Noel Gallagher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noel Gallagher
FødtNoel Thomas David Gallagher
29. mai 1967[1][2]Rediger på Wikidata (56 år)
Longsight
BeskjeftigelseGitarist, musiker, sanger og låtskriver, sanger Rediger på Wikidata
EktefelleMeg Mathews (19972001)
SøskenLiam Gallagher
NasjonalitetStorbritannia
Medlem avOasis (19912009)
Noel Gallagher’s High Flying Birds
Musikalsk karriere
SjangerAlternativ rock, britpop, psykedelisk rock, barokkpop
InstrumentLead-Gitar, vokalist, trommer, keyboard, mellotron
StemmetypeTenor
Aktive år1991–nåtid
PlateselskapSour Mash, Big Brother
NettstedNoel Gallaghers nettside
Oasis' nettside
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Oasis
Smokin' Mojo Filters
Tailgunner
Noel Gallagher's High Flying Birds

Noel Thomas David Gallagher (født 29. mai 1967) er en britisk gitarist, sanger og låtskriver, mest kjent som gitaristen og låtskriveren i det nå oppløste britiske bandet Oasis fra 1991 til 2009. Sammen med sin lillebror, Liam Gallagher, fungerte han som frontfigur i bandet. Noel har siden vært aktiv som soloartist med backingbandet Noel Gallagher's High Flying Birds.

Gallagher overtok bandet hans lillebror hadde startet etter at han kom tilbake til hjembyen Manchester etter å ha jobbet som roadie for Inspiral Carpets i 1992. Gallagher hadde full kontroll over bandets kreative side, og skrev alle sangene på de to kritikerroste første Oasis-albumene Definitely Maybe og (What's the Story) Morning Glory?, samt Be Here Now, som er det albumet som har solgt best første dag, gjennom alle tider.[trenger referanse] Først på Oasis' fjerde studioalbum, Standing on the Shoulder of Giants, fikk andre bandmedlemmer være med i skriveprosessen.

Noel Gallagher skrev blant andre de store hitene «Wonderwall», «Don't Look Back In Anger», «Champagne Supernova», «Stand By Me» og «Whatever».

Etter at Oasis brøt opp i 2009, dannet Gallagher et nytt band, Noel Gallagher's High Flying Birds. Gruppas første album, med samme navn som bandet, har høstet gode kritikker i norske og internasjonale medier.

Noel Gallagher’s High Flying Birds har hatt en konsert i Norge. Det var den 29 juni 2012 på Kollenfest.

Helt siden 90-tallet har Oasis og Blur vært i tottene på hverandre, og det ble kalt "Battle of britpop". Denne krangelen ble hauset opp av media i skyggen av lansering av de to bandenes nye singeler i 1995. Fra slutten av 2000-tallet har det virket som om krangelen mellom de to bandene ikke var like intens. Noel Gallagher sa hyggelige ting om Damon Albarn, vokalist og låtskriver i Blur, i et intervju med NME. På The Jonathan Ross Show den 22 Oktober 2011 fortalte Gallagher at han hadde møt Albarn tilfeldig på en nattklubb og at de to hadde begravd stridsøksen. På BRIT Awards i 2012 ga de hverandre en god klem og lørdag den 23. mars 2013 spilte Noel og Damon Blurs hit "Tender" sammen på Teenage Cancer Trust. De spilte sammen med Graham Coxon, gitaristen i Blur og Paul Weller. Graham Coxon og Noel Gallagher tunerte sammen med sine soloprosjekter i september 2012.

Noel Gallagher er kjent for å snakke "rett fra levra" og mange journalister vil nok beskrive ham som vanskelig å intervjue av denne grunn. Samtidig har han en særegen humor og er svært åpen, noe som gjør det svært underholdende å se intervjuer med ham.

Noel har ikke førerkort. I 1995 bestilte han en 1967 Mark 2 Jaguar som skulle skreddersys til ham. Da den dukket opp 18 måneder senere utenfor huset hans hadde han glemt hele greia.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID gallagherno[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]