Krabben med de gyldne klør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Krabben med de gyldne klør (fransk originaltitel: Le Crabe aux pinces d'or) er et tegneseriealbum i serien Tintins opplevelser skrevet og illustrert av Hergé fra Belgia. Albumet handler, som alle de andre albumene i serien, om reporteren Tintin. Det var også det albumet som introduserte Kaptein Haddock.

Krabben med de gyldne klør var det niende albumet i serien og ble utgitt i 1941.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tintin blir informert av Dupond og Dupont om en sak som involverer en beruset mann, som kort tid senere blir funnet drept, med en papir-bit fra det som ser ut til å være en boks med krabbe-kjøtt med ordet "Karaboudjan" skriblet på. TinTins påfølgende etterforskning og kidnappingen av en japansk mann som er interessert i å gi ham et brev, fører Tintin til et skip kalt Karaboudjan, hvor han blir bortført av et syndikat av kriminelle som har gjemt opium i krabbe-boksene. Tintin klarer å stikke av fra det låste rommet, og Tintin slår ut en mann som er sendt for å bringe ham mat. Han etterlater mannen bundet og kneblet i rommet.

Tintin møter kaptein Haddock, en alkoholisert sjøkaptein, som blir manipulert av sin førstestyrmann, Allan, og er fullstendig uvitende om mannskapets kriminelle aktiviteter. Tintin gjemmer seg i et skap under sengen og beseirer Jumbo, en annen sjømannen - samtidig som Allan tror at Tintin har kommet seg inn i lagerrommet. Tintin og kaptein Haddock unnslipper fra skipet i en livbåt etter å ha sendt en melding til politiet om lasten, og et sjøfly forsøker å angripe dem. Tintin og kapteinen kaprer flyet, binder fast pilotene og prøver å nå Spania. Men Haddocks berusede oppførsel under en storm, får dem til å krasjlande i Sahara - hvor resten av mannskapet stikker av.

De finner frem til en fransk utpost, hvor de hører over radio at skipet Karaboudjan har blitt senket på havet i en storm. De reiser videre til en havn i Marokko, hvor kapteinen blir kidnappet av medlemmer fra hans tidligere mannskap. Tintin må derfor forsøke å redde kapteinen, samtidig som han må slåss mot det kriminelle syndikatet som smugler narkotika.