Krav maga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Israelske fallskjermsoldater øver Krav maga i Israel, 1955.

Krav maga (hebraisk: קרב מגע, «kontaktkamp») er et selvforsvars- og nærkampsystem opprinnelig utviklet for det israelske forsvaret. Det er i realiteten en kopi av det britiske selvforsvarssystemet Defendu, utviklet av Fairbairn og Sykes før andre verdenskrig. Kaptein William Fairbairn og kaptein Eric Sykes var nærkampinstruktører ved SOEs «Commando Basic Training Centre» i Skottland, hvor de trente britiske kommandosoldater under andre verdenskrig. Den ungarsk-israelske kampsportutøveren Imrich Lichtenfeld var trent innen Defendu og utarbeidet sin Krav Maga basert på dette.

Krav maga er kjent for sitt fokus på reelle situasjoner og ekstremt effektive og brutale motangrep. Krav maga har en filosofi basert på nøytralisering av trusler, med simultane, defensive og offensive manøvrer og aggresjon.

Krav maga består, i likhet med Fairbairn-Sykes’ nærkampsystem av en kombinasjon av teknikker hentet fra boksing, savate, muay thai, wing chun, judo, jujutsu, aikido, bryting og grappling, sammen med nærkamp.

Krav maga benyttes i det israelske forsvaret, både av ordinære avdelinger, spesialstyrker og etterretningsorganisasjoner som Mossad og Shin Bet. Internasjonalt benyttes ulike varianter av Krav maga av en lang rekke militære avdelinger, særlig spesialstyrker, sikkerhetsorganisasjoner og politistyrker. Også enheter i det norske Forsvaret og Politiet benytter varianter av Krav maga.

Systemet har blitt videreutviklet til sivilt bruk og det er flere organisasjoner som underviser varianter av Krav maga internasjonalt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Imrich «Imi» Lichtenfeld, også kjent som Sde-Or (אימי שדאור), er grunnlegger av Krav maga. Lichtenfeld ble født i 1910 i Budapest i Ungarn, i en jødisk familie og vokste opp i Bratislava i tidligere Tsjekkoslovakia. Han far, Samuel Lichtenfeld, var sjefinspektør i Politiet i Bratislava og hadde en fortid som sirkusakrobat.

På midten av 1930-tallet truet antisemittiske og fascistiske krefter den jødiske befolkningen i Bratislava. Lichtenfeld organiserte en gruppe jødiske boksere og brytere og sammen beskyttet de jødiske bydeler mot fascistiske og antisemittiske bander. I gatekampene fikk han erfaring med ulike typer kampsporter som boksing og bryting i realistiske situasjoner.

Han ble etter hvert en uønsket person av de antisemittiske lokale myndighetene og på grunn av den økende nazismen i landet forlot Imi hjem, familie og venner i 1940. Han flyktet til Palestina på flyktningeskipet Pencho, men skipet forliste i Egeerhavet. Lichtenfeld kom til Palestina i 1942, etter å ha tjenestegjort og utmerket seg i den britiskstyrte Frie tsjekkoslovakiske legion i kamper i Nord-Afrika.[trenger referanse]

Da Lichtenfeld kom til Palestina ble han raskt tatt opp i Israels militære organisasjon Haganah. Der ble hans kampferdigheter lagt merke til og i 1944 begynte han å trene soldater i fysisk fostring, svømming, bryting, bruk av kniv og forsvar mot knivangrep. I denne perioden trente han også flere eliteenheter i Haganah og Palmach (forløperen til spesialstyrkene i IDF).

I 1948 brøt det ut krig mellom den nyopprettede staten Israel og de arabiske nabolandene. Det israelske forsvaret (IDF) ble opprettet samme år og besto for det meste av frivillige, nyrekrutterte soldater. De så et behov for å lære soldatene en type selvforsvar som var enkelt å beherske og effektivt i strid. Med sin erfaring fra nærkamp og selvforsvar ble Lichtenfeld den første sjefsinstruktøren for fysisk fostring og Krav maga i IDF, hvor han skulle tjenestegjøre i 20 år. I løpet av denne perioden utviklet og forbedret han Krav maga til et selvforsvars- og nærkampsystem, basert på Fairbairn-Sykes’ Defendu-system.

Etter at han forlot IDF begynte Lichtenfeld å tilpasse Krav maga til selvforsvar for sivile. Det startet med to treningssentere i Israel. Hans assistent, Eyal Yanilov, åpnet Krav maga-skoler på flere steder i verden, slik at flere mennesker kunne ta del i selvforsvarsmetodene, verdiene og filosofien. Uansett hvordan, hvor og hvem han underviste, la han alltid vekt på sine universelle prinsipper: Vis respekt for din partner, unngå utilbørlig eller uberettiget bruk av vold og makt, vær ydmyk, vis fredselskende oppførsel og overhold fair play.

Frem til sine siste dager fortsatte Lichtenfeld å utvikle Krav maga-teknikker, konsepter og undervisningsvideoer med støtte fra sin samarbeidspartner Eyal Yanilov.

I ettertid har Krav maga blitt en del av nærkampopplæringen til sivile og militære avdelinger i flere land, inkludert norske spesialstyrker. Den sivile delen av Krav maga får stadig større utbredelse internasjonalt.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Krav maga består i all hovedsak av en gruppe enkle og intuitive teknikker mot sårbare deler av kroppen som skritt, strupe og øyne, som kan benyttes i truende situasjoner der angrepet består av for eksempel:

Teknikkene kan benyttes av begge kjønn, da fysisk styrke ikke er avgjørende. Prinsippet er å påføre maksimal skade på enkleste måte og minimal tid. Samtidig handler en vesentlig del av Krav maga om å unngå truende og farlige situasjoner, samt de-eskalering. Det legges stor vekt på å unngå å bruke vold hvis det ikke er strengt nødvendig.

Krav maga regnes ikke som en kampsport. Det konkurreres ikke i Krav maga og det inneholder ingen tradisjonelle sportselementer.

I motsetning til de fleste tradisjonelle kampsporter, blir Krav maga kontinuerlig videretuviklet. Når nye typer trusler oppstår, blir det utviklet teknikker for å møte disse. De senere årene har antallet som trener MMA økt kraftig, noe som har medført Krav maga har utviklet teknikker spesielt til forsvar mot, og nedkjemping av, MMA-utøvere.

Det er vanlig å dele Krav maga inn i en sivil del, en politidel, en militær del, samt en del for beskyttelse av tredjeperson. Forskjellen på disse er i hovedsak ved avslutningen på teknikkene, som strekker seg fra å forlate en beseiret motstander via pågripelse og nedkjempelse, til å beskytte en tredjeperson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]