Kornvalmue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kornvalmue
Kornvalmue
Kornvalmue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Papaver rhoeas
L.
Norsk(e) navn: Kornvalmue
Hører til: valmue,
valmuefamilien,
Ranunculales
Habitat: åkre, kulturmark, enger, veikanter
Utbredelse: Europa

Kornvalmue (Papaver rhoeas) er en ettårig blomst i valmuefamilien. Den vokser vilt og blir opptil 80 cm høy. Arten blomstrer fra juni til august med klarrøde vakre blomster som blir ca 7–8 cm store. Det finnes dyrkede hagevarianter med farger som hvit og rosa. Stilken og bladene er dekket med stive små hår. Blomsterknoppene er også håret og blomsten har 4 kronblad, som vanligvis har en svart flekk nederst. Når kronbladene faller av dannes det en frøkapsel med bittesmå frø inni som på høsten drysser ned på bakken rundt morplanten. Kornvalmue selvsår seg lett. Planten har i lange tider vært mye brukt som medisinplante og er giftig.

Kornvalmueeng.

Kornvalmuen var vanlig å påtreffe i kornåkre før i tiden. Derfra har den fått navnet Kornvalmue. og planten ble regnet for å være et ugress. I dag er Kornvalmuen ikke lenger vanlig å finne ute i naturen og mange steder har den forsvunnet. Men i Sverige kan man fortsatt finne den i Skåne, Öland og på Gotland. Kornvalmue kan her finnes på åkre, kulturmark, enger og ved veikanter. Den er første gang omtalt og beskrevet i hagelitteratur fra 1600-tallet, men man kjenner til at arten er kjent allerede fra middelalderen.

Symbol for de falne[rediger | rediger kilde]

Kornvalmue er også et symbol for mange i Det britiske samveldet til minne om de som falt under første verdenskrig. Hvert år gjennomfører Royal British Legion en Poppy appeal ('valmueopprop') i forbindelse med minnedagen Armistice Day (Rememberance Day).

Kunstige kornvalmuer brukt som dekorasjon under Rememberance Day.
Frøkapsel av kornvalmue.
Plansje av kornvalmue.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.