Isabella II av Spania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Isabella II
Dronning av Spania
Isabella II av Spania
Navn Isabel II
Regjeringstid 29. september 1833 -
30. september 1868
Født 10. oktober 1830

Flag of Spain (1785-1873 and 1875-1931).svg Madrid
Død 10. april 1904

Frankrike Paris
Foreldre Ferdinand VII av Spania og
Maria Christina av De to Sicilier
Ektefelle Francisco de Asís de Borbón
Barn Maria Isabel de Borbón
Alfonso XII
María de la Paz av Spania
María Eulalia av Spania

Isabella II av Spania (spansk: Isabel II) (født 10. oktober 1830 i Madrid, død 10. april 1904 i Paris) var Spanias dronning årene 18331870.

Hun var datter av Ferdinand VII av Spania og Maria Christina av De to Sicilier. Da det ikke var noen mannlige arvinger til tronen utstedte han et dekret som gjorde at Ferdinands datter Isabella kunne overta tronen ved farens død. Ved Ferdinands død i 1833 overtok dronningen, Maria Christina, styringen på vegne av sin mindreårige datter. Isabellas krav på tronen ble imidlertid bestridt av Ferdinands bror Carlos, noe som skulle kaste Spania inn i en periode med borgerkrig og uro.

Etter militær fremgang for Carlos og carlistene sørget dronning-regenten for en serie reformer som gjorde at mye av grunnlaget for Carlos' støtte i befolkningen forsvant. Etter at Carlos hadde gitt opp å kaste Isabella, forsøkte Maria Christina å omgjøre reformene i 1840. Dette ble så upopulært at hun ble tvunget til å gå av, og året etter ble krigshelten general Baldomero Espartero utpekt til ny regent. Espertero var også upopulær, hans urolige periode som leder tok slutt allerede i 1843 da han måtte flykte fra landet.

Isabella ble nå erklært myndig. En kaotisk politisk periode fulgte, med stadige regjeringsskifter. En ny innskrenking av det lokale selvstyret førte til et nytt carlistisk opprør, et opprør som løp ut i sanden i 1849. Den politiske uroen fortsatte, og i 1854 brøt et større opprør ut på grunn av matmangel. Opprøret førte til at Espartero gjorde politisk comeback, men også han måtte snart gå av etter kontroverser rundt en ny grunnlov. Makten kom etterhvert i hendene på Leopoldo O'Donnell, som beholdt makten i nesten fem år.

To opprør i 1866 og 1868 ledet av Juan Prim førte til at Isabella måtte forlate Spania for godt.

Dronning Isabella i eksil i Paris. Isabella ble tvunget til å forlate Spania i 1868


Forgjenger:
 Ferdinand VII 
Dronning av Spania
Etterfølger:
 Interregnum