Hopp til innhold

Savate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Savate

Savate er en fransk kampsport også kjent under navnet Boxe française.

Den franske fekteren Michel Casseux åpnet et treningslokale i 1825. Tradisjonell fekting og den nye stilen savate, ble undervist der. Ved å samle teknikker brukt av bøller(chausson) fra Marseille, og gangstere (savate) fra Paris, ble det dannet en første standard for savate. Mange fra datidens overklasse trente selvforsvar i Casseuxs lokaler, blant dem Charles Lecour, som etter at ha tapt en kamp mot den engelske bokseren Owen Swift så de begrensinger som fantes i Casseuxs system. I årene 18301840 kompletterte han Chausson med slagteknikker fra engelsk boksing og utviklet Boxe française.

År 1848 begynte Joseph Charlemont, en annen fransk fekter å trene Boxe française og takket være sin fysikk begynte han straks å utmerke seg i franske bokse-miljø. Charlemont flyttet etter hvert til Belgia og gav der sammen med sin sønn Charles ut den første boken om fransk boksing med standardiserte teknikker og statutter basert på Queensberrystatuttene innen den tradisjonelle boksingen. Dette utgjør den i dag basen for moderne fransk boksing.

Mot slutten av 1800-tallet kom Charlemont tilbake til Frankrike og startet «Société des Boxeurs Français», det første selskapet for fransk boksing. I sin rolle som idrettsleder og aktiv bokser hadde han ved 1900-tallets begynnelse skapt en selvforsvarssport med over 100.000 utøvere av det som tidligere hadde vært et voldsverktøy for bøller og gangstere.

To verdenskriger, en dreiing mot olympisk idrett gjennom hele 1900-tallet og savnet av en nasjonal organisasjon gjorde at man ved andre verdenskrigs slutt hadde kun 500 aktive utøvere. På 1960-tallet slo man seg sammen med det franske judoforbundet og dette sammen med savatetrening i de franske skolenes gymklasser ledet til at sporten ble vekket til liv på nytt. Årene fra 1975 og fremover har innebåret en gjenfødelse for savate.

Savate utøves i en boksering. Man bruker hansker, sko og en spesiell drakt, en såkalt integral. Fargen på hanskene angir nivået til bokseren. ( Blå, grønn, rød, hvit, gul, sølv eller sølv/bronse. ) Kamper dømmes av tre dommere og en ringdommer, akkurat som i vanlig boksing.

Man konkurrerer i dag på tre nivåer:

  • Assault, semikontakt med fokus på teknikk.
  • Pre-combat, fullkontakt med beskyttelse i form av leggbeskyttelse og hjelm.
  • Combat, der bare tannbeskyttelse og susp er tillatt.

Tillatte teknikker i savate er:

Fotteknikker:

1. fouetté (roundhouse kick), høy, mellom eller lav
2. chassé (helspark), høy, mellom eller lav
3. revers (front- eller sidekick der sålen på skoen er kontaktflate)
4. coup de pied bas (svep), lav

Handteknikker:

1. direct bras avant (jab)
2. direct bras arrière (cross)
3. crochet (krok)
4. uppercut

Alle spark kan også utføres som snurr- eller hoppspark, de tillatte slagene er de samme som i engelsk (vanlig) boksing. Spark eller slag mot baksiden av kroppen eller mot beina er ikke tillatt, det er ikke tillatt å blokkere spark med beina som i f.eks. thai-boksing. Svep er tillatt, men ikke lave spark. Kne- og albueslag er ikke tillatt i moderne savate selv om slike teknikker finnes beskrevet i den opprinnelige savaten.

Foruten konkurransevarianten beskrevet ovenfor, inneholder savate også stilartene stokkefekting og "forms" (ligner boxercise eller boxaerobic).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]