Kellys helter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kellys helter
orig. Kelly's Heroes
Generell informasjon
SjangerAction - Krigsfilm
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 23. juni 1970
Norge 1971 (Oslo)
Norge 1983
Lengde144 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år Norge (Norge)
Bak kamera
RegissørBrian G. Hutton
ManusforfatterTroy Kennedy-Martin
ProdusentSidney Beckerman
Gabriel Katzka
KomponistLalo Schifrin
SjeffotografGabriel Figueroa
KlipperJohn Jympson
Foran kamera
MedvirkendeClint Eastwood
Telly Savalas
Carroll O'Connor
Donald Sutherland
Don Rickles
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Kellys helter (originaltittel: Kelly's Heroes) er en amerikansk action-krigsfilm fra 1970 med Clint Eastwood, Donald Sutherland, Telly Savalas, Don Rickles, og Carroll O'Connor i hovedrollene. Regi er ved Brian G. Hutton.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi befinner oss i Frankrike i 1944. Noen amerikanske soldater ledet av den degraderte offiseren Kelly (Eastwood) tar en tysk oberst til fange og får via denne høre om 14 000 gullbarrer som er gjemt i en bank noen mil bak tyske linjer. Fast bestemt på å slå kloa i gullet, begynner «Kellys helter» en hasardiøs fremrykking, noe som bringer dem i kamp med tyske stridsvogner, samt vekker begeistring hos en amerikansk general som tror fremrykkingen skjer ut i fra idealistiske grunner.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en stor kommersiell suksess både i USA og i andre land. Den spilte inn over 13 millioner kroner på svenske kinoer alene [1].

Filmer har klare preg som vitner som at nådtidige (1970) elementer og kulturtrekk også er trukket inn. Blant annet så er en av tankførerne (Sutherland) veldig inspirert av hippiebevegelsen (noe dekoren på hans panservogn også bærer preg av). Selv om Kellys helter ikke er en komedie har den flere komiske og satiriske trekk.

Actionfilmen Tre konger fra 1999, har tydelig hentet inspirasjon fra denne filmen og regnes av mange som en nyinnspilling av Kellys helter. Handlingen i denne filmen er lagt til Irak like etter den første Golfkrigen i 1991. Hovedrollen spilles av George Clooney.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]