Isabella av Burgund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Isabella av Burgund
Dronning
Født18. juli 1501Rediger på Wikidata
Brussel
Død19. jan. 1526[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (24 år)
Gent
BeskjeftigelseGemal Rediger på Wikidata
Embete
 • Dronning av Danmark (1515–1523) Rediger på Wikidata
EktefelleChristian II av Danmark (1515–)[5][6]
FarFilip I av Castilla
MorJohanna av Castilla
Søsken
6 oppføringer
Barn
6 oppføringer
NasjonalitetDet tysk-romerske rike
GravlagtSkt. Peter kloster i Gent (1526–)
Sankt Knuds kirke (–1883)[8]
FyrstehusHuset Habsburg
Våpenskjold
Isabella av Burgunds våpenskjold

Isabella av Burgund (også kjent som Elisabeth av Østerrike, Elisabeth av Habsburg, spansk: Isabel de Austria y Trastámara), født 18. juli 1501 i Brussel, død 19. januar 1526 i Gent, gift med Christian II, var dronning av Danmark og Norge og 1520-21 den siste dronning av Sverige under Kalmarunionen.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av Johanna av Castilla og Filip I av Castilla; hennes mormor og morfar var Isabella I av Castilla og Ferdinand II av Aragonia, og hennes farmor og farfar var Maria av Burgund og den tysk-romerske keiseren Maximilian I. Hun ble døpt i Brussel av biskopen av Cambrai, Henri de Berghes.

Hun hadde to eldre søsken, Eleonora og Karl, samt de tre yngre søsknene Ferdinand, Maria og Katarina. Isabella og hennes søsken ble ansett som den tids «edleste barn», Isabella er også den uten sammenligning fornemste dronningen Danmark har hatt. Hennes brødre ble som tysk-romerske keisere Europas mektigste menn. De måtte imidlertid kjempe med religiøse problemer utløst av Martin Luther og reformasjonen. Søstrene hennes ble dronninger i henholdsvis Portugal, Frankrike, Böhmen og Ungarn.

Etter farens død i 1506 ble hun oppdratt av sin tante, erkehertuginne Margarete, som regjerte i Nederlandene i byen Mechelen.

Christian II[rediger | rediger kilde]

Stenrelieff av Elisabeth fra den utvendige trappen til Riddersalen på middelalderens Københavns Slott, av Morten Bussert (uferdig), Nationalmuséet i København.

Elisabeth sto høyt i kurs på det europeiske ekteskapsmarkedet. Som konge ønsket Christian II å gifte seg til fordelaktige allianser. Hans valg falt på Elisabeth. Hun tok med stor resignasjon imot beskjeden om at hun skulle giftes med den tyve år eldre kongen.

I juni 1515 seilte den danske erkebiskopen sammen med et antall adelsmenn til Nederland for å følge den unge Elisabeth til Danmark. Den 4. august 1515 steg hun i land i Helsingør. Søndag den 12. august 1515 ble fjortenåringen prinsesse Elisabeth gift med den 34 år gamle kong Christian.

Nederlendere på Amager[rediger | rediger kilde]

Elisabeth vant snart det danske folks hjerte. Christian II rådførte seg ofte med sin hustru, ettersom hun – tross sin unge alder – var meget politisk bevisst. Elisabeth var klar over at ektemannen hadde en elskerinne, Dyveke Sigbritsdatter, men utviste tålmodighet overfor forholdet. I år 1517 døde Dyveke plutselig i Helsingør.

Elisabeth savnet de friske grønnsakene som hun var vant til fra Mechelen. Derfor inviterte Christian II en gruppe nederlandske bønder til å slå seg ned i Store MaglebyAmager for å dyrke grønnsaker.

Dorothea, Hans og Christina av Jan Gossaert, 1526.

Barn[rediger | rediger kilde]

I ekteskapet ble det født fem barn:

Landflyktighet[rediger | rediger kilde]

Christian IIs reformer hadde skapt motstand. Adelen i Jylland reiste seg mot kongen, som ble tvunget til å flykte. Den 13. april 1523 reiste Christian til Nederland sammen med Elisabeth, deres barn og Dyvekes mor, Sigbrit. I Nederland bodde de først hos Elisabeths tante Margarete.

I slutten av 1524 flyttet familien til Lier i Belgia. Der opplevde de en vanskelig tid, fylt med bekymringer og pengemangel. På grunn av de vanskelige forholdene ble Elisabeth syk. I slutten av 1525 reiste hun med sin mann til klosteret Zwijnaarde utenfor Gent.

Elisabeth døde 19. januar 1526, kun 24 år gammel. Hun ble opprinnelig begravet i Sankt Peterskirken i Gent. I oktober 1883 ble hun og sønnen Hans flyttet derfra og begravet ved siden av Elisabeths ektemann og svigerforeldre i Sankt Knuds kirke i Odense.[9][10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Spansk biografisk leksikon, oppført som Isabel de Austria, Spanish Biographical Dictionary ID 15233/isabel-de-austria, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Dansk biografisk leksikon, oppført som Elisabeth, Dansk Biografisk Leksikon-ID Elisabeth_-_dronning[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Find a Grave, oppført som Elizabeth, Find a Grave 15953490[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ The Peerage, oppført som Isabella Erzherzogin von Österreich, The Peerage person ID p10553.htm#i105530, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Genealogics, besøkt 25. mai 2023[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ The Peerage person ID p10553.htm#i105530, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ a b c d The Peerage[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ www.nordenskirker.dk[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ «Dronning Elisabeth». www.gravsted.dk. Besøkt 10. oktober 2022. 
 10. ^ «Domkirkens historie». Odense Domkirke (dansk). Besøkt 10. oktober 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Christine av Sachsen 
Dronning av Norge og Danmark
Etterfølger:
 Sophie av Pommern 
Forgjenger:
 Christine av Sachsen 
Dronning av Sverige
Etterfølger:
 Katarina av Sachsen-Lauenburg