Mate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den tradisjonelle kalebassen og bombillaen

Mate er en koffeinholdig drikk fremstilt av planten yerba mate (Ilex paraguariensis). Drikken er svært populær i Paraguay, Uruguay, Chile, Argentina og det sørlige Brasil. Smaken minner om vanlig te.

Tradisjonelt drikkes mate fra en kalebass gjennom en bombilla.

En uruguayansk bombilla, det spesielle sugerøret som benyttes
Mate drikkes på tradisjonell måte med medbragt varmt vann på Plaza Cagancha i Montevideo, Uruguay

Drikken ble utviklet av indianere og ble senere populær blant de europeere som kom til området.

Vanlige merker er blant annet Rosamonte, Canarias, Mato Grosso, Cruz de Malte, Amanda, Taragui og Fontana.

Stimulerende effekt[rediger | rediger kilde]

Indianerne brukte mate som en stimulerende drikk. Den stimulerende effekten kommer fra xantin-derivat. Mate inneholder tre forskjellige xantin-derivater: koffein, teobromin og teofyllin.

Mate inneholder en høy grad av xantin-derivat, men mindre koffein enn kaffe og te. I stedet inneholder mate mer teofyllin og teobromin.

Teofyllin utvider luftrørene og letter oksygenmetningen. Teobromin stimulerer hjertet og virker svakt muskelavslappende og urindrivende.

Mange som blir nervøse av kaffe kan drikke mate uten problem. Den stimulerende effekten av mate blir på grunn av det høye innholdet av teofyllin og teobromin mer kroppslig.

Den stimulerende effekten på hjernen blir på grunn av den høyere andelen av teobromin tydelig annerledes enn med kaffe. Teobromin er en mild stimulant som virker under lang tid. Mens koffein gir rastløs energi får man et forsiktig positivt humør av teobromin.

 

Bivirkninger[rediger | rediger kilde]

En gjennomgang av en rekke befolkningsstudier i 2009 avdekket bevis for en sammenheng mellom kreftfaren og varm mate drikking, men disse befolkningsstudier kan ikke være avgjørende. Noe forskning har antydet sammenhengen med spiserørskreft resultater nesten utelukkende kommer fra varm mate temperatur; lignende linker til kreft er funnet for te og andre drikker som vanligvis forbrukes ved høye temperaturer. Å drikke mate ved svært høye temperaturer er ansett som "sannsynligvis kreftfremkallende for mennesker" på kreftfremkallende liste IARC gruppe 2A. Mate er i seg selv er ikke klassifisert som kreftfremkallende for mennesker. [21]

Forskere fra NCI (National Cancer Institute) og Brasil har funnet at både kald og varmtvanns utdrag av populære kommersielle Yerba Mate produkter inneholdt høye nivåer (8,03 til 53,3 ng / g tørre blader) av kreftfremkallende polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) (dvs. benzo [ a] pyren). [22] imidlertid er disse potensielle kreftfremkallende forbindelser som kan stamme fra den kommersielle tørkeprosessen av mate bladene, noe som innebærer røk fra brenning av tre, omtrent som polysykliske aromatiske hydrokarboner som finnes i tre-røkt kjøtt. Urøkt eller dampede varianter av yerba mate te er også tilgjengelig.

Mate i Norge[rediger | rediger kilde]

Importen av yerba mate til Norge har frem mot 2000-tallet variert sterkt fra år til år, med et gjennomsnitt på 6-700 kg (1999–2009), men har øket sterkt de første ti årene av 2000-tallet, fra 4707 kilo i 1999, til 7693 kg i 2003, 9224 kg i 2006 og 16699 kg i 2009.[1] Opprinnelsesland er (i tillegg til Argentina, Brasil, Chile og Paraguay) også India.

Referanser[rediger | rediger kilde]