Lili Marleen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Minnesmerke over Lili Marleen og sangeren Lale Andersen på den tyske øya Langeoog.

«Lili Marleen» er en kjent sang skrevet av den senere forfatteren Hans Leip. Leip skrev den under første verdenskrig før han dro til den russiske fronten i 1915, og senere publisert som Das Lied eines jungen Soldaten auf der Wacht. Leip var forelsket i to jenter, Lili og Marleen, som i dikterisk frihet ble til en jente.

Diktet ble satt musikk til av komponisten Norbert Schultze i 1938, og er en av de største sangsuksesser gjennom alle tider. Sangen ble kjent gjennom fremførelsen til Lale Andersen og har også blitt sunget av andre, bl.a. Marlene Dietrich. Den het opprinnelig «Das Mädchen unter der Laterne», men var bedre kjent som «Lili Marleen».

I 1941 begynte den tyske militærradioen Soldatensender Belgrad å sende sangen. Opprinnelig hadde militærradioen fått sangen sammen med en kasse plater fra rikskringkastingen i Wien, og spilte den bare sjelden, frem til det gitt beskjed om å slutte å spille den. Da kom det en rekke henvendelser om hvorfor radioen hadde sluttet å spille sangen, og generalfeltmarskalk Erwin Rommel ba radioen om å sende sangen daglig. Sangen ble dermed radioens kjenningsmelodi og spilt hver dag kort før kl. 22. Snart spredte den seg til andre soldatsendere og oppnådde en enorm popularitet blant tyske soldater, og ble således en «skjebnesang» på samme måte som Waltzing Matilda hadde vært under første verdenskrig.

Også blant allierte soldater ble sangen gjerne sunget, og det ble spilt inn filmen The True Story of Lili Marleen i England i 1944. Tommie Connor skrev den engelske teksten.

I 1980 laget Rainer Werner Fassbinder filmen Lili Marleen.

Selv om sangen synges fra en soldats synsvinkel, fremføres den hovedsakelig av kvinnelige sangere. Det finnes også en norsk versjon av «Lili Marleen», skrevet av Toril Nordvik til albumet Frem fra Glemselen kap.14 med Rita Engebretsen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sanger fra 1938

◄◄ ·  · 1933 · 1934 · 1935 · 1936 · 1937

◄ 1938 ►

1939 · 1940 · 1941 · 1942 · 1943 ·

Se også: Musikkalbum fra 1938