Hopp til innhold

Kornvalmue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kornvalmue
Kornvalmue
Nomenklatur
Papaver rhoeas
L.
Populærnavn
kornvalmue[1]
Klassifikasjon
RikePlanter
RekkeDekkfrøede planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenSoleieordenen
FamilieValmuefamilien
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

PH — Potensielt høy risiko 2023

Økologi
Habitat: åkre, kulturmark, enger, veikanter
Utbredelse: Europa
Blomstrende Kornvalmue.

Kornvalmue (Papaver rhoeas) er en ettårig blomst i valmuefamilien. Den vokser vilt og blir opptil 80 cm høy. Arten blomstrer fra juni til august med klarrøde vakre blomster som blir ca 7–8 cm store. Det finnes dyrkede hagevarianter med farger som hvit og rosa. Stilken og bladene er dekket med stive små hår. Blomsterknoppene er også håret og blomsten har 4 kronblad, som vanligvis har en svart flekk nederst. Når kronbladene faller av dannes det en frøkapsel med bittesmå frø inni som på høsten drysser ned på bakken rundt morplanten. Kornvalmue selvsår seg lett. Planten har i lange tider vært mye brukt som medisinplante og er giftig.

Kornvalmueeng.

Kornvalmuen var vanlig å påtreffe i kornåkre før i tiden. Derfra har den fått navnet Kornvalmue. og planten ble regnet for å være et ugress. I dag er Kornvalmuen ikke lenger vanlig å finne ute i naturen og mange steder har den forsvunnet. Men i Sverige kan man fortsatt finne den i Skåne, Öland og på Gotland. Kornvalmue kan her finnes på åkre, kulturmark, enger og ved veikanter. Den er første gang omtalt og beskrevet i hagelitteratur fra 1600-tallet, men man kjenner til at arten er kjent allerede fra middelalderen.

Symbol for de falne[rediger | rediger kilde]

Kornvalmue er også et symbol for mange i Det britiske samveldet til minne om de som falt under første verdenskrig. Hvert år gjennomfører Royal British Legion en Poppy appeal ('valmueopprop') i forbindelse med minnedagen Armistice Day (Rememberance Day).

Kunstige kornvalmuer brukt som dekorasjon under Rememberance Day.
Frøkapsel av kornvalmue.
Plansje av kornvalmue.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. april 2023. Besøkt 14. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for kornvalmue Papaver rhoeas som PH (LO i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 17. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]