Dhow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dhow ved Unguja (Zanzibar).
Dhow fotografert ved Lamu.

Dhow er en båttype som tradisjonelt ble bygget rundt Det arabiske hav og Den arabiske gulf. Den fører et eller flere latinske seil. Størrelsen kan variere fra mindre båter, 15 til 20 fot, til større havgående fartøyer opp til 300 tonn. Termen dhow blir ikke brukte av araberne, men er sannsynligvis en avledning fra swahili eller et gammelt arabisk ord for båt.

Helt opp til 1960-tallet seilte det dhower som handelsfartøyer mellom Den arabiske gulf og Øst-Afrika. Frakten var for det meste dadler og tørket fisk til Øst-Afrika og tømmer til landene rundt Den arabiske gulf. Slaver var også en viktig handelsvare fra Øst-Afrika til Arabia.

Det finnes mange ulike typer dhower, blant annet ghanja, boom og battil. Båtene kunne ha skrog der akteret er flatt eller med en akterstavn. Et eksempel på dhow med akterstavn er boomen som var svært vanlig i Kuwait.[1][2][3][4]

Dhower ved Lamu
Shipperen på dhow ved Lamu

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dhows of the swahili coast - Zanzibar Travel Guide». www.zanzibar-travel-guide.com. Besøkt 9. juni 2021. 
  2. ^ «History and Construction of the Dhow». nabataea.net. Besøkt 9. juni 2021. 
  3. ^ «British-Yemeni Society: Traditional Arab sailing ships». web.archive.org. 15. juli 2012. Arkivert fra originalen 15. juli 2012. Besøkt 9. juni 2021. 
  4. ^ «Ancient Sailing and Navigation». nabataea.net. Besøkt 9. juni 2021.