Hopp til innhold

Cashback

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cashback er et økonomisk begrep som brukes innenfor blant annet kredittkort og bankkortbransjen. Begrepet er engelsk for «penger tilbake» og beskriver et økonomisk begrep hvor en kjøper av et produkt eller tjeneste får penger tilbake i etterkant av kjøpet.[1] Beløpet som betales tilbake beregnes i all hovedsak som en prosentandel av ordreverdi. Begrepet ble først lansert i USA, og finnes i dag i form av kredittkort-cashback, bankkort-cashback, webside-cashback og mobiltelefoni-cashback. I Norge var Fokus Banks kort 365 Privat blant de første som innførte cashback på kredittkort. Flere norske kredittkortaktører kommer imidlertid nå med dette, slik som Trumf Visa (1% på alle kjøp), Cresco (4% på bensin), Santander Flexi Visa (4% cashback på utvalgt kategori) og Terra Bank sitt Two Cards med 4% cashback på utvalgte kategorier.

Hvordan fungerer Cashback på kredittkort[rediger | rediger kilde]

Hver eneste gang du bruker kredittkortet ditt må butikken betale en liten sum til banken som fører et kredittkort (e.g. Visa, MasterCard, Diners, American Express osv.) Denne summen ligger på i underkant av 1% av kjøpesummen.[trenger referanse] Siden flere kredittkort opererer med cashback på opp mot 4% betyr det at kredittkortselskapet dekker resten av kostnaden selv. Cashback er således en direkte utgift som må dekkes inn på andre måter, f.eks. gjennom en høye renter eller gebyrer.

Webside-cashback[rediger | rediger kilde]

Webside-cashback har i Norge først blitt tilbudt av Kickback.no som lanserte sin tjeneste i 2009.[2] Tjenesten tilbyr cashback i norske og utenlandske nettbutikker. Konseptet fungerer ikke på samme måte som på kredittkort-cashback og krever ikke bruk av kredittkort for å fungere. Cashback-websider som Kickback.no tar betalt provisjon av nettbutikker for å tilby cashback som salgsutløsene og lojalitetsutløsende markedsføring. Provisjonen betales tilbake til brukeren som cashback etter kjøp. I ettertid har Eurocard tilbudt lignende tjenster knyttet opp mot sitt kredittkort på nettportalen Back2U.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hva er cashback? | Samlino.no» (engelsk). 6. mai 2016. Arkivert fra originalen 17. august 2016. Besøkt 27. juli 2016. 
  2. ^ VG Dine Penger
Autoritetsdata