Hopp til innhold

Mate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den tradisjonelle kalebassen og bombillaen

Mate er en koffeinholdig drikk fremstilt av planten yerba mate (Ilex paraguariensis). Drikken er svært populær i Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina og det sørlige Brasil.

Tradisjonelt drikkes mate fra en kalebass gjennom en bombilla.

En uruguayansk bombilla, det spesielle sugerøret som benyttes
Mate drikkes på tradisjonell måte med medbragt varmt vann på Plaza Cagancha i Montevideo, Uruguay

Drikken ble utviklet av indianere og ble senere populær blant de europeere som kom til området.

Vanlige merker er blant annet Rosamonte, Canarias, Mato Grosso, Cruz de Malte, Amanda, Taragui og Fontana.

Stimulerende effekt

[rediger | rediger kilde]

Indianerne brukte mate som en stimulerende drikk. Den stimulerende effekten kommer fra xantin-derivat. Mate inneholder tre forskjellige xantin-derivater: koffein, teobromin og teofyllin.

Mate inneholder en høy grad av xantin-derivat, men mindre koffein enn kaffe og te. I stedet inneholder mate mer teofyllin og teobromin.

Teofyllin utvider luftrørene og letter oksygenmetningen. Teobromin stimulerer hjertet og virker svakt muskelavslappende og urindrivende.

Bivirkninger

[rediger | rediger kilde]

En gjennomgang av en rekke befolkningsstudier i 2009 avdekket indikasjoner på en sammenheng mellom kreftfaren og drikking av svært varm mate. Noe forskning har antydet en sammenheng mellom spiserørskreft og varm matetemperatur; lignende linker til kreft er funnet for te og andre drikker som vanligvis nytes svært varme. Å drikke mate som holder svært høye temperaturer er ansett som «sannsynligvis kreftfremkallende for mennesker» på listen IARC gruppe 2A over carcinogene stoffer. Mate er i seg selv er ikke klassifisert som kreftfremkallende for mennesker.[trenger referanse]

Forskere fra NCI (USA's National Cancer Institute) og Brasil har funnet at både kaldt- og varmtvannsutdrag av populære kommersielle yerba mate-produkter inneholdt høye nivåer av kreftfremkallende polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) (benzopyren),[trenger referanse] imidlertid kan disse potensielle kreftfremkallende forbindelser stamme fra den kommersielle tørkeprosessen av matebladene, som innebærer røk fra brenning av tre, omtrent som polysykliske aromatiske hydrokarboner som finnes i trerøkt kjøtt. Urøkt eller dampede varianter av yerba mate-te er også tilgjengelig.

Mate i Norge

[rediger | rediger kilde]

Importen av yerba mate til Norge har frem mot 2000-tallet variert sterkt fra år til år, med et gjennomsnitt på 6-700 kg (1999–2009), men har økt sterkt de første ti årene av 2000-tallet, fra 4 707 kilo i 1999, til 7 693 kilogram i 2003, 9 224 i 2006 og 16 699 i 2009.[1] Opprinnelsesland er (i tillegg til Argentina, Brasil, Chile og Paraguay) også India.

Referanser

[rediger | rediger kilde]