Lagkonkurranse (Tour de France)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lagkonkurranse
Trøye med gule tall
Detaljer
Sport Landeveissykling
Arrangement Tour de France
Premieres for Vinneren av lagkonkurransen
Lokalt navn Classement d'équipes
Historie
Første gang utdelt 1930

Lagkonkurransen er en av flere konkurranser i Tour de France.

Kalkulering[rediger | rediger kilde]

I det nåværende systemet blir tidene til de tre beste rytterne på hvert lag lagt sammen etter hver etappe, eventuelle bonussekunder og tidsstraffer blir ikke tatt med i berekninga. Skulle et lag ha mindre enn tre gjenværende ryttere i Touren, blir dette laget ekskludert fra lagkonkurransen.

Historie[rediger | rediger kilde]

I Tour de Frances første år ble rytterne påmeldt som individuelle i konkurransen. Selv om flere ryttere kunne ha samme sponsor fikk de ikke lov til å samarbeide som ett lag fordi rittdirektør Henri Desgrange ønsket at Tour de France skulle fremstilles som et sykkelritt som målte individuell styrke. I disse utgavene kunne syklister også melde seg på uten støtte fra sponsorer. Disse ble kategorisert under en rekke ulike navn:

  • 1909-1914:Isolés
  • 1919:Categorie B
  • 1920-1922:2° Classe
  • 1923-1926:Touristes-Routiers
  • 1937:Individuels

Desgrange ga opp idéen om en individuell Tour i 1930, og omorganiserte rittet til å være et lagritt. Han var fortsatt motstander av sponsorstøttede lag, så rytterne ble organisert etter nasjonalitet i perioden 1930-1961 og i årene 1967 og 1968. Fra 1962-1966 og etter 1969 ble lagene finansiert av sponsorer.

Ved introduksjonen av lag i 1930, ble det opprettet en lagkonkurranse kalt Challenge international basert på tid. I 1961 ble reglene endret. Lagkonkurransen ble basert på et poengsystem, der lagene ble tildelt 1 poeng for etappeseier, og det laget med flest poeng ble erklært som vinner av konkurransen. Dette systemet ble også brukt i 1962, men året etter ble tidssystemet gjenopprettet.

I 1973 ble enda en lagkonkurranse innført. Alle rytterne ble tildelt poeng etter plasseringen på hver enkelt etappe (1 poeng til vinneren, 2 poeng til nummer 2, osv.). Det laget med minst poeng ble erklært vinner av lagkonkurransen. Denne konkurransen ble arrangert frem til og med 1988.

Frem til 1990 syklet rytterne på det laget som ledet lagkonkurransen med gule capser. I 2006 ble det innført gule startnumre. I 2012-utgaven ble det også innført gule hjelmer for det ledende laget.[1]

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Flagg står ført foran hvis nasjonalt lag vant lagkonkurransen, og bak i parentes hvis det ikke var nasjonal lagkonkurranse. Ved førte A/B-lag har nasjonene stilt med 2 lag.

Referanser[rediger | rediger kilde]