Avdrag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et avdrag er den delen av terminbeløpet som går til nedbetaling av gjeldssaldo[1]. Det er en sum som betales som en del av en større totalsum[2]. Som regel betaler man månedlige avdrag på lån i tillegg til renter[3], men størrelsen på avdragsdelen vil variere med lånetype, om lånet er tatt opp nylig eller er gammelt og hvor mange år lånet skal tilbakebetales over.

Avdrag i henhold til lånetype[rediger | rediger kilde]

Man kan velge et serielån. Da vil avdraget være det samme for hver innbetaling. Rentene man betaler på lånet vil komme i tillegg til dette. Dette fører til et variabelt terminbeløp som vil starte med høye innbetalinger, men vil gå ned etterhvert som låneperioden går mot slutten.

Man kan også velge et annuitetslån. Da vil terminbeløpet holdes fast, mens forholdet mellom avdraget og rentene man betaler vil endres. I begynnelsen av låneperioden vil en større andel av dette terminbeløpet være renter, mens mot slutten av perioden vil det meste være rent avdrag på lånet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Test deg selv: Hvor mye kan du om lån? | Samlino.no». www.samlino.no. Arkivert fra originalen 20. desember 2016. Besøkt 2. desember 2016. 
  2. ^ «Definisjon og Betydning avdrag». www.betydning-definisjoner.com. Besøkt 4. desember 2016. 
  3. ^ «avdrag – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 4. desember 2016.