NTNU i Ålesund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NTNU i Ålesund. De nye bygningene åpnet i 1999. Arkitekt: Slyngstad Aamlid.

NTNU i Ålesund er en del av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). NTNU i Ålesund er en direkte videreføring av Høgskolen i Ålesund (HiÅ), og ble offisielt etablert 1. januar 2016, da HiÅ, Høgskolen i Gjøvik (HiG), Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og NTNU fusjonerte til ett universitet med navnet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Fusjonen var et resultat av at statlige høyere utdanningsinstitusjoner i 2014 fikk et oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. Departementet ønsket innspill til arbeidet med framtidig struktur i universitets- og høyskolesektoren.[1] Regjeringen ønsket blant annet færre institusjoner innen sektoren.[2]

Styret ved NTNU vedtok 28. januar 2015 at de ønsket en sammenslåing med HiST, HiÅ og HiG.[3][4] Det endelige vedtaket om gjennomføring av fusjonen fra 1. januar 2016, ble fattet av Kunnskapsdepartementet i juni 2015.[5]

Laquote.svgGenerelt skal NTNU omtales som «NTNU». Men ved behov for benevnelse av geografisk lokasjon skal det skrives for eksempel «NTNU i Gjøvik» og «NTNU i Ålesund»Raquote.svg

fra ntnu.no[6]

Organisasjon fra 1. januar 2017[rediger | rediger kilde]

Organisering av NTNU fra 1. januar 2017

Ledelse[rediger | rediger kilde]

NTNUs organisering er hjemlet i universitets- og høyskoleloven. Det øverste organet er styret.[7] Rektor rapporterer til styret og er styrets sekretær.

Gunnar Bovim har vært NTNUs rektor siden 2013. Svein Richard Brandtzæg er styreleder fra 1. januar 2014.[8]

Etter fusjonen beholdt NTNU i Ålesund en stedlig leder med stillingsbenevnelse viserektor. Viserektor har samlet ansvar for faglig og administrativ virksomhet, og inngår i rektors ledergruppe. Annik Magerholm Fet er ansatt som ny viserektor, og tiltrådte i januar 2017. Hun kommer fra stillingen som Direktør for NTNU Bærekraft.[9]

Fakulteter og institutter[rediger | rediger kilde]

Virksomheten ved fagavdelingene videreføres i fem institutter med stedlig ledelse og fagmiljø i Ålesund. Instituttene ligger under fakulteter med hovedsete i Trondheim.

Forkortelser i listen nedenfor: IE=Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk; IV=Fakultet for ingeniørvitenskap; MH=Fakultet for medisin og helsevitenskap; NV=Fakultet for naturvitenskap; ØK=Fakultet for økonomi

 • Institutt for biologiske fag (NV)
Instituttet er en videreføring av Avdeling for biologiske fag.
 • Institutt for helsevitenskap (MH)
Instituttet er en videreføring av Avdeling for helsefag.
 • Institutt for IKT og realfag (IE)
Enheter som inngår: IKT og Realfag, faggrupper ved Avdeling for ingeniør- og realfag.
 • Institutt for internasjonal business (ØK)
Instituttet er en videreføring av Avdeling for internasjonal business.
 • Institutt for maritime operasjoner (IV)
Enheter som inngår: Avdeling for maritim teknologi og operasjoner; faggruppe for bygg ved Avdeling for ingeniør- og realfag.

Organisasjon i 2016[rediger | rediger kilde]

Midlertidig organisering av NTNU pr. 1. januar 2016

2016 var et overgangsår når det gjaldt NTNUs ledelse. 24. november 2015 møttes NTNUs nye styre for første gang. Det var da utvidet med ett styremedlem fra hver av de tre fusjonerende høgskolene, og en ekstern representant utpekt av Kunnskapsdepartementet. Denne representanten er også fra Høgskolen i Ålesund. Dette styret skal bare sitte frem til 31. juli 2017.[10] Da blir det nytt valg, og tallet på representanter skal tilbake til elleve.[11]

Tidligere rektor ved Høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, er viserektor fra 1. januar 2016. Hun ønsket ikke å fortsette i stillingen, som derfor ble utlyst på nytt.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Studie- og forskningsenhetene er organisert i fem avdelinger, som er underdelt i seksjoner.

Avdelingene pr. 2016:

 • Avdeling for internasjonal business
 • Avdeling for ingeniør- og realfag
 • Avdeling for maritim teknologi og operasjoner
 • Avdeling for biologiske fag
 • Avdeling for helsefag

Studier og nyskaping[rediger | rediger kilde]

Studiene ved Høgskolen i Ålesund videreføres i NTNU i Ålesund, i overgangsåret 2016 uten vesentlige endringer.[12]

NTNU i Ålesund har gjennom mange år hatt fokus på samarbeid med næringslivet. Studentene kan skrive bachelor- og masteroppgaver i samarbeid med bedrifter og delta i forskningsprosjekter. Helsesektoren og aktører innenfor maritime og marine områder er viktige samarbeidspartnere.

Studentene har mulighet til å delta i ulike arrangementer som legger vekt på innovasjon. Et eksempel er Innovasjonsforum, en uformell møteplass mellom studenter, akademia, gründere og virkemiddelapparatet.

Enkelte av studieprogrammene har innovasjon som uttalt mål. Et av disse, er det treårige bachelorprogrammet Biomarin innovasjon.[13]

Forskning[rediger | rediger kilde]

Forskningen innen krevende maritime operasjoner er organisert i enheten Marine Operations in Virtual Environments (MOVE). MOVE har fem laboratorier: Maritimt simulatorsenter; Ship Lab; Mechatronics Lab; Machinery Systems Lab og Human Factors Lab.[14]

Avdeling for maritim teknologi og operasjoner er forskningspartner i Smart Maritime,[15] et senter for forskningsdrevet innovasjon.

Samarbeid med næringslivet, spesielt Den maritime klyngen på Møre, er viktig for forskningen ved NTNU i Ålesund.[16]

Slepetanken[rediger | rediger kilde]

I mars 2016 ble slepetanken ved NTNU i Ålesund offisielt åpnet. Tanken er levert av Stadt Towing Tank. Dette er et testanlegg som tillater studentene å teste sine egne design, få respons og se de relative forandringene fra design til design. Tanken er for studenter og ikke tilegnet kommersielt bruk. Modelltanken er enkel å bruke og gir studentene svar på hvordan skipene deres responderer på bølger og motstand. Mulighetene for hva en kan teste i modelltanken begrenses av fantasien. Her kan man teste alt fra kreative skipsdesign til enkle rørkonstruksjoner, platformer og foiler. Slepevognen har flere loggingskanaler som tillater studentene å gjøre flere forskjellige tester.

Tankens bunn består et sandwichprofil. Veggene består av pleksiglass som tillater brukeren å inspisere under vann. Tanken har følgende mål:

 • 10,9 m lengde
 • 2 m bredde
 • 0,8-0,9 m dybde

Slepevognen kjører langs en ekstrudert aluminiumsprofil på betongveggen. Vognen blir drevet av et helisk tannhjul på en passende tannstang. Inne i vognen blir data fra sensoren nede i armen samlet inn og sendt videre til datamaskinen i labben. Vognen har følgende spesifikasjoner:

 • Effektiv slepelengde 7,7 m
 • Toppfart 2 m/s
 • Akselerasjon 1 m/s^2

Bølgegeneratoren er et enkelt klaffsystem drevet av en elektromekanisk sylinder. Selve klaffen består av en hengslet sandwichplate med en dybde på 0,6 m.

I motsatt ende av bølgegeneratoren har vi en "beach". Dette er en sandwichprofil med sylindrisk overflate som fungerer som en strand. Den har i oppgave å dempe returbølger. Den er også sterk og tillater at brukeren av anlegget kan montere modellen mens han står på stranden. Langs den ene siden av tanken ligger en sidedemper. Sidedemperen er samme type som ble brukt under OL i Beijing 2008.

Data fra slepevognen blir sendt til den stasjonære datamaskinen inne i labben. Her kan man logge data, monitorere sensorene underveis og styre bølgegenerator og slepevogn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Brevet fra KD, med beskrivelse av oppdraget
 2. ^ Rektoratets blogg NTNU
 3. ^ NTNU blir landets største universitet
 4. ^ NTNU-styret vedtok fusjon med de tre høyskolene
 5. ^ Regjeringens omtale av fusjonen, Kgl. res. 19. juni 2015
 6. ^ NTNUs informasjon om navnebruk f.o.m. 2016
 7. ^ §9-3 om styrets sammensetning: «Styret har elleve medlemmer og består av styreleder, tre medlemmer valgt blant ansatte i undervisnings- og forskerstilling, ett medlem valgt blant de teknisk og administrativt ansatte, to medlemmer valgt blant studentene og fire eksterne medlemmer. Hvis rektor er valgt etter § 10-1, er rektor styrets leder. Hvis rektor er ansatt etter § 10-4, erstattes rektor av ett medlem valgt blant ansatte i undervisnings- og forskerstilling, og departementet utpeker ett av de eksterne medlemmene til å være styrets leder.»]
 8. ^ KDs informasjon om utnevnelsen
 9. ^ Furberg, Kristoffer (26. oktober 2016). «Annik Magerholm Fet blir ny viserektor for NTNU i Ålesund». Universitetsavisa.no. Arkivert fra originalen 17. november 2016. Besøkt 17. november 2016. 
 10. ^ NTNUs informasjon om styret
 11. ^ Meland, Svein Inge (25. november 2015) «Sunnmøringene best ut i nytt NTNU-styre»: I: Adresseavisen, s. 8
 12. ^ Oversikt over studieprogrammene ved NTNU i Ålesund
 13. ^ Studieprogrammets nettsted
 14. ^ NTNUs informasjon om forskningslaboratoriene
 15. ^ Smart Maritimes nettsted Arkivert 27. januar 2016 hos Wayback Machine.
 16. ^ Kort om forskning og samarbeid med næringslivet. Fra NTNU.no

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]