El Escorial

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
El Escorial
LandSpania[1][2]
StedSan Lorenzo de El Escorial[1][2]
Historiske fakta
Eier(e)Patrimonio Nacional
StilretningRenessansearkitektur
Etablert1563 (Julian)
Bygningsdata
Lengde 192,5 meter
Bredde 152 meter
Gulvareal 94 hektar
Kart
Kart
El Escorial
40°35′21″N 4°08′52″V
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (es)

El Escorial
El Escorial
Portrett av Filip IV av Spania, malt av Diego Velázquez, trolig mellom 1658 og 1660. Maleriet tilhører samlingen til El Escorial.

El Escorial er et slott i Spania, som også var et kloster. Offisielt navn på spansk er i dag Real Sitio de San Lorenzo de El Escorial («Det kongelige setet i San Lorenzo de El Escorial»). Det tidligere navnet var Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial («Det kongelige klosteret i San Lorenzo de El Escorial»).

Unesco førte den 2. november 1984 anlegget opp på Verdensarvslisten.

Slottet ligger i kommunen San Lorenzo de El Escorial, ca 45 km nordvest for Madrid.

Arkitekturen[rediger | rediger kilde]

Slottet er verdens største renessansebyggverk.

Den firkantede bygningen ble oppført av Filip II 1563-84 av grå granitt i sammehengende lengder, inndelt ved hjelp av gårdsrom. Grunnplanen var tenkt å etterligne en grill, et av Sankt Laurentius' attributter i ikonografien. Stilen er italiensk høyrenessanse i Michelangelos ånd. Slottskirken har kopiert dennes plan for Peterskirken om enn i noe mindre format. Foruten den store sentralkuppelen har den to fasadetårn. Arkitekt var hovedsakelig Juan de Herrera.

Det store kompleksets frontfasader i øst og vest er begge 206 meter lange, og har en murhøyde på 17 meter. Hjørnene er kronet av tårn.

Samlingene[rediger | rediger kilde]

Til tross for atskillige ødeleggelser under krig og brann har slottet bevaret en mengde skatter, blant annet et berømt bibliotek med klassiske og arabiske håndskrifter. En særlig malerisamling omfatter verdifulle verker av nederlandske og spanske mestere som Rogier van der Weyden, Hieronymus Bosch, El Greco med flere. I noen av rommene finnes gjenstander etter Filip II. Den senere residensen lå i nordre fløy.

Gravkammer[rediger | rediger kilde]

Under kirkens høykor finnes et panteon, et gravkammer for den kongelige familie, med gullbeslåtte kister av svart marmor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=es&srlang=es&srid=RI-51-0001064; Wiki Loves Monuments' database; utgivelsesdato: 13. november 2017.
  2. ^ a b (på de, en, fr, es, it) archINFORM, OCLC 45382278, archINFORM project ID 4524, Wikidata Q265049, https://www.archinform.net/index.htm 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]