Klipperingmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klipperingmåler
Klipperingmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gnophos obfuscata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: klipperingngmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Gnophos
Habitat: steinete terreng og klipper
Utbredelse: den palearktiske sone

Klipperingmåler (Gnophos obfuscata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er gråspraglete helt uten påfallende tegninger, men den er utmerket kamuflert når den sitter med vingene lagt flatt mot steiner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 36 – 46 mm), slank, ensfarget gråspraglete måler. Forvingen har en mørk flekk og to, ofte utydelige, mørke tverrlinjer som avgrenser et trapesformet felt som none ganger er litt mørkere enn resten av vingen. Den kan også ha antydning til en hvit tverrstripe langs ytterkanten, ellers er den helt jevnt farget. Larven er glatt, gråbrun med to små vorter på ryggen av det bakerste kroppsleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er knyttet til steinete heier, klipper og bergvegger. De voksne målerne hviler med vingene lagt flatt mot fjellet om dagen og er da svært vanskelige å se. Larven kan leve på en lang rekke ulike planter, for eksempel lyng, sildrer, bergknapp og bringebær. De voksne målerne flyr om natten i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Klipperingmåleren er en palearktisk art. I Norge finnes den langs kysten til Hordaland, på Østlandet og Sørlandet også innenlands, den er dessuten funnet i Sør-Trøndelag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]