Ceanothus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Ceanothus
Ceanothus impressus
Ceanothus impressus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ceanothus
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: karplanter
Gruppe: blomsterplanter
Orden: roseordenen
Familie: trollheggfamilien
Antall arter: 55
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Nord- og Mellom-Amerika
Arter:

Ceanothus er ei slekt i trollheggfamilien som er utbredt i Nord- og Mellom-Amerika.

De fleste artene er 0,5–3 m høye busker, men to arter i California blir små trær som er 6–7 m høye. Noen arter er eviggrønne og andre løvfellende. Bladene kan sitte spredt eller motsatt. Torner finnes hos noen arter. Buskene lever i symbiose med aktinobakterier i slekta Frankia. Bakteriene finnes i utvekster på røttene og fikserer nitrogen fra lufta.

Blomsterstanden er endestilt eller sitter i bladhjørnene. Den består av kvaster som er samlet i skjermer, klaser eller topper. Blomstene er tvekjønnede og som regel mindre enn 5 mm. Det er oftest 5 begerblad og 5 kronblad med samme farge; de kan være hvite til mørkeblå eller rosa. Det er som regel 5 pollenbærere som sitter motsatt av kronbladene. Fruktknuten er halvveis oversittende, og det er 3 grifler. Frukten er en kapsel.

Ceanothus er viktig i chaparral-vegetasjonen i California, og andre arter vokser som undervegetasjon i skog. Fire arter er spesialisert til å vokse på ultramafisk jordsmonn. Slekta omfatter omtrent 55 arter. Artsrikdommen er størst i vestlige Nord-Amerika og spesielt i California. Det finnes også noen få arter i østlige Nord-Amerika og i Mellom-Amerika sørover til Guatemala. Ofte vokser flere arter i samme område, og hybrider forekommer.

Flere av artene dyrkes som prydbusker, for eksempel den hvitblomstrede taskeblom (Ceanothus americanus) og den blåblomstrede hybriden Ceanothus × delileanus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]