Lale Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lale Andersen
Lale.jpg
Født Liese-Lotte Helene Berta Bunnenberg
23. mars 1905
Lehe
Død 29. august 1972
Wien
Nasjonalitet Tyskland

Lale Andersen (født 23. mars 1905 i Bremerhaven-Lehe, død 29. august 1972 i Wien; egentlig Liese-Lotte Helene Berta Bunnenberg, gift Beul) var en tysk sanger og skuespiller. Hun er best kjent for sin tolkning av sangen «Lili Marleen», som gjorde den berømt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bunnenberg gikk på skuespillerskole ved Deutsches Theater i Berlin, og arbeidet siden i Zürich 1933-37 og ved Kabarett der Komiker i Berlin som sanger 1938-42. Hun utgav en selvbiografi i 1972, Der Himmel hat viele Farben.

Lili Marleen[rediger | rediger kilde]

Minnesmerke på Langeoog

Lale spilte inn Lili Marleen i 1939, men den ble ikke noen slager før Soldatensender Belgrad, radiostasjonen for de tyske væpnede styrker i det okkuperte Jugoslavia, begynte å kringkaste den i 1941. Lili Marleen ble da raskt overmåte populær blant de tyske soldater ved fronten. Radiosenderen ved Beograd var kraftig nok til å bli mottatt i hele Europa og middelshavsområdet,[1] og sangen ble etterhvert populær blant de allierte styrkene også.[2]

Men nazilederne var en stund lite fornøyd med denne triste sangen om adskilte kjærester, og Joseph Goebbels fikk den forbudt fra radiobølgene. Lale Andersen ble i ni måneder forhindret fra offentlige opptredender, ikke bare på grunn av sangen men også fordi hun hadde pleiet vennskap med Rolf Liebermann, som var jødisk, og med andre jødiske artister hun hadde truffet i Zürich. Hun ble så desperat at hun forsøkte å ta sitt eget liv.[3] Da hun så fikk tillatelse til å opptre igjen, var det på flere betingelser;[4] én av dem var at hun ikke måtte synge Lili Marleen. Goebbels beordret henne til å spille inn en mer «militant» versjon av sangen, i juni 1942. I de siste krigsårene hadde Andersen en mindre rolle i en propagandafilm, og spilte inn flere propagandasanger på engelsk.[5] Rett før krigsslutt trakk hun seg tilbake til øya Langeoog på den tyske nordsjøkysten.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Lala Andersen giftet seg på nytt etter krigen, og gjenopptok sin sangkarriere - om enn uten samme fremtredende profil som tidlig på 1940-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lale Andersen und Lili Marleen, last accessed January 16, 2006.
  2. ^ Ciceran, M.: "Lili Marleen", last accessed January 16, 2006.
  3. ^ Deinert, M.: Lale Andersen: Verfolgung und Auftrittsverbot, last accessed January 16, 2006.
  4. ^ D'heil, S.: Lale Andersen, URL last accessed January 16, 2006.
  5. ^ Deinert, M.: Lale Andersen: Englische Propagandalieder, last accessed January 16, 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]