Krav maga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Krav maga-belter og gradsmerker
White Ceinture blanche.png Krav Maga P0 Patch.svg
Yellow Ceinture jaune.png Krav Maga P1 Patch.svg
Krav Maga P2 Patch.svg
Orange Ceinture orange.png Krav Maga P3 Patch.svg
Krav Maga P4 Patch.svg
Green Ceinture verte.png Krav Maga P5 Patch.svg
Krav Maga G1 Patch.svg
Blue Ceinture bleue.png Krav Maga G2 Patch.svg
Krav Maga G3 Patch.svg
Brown Ceinture marron.png Krav Maga G4 Patch.svg
Krav Maga G5 Patch.svg
Black Ceinture noire.png Krav Maga E1 Patch.svg
Krav Maga E2 Patch.svg
Krav Maga E3 Patch.svg
Krav Maga E4 Patch.svg
Krav Maga E5 Patch.svg
Israelske fallskjermsoldater øver Krav maga i Israel, 1955.
Krav Maga Marines.jpg

Krav maga (hebraisk: קרב מגע, «kontaktkamp») er et selvforsvars- og nærkamp-system utviklet for militæret i Israel. Krav maga består av en bred kombinasjon av teknikker hentet fra boksing, savate, muay thai, wing chun, judo, jujutsu, aikido, bryting, og grappling, sammen med realistisk nærkamp. Krav maga er kjent for sitt fokus på virkelige situasjoner og ekstremt effektive og brutale motangrep. Krav maga ble hentet fra gate- og slåssferdigheter utviklet av slovakisk-israelske Imi Lichtenfeld, som benyttet sin kunnskap som bokser og bryter som et middel for å forsvare det jødiske kvartalet mot fascistiske grupper i Bratislava i midten til slutten av 1930-tallet.

Krav maga har en filosofi med vekt på nøytralisering av trusler, med simultane defensive og offensive manøvre, og aggresjon. Krav maga benyttes av det Israelske forsvaret, både vanlige og spesialstyrker, og flere nært beslektede varianter har blitt utviklet og tatt i bruk av politi og etterretningsorganisasjoner som Mossad og Shin Bet. Det er flere organisasjoner som underviser varianter av krav maga internasjonalt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Imi Sde-Or (tidligere Imrich Lichtenfeld ), er grunnleggeren av krav maga, Imi ble født i 1910 i Ungarn og vokste opp i Bratislava, Slovakia. Dette var en tid der idrett, jus og sentral europeisk utdanning var respektert og oppfordret. Det er derfor ingen overraskelse da Imi ble en aktiv og prisvinnende idrettsutøver, bryter og bokser.

På midten av 1930-tallet, følte Imi at han måtte ta sine kampferdigheter til gatene for å beskytte jødiske nabolag fra det økende antall fascistiske og anti-semittiske kjeltringer som vrimlet i Bratislava på den tiden. Etter å ha blitt en torn i siden av de ulike antisemittiske lokale myndighetene, forlot Imi sitt hjem, familie og venner i 1940, på det siste flyktning-skipet som slapp unna da nazistene strammet sin løkke om Europa.

Da Imi kom til Palestina, ble han raskt ønsket velkommen inn i Israels militær organisasjon Hagana. I 1948 var det stridigheter mellom Arabiske stater og Israel. Den nyopprettede staten Israel hadde behov for å trene sine militære styrker. Det israelske forsvaret bestod for det meste av frivillige som hadde blitt rekruttert, og det som skulle læres bort måtte kunne læres raskt, være enkelt å beherske og effektivt i strid. Med sin hardt tilkjempede erfaring og ferdigheter som en fighter, begynte Imi som instruktør for Hagana-troppene. Han lærte de praktiske ferdigheter innen nærkamp som han hadde internalisert og til slutt systematisert. I 1948, da staten Israel ble grunnlagt, ble Imi IDF's (Israel Defense Force) første sjefsinstruktør for fysisk fostring og krav maga (Nærkamp). Han tjente sitt land i uniform i 20 år, hvor han videreutviklet og raffinert sin unike selvforsvar og kampsystem .

Etter at han forlot hæren, følte Imi at krav maga kan og bør tilpasses for å møte sivilbefolkningens behov for selvforsvar. Fra å starte med bare to treningssentre i Israel, utvidet hans nærmeste assistent - Eyal Yanilov - krav maga-skoler rundt om i verden slik at de kunne dele Imi's selvforsvars-metoder, verdier og filosofi. Uansett hvordan, hvor og hvem han underviste, var alltid Imi påpasselig med fremme hans universelle prinsipper: respekt for ens partner, unngå utilbørlig eller uberettiget bruk av vold og makt, beskjedenhet, fredselskende oppførsel, og streng overholdelse av fair play.

Frem til hans siste dager, i en alder av over 87, fortsatte Imi å utvikle krav maga-teknikker, konsepter og undervisningsvideoer med trofast støtte fra hans nærmeste student, Eyal Yanilov.

I ettertid har krav maga blitt en del av nærkampopplæringen til sivile og militære avdelinger i flere land, inkludert norske spesialstyrker.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Krav maga består i all hovedsak av en gruppe enkle og intuitive teknikker mot sårbare deler av kroppen som f.eks. skrittet, strupe og øyne, som kan benyttes i truende situasjoner der man f.eks. blir angrepet med:

Teknikkene kan benyttes av begge kjønn, og det kreves ikke fysisk styrke. Prinsippet er å påføre maksimum skade på enkleste måte og minimum tid. Samtidig handler en vesentlig del av Krav maga om å unngå truende og farlige situasjoner, samt de-eskalering. Det legges stor vekt på å unngå å bruke vold hvis det ikke er strengt nødvendig.

Krav maga regnes ikke som en kampsport, fordi det ikke konkurreres i Krav maga, og det er ingen tradisjonelle sportselementer i systemet.

I motsetning til de fleste tradisjonelle kampsporter, foregår det en kontinuerlig utvikling av Krav maga. Når nye typer trusler oppstår, blir det utviklet teknikker for å møte truslene. De senere årene har f.eks antallet som trener MMA økt kraftig. Det har ført til at det er utviklet teknikker i Krav maga spesielt for forsvar mot og nedkjempelse av MMA-utøvere.

I dag er det vanlig å dele krav maga inn i en sivildel, en politidel, en militærdel, og en tredjepersons beskyttelsesdel. Forskjellen på disse er grovt sett avslutningene på teknikkene, som strekker seg fra å forlate en beseiret motstander via pågripelse og nedkjempelse til å beskytte en tredjeperson som livvakt eller sivilist.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]