger | rediger kilde]

LAPSSET

Lamu Port-South Sudan-Ethiopia-Transport (LAPSSET) korridorprosjekt, er et transport- og infrastrukturprosjekt (havner, rørledninger, veier, jernbaner) i Kenya som når det er fullført, vil være landets andre transportkorridor. Som navnet sier er det en transportkorridor fra Sudan - Etiopia til en ny stor havn i Lamu. Kenyas forrige transportkorridor er Mombasa - Uganda transportkorridor som går gjennom Nairobi.

Noen grunnleggende LAPSSET-infrastruktur er bygget, blant annet en politistasjon og havnekontor i Lamu og forlengelse av Lamu flyplass sin rullebane (senere skal en ny stor flyplass bygges inne på fastlandet) og bygging av de første kaiene ved Lamu Port ble fullført 2019.

Det nye kaiområdet ligger ikke på øya Lamu men inne på fastlandet nord for øya.

Når kaiområdet er ferdig vil det ha et areal 10 ganger så stort som øya Lamu. I tillegg kommer infrastruktur som flyplass og veier, og boligområdet for alle som skal arbeide der.

Prosjektet har fra starten av vært meget omstridt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Otieno, Lawrence (29. oktober 2020). «Manda Bay, Manda Island - East African Retreats» (engelsk). Besøkt 15. februar 2022. 
  2. ^ «History of Manda Island | Manda Island | Kenya Safaris | Kenya Tours». Maasai Mara National Reserve (engelsk). 4. februar 2022. Besøkt 15. februar 2022. 
  3. ^ «What Is The Takwa Settlement History Essay». www.ukessays.com (engelsk). Arkivert fra originalen 15. februar 2022. Besøkt 15. februar 2022. 
  4. ^ «GeoNames.org». www.geonames.org. Besøkt 15. februar 2022. 
  5. ^ «Wayback Machine». web.archive.org. 28. mars 2012. Archived from the original on 28. mars 2012. Besøkt 15. februar 2022. 
  6. ^ «Google Oversetter». translate.google.no. Besøkt 15. februar 2022. 
  7. ^ «Suspected Al-Shabab Attack Against US Naval Base in Manda Bay, Kenya; 3 Killed, 2 Injured Serving the US and Significant Property Damage – Maritime Security Review» (engelsk). Besøkt 15. februar 2022.