Debetkort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Debetkort er et betalingskort som trekker penger fra bankkontoen hver gang en kjøper noe. Bildet forklarer delene på et vanlig debet- eller kredittkort:
1. Bankens logo
2. EMV-brikke (standard for Europay, MasterCard og Visa)
3. Hologram
4. 16-sifret kortnummer
5. Logo for korttypen
6. Utløpsdato
7. Navnet til kortinnehaveren

Et debetkort er et betalingskort hvor avregningen skjer fortløpende mot saldo på innehaverens bankkonto. I Norge er BankAxept-bankkort (som står for 90 % av alle transaksjoner[1]) og Visa-kort de mest utbredte debetkort. Sistnevnte kommer som et tillegg til BankAxept på mange norske debetkort. Dermed blir Visa-delen av kortet i hovedsak kun brukt når man ikke benytter norske betalingsterminaler som all hovedsak er knyttet til BBS' BankAxept-løsning. Enkelte Visa-kort kan også fungere som kredittkort.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BankAxept-kort». Bankenes BetalingsSentral. Arkivert fra originalen 17. juli 2006. Besøkt 26. september 2006.  «Det mest utbredte betalingskortet i Norge er BankAxept. Dette er et debetkort med online deknings- og autorisasjonskontroll. 9 av 10 kortbetalinger i Norge er med BankAxept som betalingsmiddel.»

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Economic template.svgDenne økonomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.