Muay thai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To soldater i clinch
To unge thaiboksere i en rituell dans ved navn Wai Kru før kampen

Thai-boksing er en internasjonal kampsport. I norske sportsmiljø bruker man også begrepet «muay-thai»[n 1] (thai: มวยไทย («boksing» + «thailandsk», direkte oversatt).

Historie[rediger | rediger kilde]

Muay-thais nøyaktige opprinnelse er ukjent. De fleste viktige historiske dokumenter om muay-thai (og Thailands øvrige historie), ble ødelagt da burmesiske styrker brente ned Ayutthaya, Thailands gamle hovedstad, i 1767. Det man vet, er at det helt tilbake til 1400-tallet har vært en tradisjon å avgjøre uenigheter med en ubevæpnet duell. Allerede i 1590 vet man at det var en del av militær trening, og fra starten av 1700-tallet ble det en regulær folkesport.

Trening av muay-thai ved skolen ble forbudt i 1921 på grunn av for mange alvorlige skader. Opprinnelig ble kampene kjempet uten runder, med hamprep om hendende og kokosnøttskall som beskyttere. Først på 30-tallet ble det innført vektklasser, runder på 3 minutter, og boksehansker.

Teknikker[rediger | rediger kilde]

Alle deler av kroppen kan rammes, og alle deler av kroppen, utenom hodet, kan brukes til å skade motstanderen. Noen av de vanligste angrepene er slag mot hode og kropp, albuer mot ansiktet, spark mot hodet, kropp og bein samt knær mot ribbein. Som en grunnregel brukes de hardeste punktene på kroppen mot de mykeste punktene på kroppen til motstanderen. Derfor er slike punkt som skritt, tinning og solarpleksus absolutt effektive og lovlige treffpunkt. Tradisjonelt blir slag betraktet som det «svakeste» angrepet, og spark har til formål å bryte ned motstanderen; knær og albuer anses som de mest effektive angrepene og brukes til å avgjøre kampen fra clinchen. I clinch skal fingrene ikke flettes med hverandre, da dette kan føre til fingerskader.

Profesjonell thaiboksing[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av den profesjonelle delen av sporten har vært hemmet av at arrangørene som assosieres med den ene av de to største stadionene, Ratchadamnoen og Lumpini, i liten grad arrangerer kamper mot boksere som sogner til det andre stadionet. «Ratchadamnoen-boksere» har kjempet mot motstandere i Lumpini-stadionet 6. august 2009, med returmøte på Ratchadamnoen påfølgende kveld. Et lignende opplegg skjedde også i 2008.

I forhold til boksing og flere andre kampsporter, så har det tradisjonelt vært mindre penger i omløp i denne sporten.[trenger referanse]

Muay-thai i MMA-kamper[rediger | rediger kilde]

Teknikker fra thai-boksing benyttes av det store flertall av konkurrenter i de fleste UFC-turneringer.[1]Utøvere av muay-thai har vært framtredende i flere MMA-turneringer.

Turneringer[rediger | rediger kilde]

I det første norgesmesterskapet ble det konkurrert i 4 vektklasser, og turneringen fant sted i Charlottenberg i Sverige den 16. og 17. oktober 2010.[2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Muay-thai er Thailands nasjonalsport. Antall fulltidsutøvere er over 60 000, pr. 2006. Kamp mellom kvinner, eller mellom barn, forekommer. De største kampene blir lagt til Bangkoks store stadioner, Ratchadamnoen og Lumpini, men kamper arrangeres over hele landet.

Nasjoner som har landslag:

Sporten utøves ellers i store deler av verden, blant annet i Brasil, Nederland, Italia, Frankrike, Australia og Mexico.

Svenske utøvere i kamp, har blitt fremvist på TV-sportskanaler.

I Norge finnes instruksjon/trening i thai-boksing, bl.a. i følgende byer/områder:

Kjente thaiboksere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bangkok Post (avis), 16.august 2007, i spalten "PunchLines", skrevet av Julian Turner.
  2. ^ Afenpostens aftenutgave, 19.10.2010

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «muaythai» er en alternativ stavemåte (liten forbokstav, lik «karate»). Engelsk skrivemåte: Muay Thai .

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]