Mate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den tradisjonelle kalebassen og bombillaen

Mate er en koffeinholdig drikk fremstilt av planten yerba mate (Ilex paraguariensis). Drikken er svært populær i Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina og det sørlige Brasil. Smaken minner om vanlig te.

Tradisjonelt drikkes mate fra en kalebass gjennom en bombilla.

En uruguayansk bombilla, det spesielle sugerøret som benyttes
Mate drikkes på tradisjonell måte med medbragt varmt vann på Plaza Cagancha i Montevideo, Uruguay

Drikken ble utviklet av indianere og ble senere populær blant de européere som kom til området.

Vanlige merker er blant annet Rosamonte, Canarias, Mato Grosso, Cruz de Malte, Amanda, Taragui og Fontana.

Stimulerende effekt[rediger | rediger kilde]

Indianerne brukte mate som en stimulerende drikk. Den stimulerende effekten kommer fra xantin-derivat. Mate inneholder tre forskjellige xantin-derivater: koffein, teobromin og teofyllin.

Mate inneholder en høy grad av xantin-derivat, men mindre koffein enn kaffe og te. I stedet inneholder mate mer teofyllin og teobromin.

Teofyllin utvider luftrørene og letter oksygenmetningen. Teobromin stimulerer hjertet og virker svakt muskelavslappende og urindrivende.

Mange som blir nervøse av kaffe kan drikke mate uten problem. Den stimulerende effekten av mate blir på grunn av det høye innholdet av teofyllin og teobromin mer kroppslig.

Den stimulerende effekten på hjernen blir på grunn av den høyere andelen av teobromin tydelig annerledes enn med kaffe. Teobromin er en mild stimulant som virker under lang tid. Mens koffein gir rastløs energi får man et forsiktig positivt humør av teobromin.

Mate i Norge[rediger | rediger kilde]

Importen av yerba mate til Norge har frem mot 2000-tallet variert sterkt fra år til år, med et gjennomsnitt på 6-700 kg (1999–2009), men har øket sterkt de første ti årene av 2000-tallet, fra 4707 kilo i 1999, til 7693 kg i 2003, 9224 kg i 2006 og 16699 kg i 2009.[1] Opprinnelsesland er (i tillegg til Argentina, Brasil, Chile og Paraguay) også India.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Utenrikshandelsstatistikk hos Statistisk sentralbyrå. Velg "Flere tall i statistikkbanken" i venstre spalte, deretter tabell 03057, så 06-14 Vegetabilske produkter og varenummer 09030000. (avlest 30. juli 2010)