Palmach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Motorisert palmach-enhet

Palmach (hebraisk: פלמ"ח, et akronym for Plugot Maḥatz) var en regulær operativ Haganah-kampenhet som ble etablert i Palestina under andre verdenskrig i 1941. Enheten var aktiv til 1948 og opererte under Palestinamandatet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Enheten ble etablert av det britiske militære og Haganah med det formål å beskytte Palestina mot trusselen fra Nazi-Tyskland.

Etter den britiske seier ved El Alamein i 1942 gav britene ordre til oppløsning og avvæpning av Palmach. Dette medførte at hele organisasjonen gikk under jorden. Den britiske beslutning medførte at finansieringen av den nå illegale organisasjonen Palmach opphørte. Det ble besluttet at undergrunnsbevegelsen skulle være selvfinansierende ved å la Palmachsoldatene arbeide i kibbutzene med blant annet landbruksarbeide mot at de beskyttet kibbutzen. Palmach-soldatene skulle hver måned utføre åtte dagers militærtrening, fjorten dagers arbeide og ha syv fridager.

Mellom 1945 og 1946 utførte enheter fra Palmach flere angrep på britisk infrastruktur, broer (blant annet Allenby-broen 19. juni 1946), jernbaner, radarstasjoner og politistasjoner. Aktivitetene stoppet ikke etter Sorte sabbat (29. juni 1946), da britiske styrker utførte massearrestasjoner av Palmach- og Haganah-ledere.

Palmachenheter hadde en hovedrolle i den arabisk-israelske krig i 1948. Etter krigen ble Palmach overført til den nyopårettede israelske hær.

Medlemmene av Palmach (Palmachniks) bidro senere til å danne ryggraden i den israelske hær og levere fremtredende politikere, blant andre general Moshe Dayan og statsminister Yitzhak Rabin.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Kjente kulturpersonligheter som hadde vært med i Palmach:

Andre kjente medlemmer i Palmach[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]