Kornblom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kornblom
Kornblom
Vitenskapelig(e)
navn
:
Centaurea cyanus
L.
Norsk(e) navn: kornblom, kornblomst
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: kurvplanteordenen
Familie: kurvplantefamilien
Underfamilie: Carduoideae
Tribus: Cynareae
Slekt: knoppurtslekta
Habitat: ugras i kornåkre og andre åpne steder med forstyrret jord
Utbredelse: Europa; forvillet blant annet i Nord-Amerika og Australia

Kornblom, eller kornblomst, er en plante i kurvplantefamilien.

Den er en ettårig urt med opprett stengel, smale blad og intenst blå blomster. Stengelen er ofte forgrenet og kan bli nesten én meter lang. Både blad og stengel er gråfiltet.

Pollen fra kornblom er funnet i torv som ble dannet rett etter istidens slutt, noe som viser at den var en pionerplante i den åpne og næringsrike jorda som fantes da. Da menneskene begynte å dyrke korn, ble kornblom et vanlig ugras i kornåkre, sammen med for eksempel kornvalmue, gullkrage og klinte. Bedre frørensing har ført til at disse plantene nesten er forsvunnet, men kornblomst dyrkes i hager på grunn av de vakre blomstene. Hageplantene kan ha hvite eller rosa blomster.

Kornblom er egentlig en europeisk plante, men har spredt seg til andre verdensdeler der korn dyrkes i temperert klima, som Nord-Amerika, Argentina, Sør-Afrika og Australia. I Norge er kornblom funnet nord til Troms, men den er nå blitt sjelden.

Artsdatabanken skiller kornblom og noen nærstående arter ut i ei egen kornblomslekt Cyanus. Det vitenskapelige navnet blir da Cyanus segetum. Internasjonalt er det likevel vanligst å regne Cyanus som ei underslekt av knoppurtslekta Centaurea slik at det vitenskapelige navnet er Centaurea cyanus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]