Kong Ottokars septer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kong Ottokars septer (orig. Le Sceptre d'Ottokar) er et tegneseriealbum som omhandler journalisten Tintin. Forfatter og illustratør er den belgiske tegneserieskaperen Hergé. Serien ble publisert i avisen Le Petit Vingtième før den ble samlet og utgitt som album i 1939.

Historien[rediger | rediger kilde]

Syldavia på Europa-kartet

Handlingen utspiller seg i det fiktive landet SyldaviaBalkan hvor Tintin planlegger å reise som sekretær for professoren Halambique. En sammensvergelse mot Kong Ottokar har imidlertid blitt iscenesatt av en forbryterbande som ønsker å stjele kongens septer. Dette ikonet har en uvurderlig verdi for det lille kongedømmet og er også ensbetydende med retten til regjeringsmakt.

Forbryterne har klart å alliere seg med viktige personer for å kunne gjennomføre tyveriet, blant disse professorens tvillingbror. Den virkelige professoren blir kidnappet, og Tintin reiser da med hans tvillingbror til Syldavia for å gjennomføre forskningkongens slott.

Tintin blir først forsøkt likvidert, og klarer ikke å forhindre forbryterne i å stjele septeret. Dette stiller kong Ottokar i en beklemt stilling, da han ifølge tradisjonen på Den hellige Vladimirs dag som er nært forestående må vise seg for folket med septeret. Tintin tar opp jakten på forbryterne og får tak i septeret like før det forsvinner over grensen til nabolandet Borduria. Samtidig avslører han planene om et bordurisk støtte til et statskupp i Syldavia, regissert av den bordusiske politikeren Müsstler. Etter en strabisiøs flukt tilbake til hovedstaden rekker han såvidt å advare kong Ottokar mot kuppmakerne og levere septeret slik at kongen kan vise seg for folket med septeret.

Politiske paralleller[rediger | rediger kilde]

Historien har klare likhetstrekk med den samtidige politiske situasjon mellom det nasjonalsosialistiske Tyskland og Østerrike. Det sterkeste eksempelet er navnet Müsstler som er kombinasjon av etternavnene på Adolf Hitler og Benito Mussolini. Likevel ble ikke albumet erklært illegalt under den tyske okkupasjon av Belgia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]