Isabella II av Spania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isabella II
Dronning av Spania
Isabel II reina de España.jpg
FødtMaria Isabel de España y Catalunya
10. oktober 1830

Flag of Spain (1785-1873 and 1875-1931).svg Madrid
Død10. april 1904

Frankrike Paris
Beskjeftigelse HerskerRediger på Wikidata
Embete Monarch of Spain (18331868), Grand Master of the Order of Santiago, Queen of Spain (18331868)Rediger på Wikidata
Ektefelle Francisco de Asís de Borbón
Far Ferdinand VII av SpaniaRediger på Wikidata
Mor Maria Christina av De to SicilierRediger på Wikidata
Søsken Agustín Muñoz, 1st Duke of Tarancón, Infanta Luisa Fernanda, Duchess of Montpensier, María Amparo Muñoz, 1st Countess of Vista Alegre, Infanta María Luisa Isabel of Spain, Juan Muñoz y de Borbón, Conde de RecuerdoRediger på Wikidata
Barn Maria Isabel de Borbón
Alfonso XII
María de la Paz av Spania
María Eulalia av Spania
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Gravlagt Cripta Real del Monasterio de El EscorialRediger på Wikidata
Utmerkelser Ridder av ordenen Det gylne skinn, Gylne rose, storkorsridder av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, storkors av Ordenen vår frues ubesmittede unnfangelse av Vila ViçosaRediger på Wikidata
Annet navnIsabel II
Regjeringstid29. september 1833 -
30. september 1868
Signatur
Isabella II av Spanias signatur
Våpenskjold
Isabella II av Spanias våpenskjold

Isabella II av Spania (spansk: Isabel II; født 10. oktober 1830 i Madrid, død 10. april 1904 i Paris) var Spanias dronning årene 18331870.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Dronning Isabella i eksil i Paris. Isabella ble tvunget til å forlate Spania i 1868
Isabela II på en 80-reales gullmynt, 1840

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun var datter av Ferdinand VII av Spania og Maria Christina av De to Sicilier. Da det ikke var noen mannlige arvinger til tronen utstedte han et dekret som gjorde at Ferdinands datter Isabella kunne overta tronen ved farens død.

Styre under hennes mindreårighet[rediger | rediger kilde]

Ved Ferdinands død i 1833 overtok dronningen, Maria Christina, styringen på vegne av sin mindreårige datter. Isabellas krav på tronen ble imidlertid bestridt av Ferdinands bror Carlos, noe som skulle kaste Spania inn i en periode med borgerkrig og uro.

Etter militær fremgang for Carlos og carlistene sørget dronning-regenten for en serie reformer som gjorde at mye av grunnlaget for Carlos' støtte i befolkningen forsvant. Etter at Carlos hadde gitt opp å kaste Isabella, forsøkte Maria Christina å omgjøre reformene i 1840. Dette ble så upopulært at hun ble tvunget til å gå av, og året etter ble krigshelten general Baldomero Espartero utpekt til ny regent. Espertero var også upopulær, hans urolige periode som leder tok slutt allerede i 1843 da han måtte flykte fra landet.

Myndig[rediger | rediger kilde]

Isabella ble nå erklært myndig. En kaotisk politisk periode fulgte, med stadige regjeringsskifter. En ny innskrenking av det lokale selvstyret førte til et nytt carlistisk opprør, et opprør som løp ut i sanden i 1849. Den politiske uroen fortsatte, og i 1854 brøt et større opprør ut på grunn av matmangel. Opprøret førte til at Espartero gjorde politisk comeback, men også han måtte snart gå av etter kontroverser rundt en ny grunnlov. Makten kom etterhvert i hendene på Leopoldo O'Donnell, som beholdt makten i nesten fem år.

Til Paris[rediger | rediger kilde]

To opprør i 1866 og 1868 ledet av Juan Prim førte til at Isabella måtte forlate Spania. Hun bosatte seg i et bypalass som så ble kalt Palais de Castilles, i Avenue du Roi de Rome. I hennes sted ble Francisco Serrano Domínguez innsatt som regent i Spania, til man i 1870 lot Amadeus av Savoia bestige den spanske trone. Etter at han takket av i 1873, ble republikken utropt i landet.

Isabella frasa seg kronen den 25. juni 1870 til fordel for sin sønn. Alfons XII besteg i 1874 tronen etter at monarkiet var blitt gjenopprettet. Hans far var offisielt Francisco de Asís de Borbón, skjønt det har vært tvil om farskapet.

Etter dette vendte Isabella tilbake til Spania. Hun bodde dels der, dels i Paris, der hun døde 9. april 1904.

Hun er begravet i El Escorial.

Feiringen av festen til dronning Isabella II av Spania i Saigon 17. januar 1863.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Birgit Aschmann: Die zwei Körper der Königin: Isabella II. von Spanien und das doppelte Zerwürfnis in Ehe und Nation, i: Andreas Gelz/Dietmar Hüser/Sabine Ruß-Sattar (utg.): Skandale zwischen Moderne und Postmoderne. Interdisziplinäre Perspektiven auf Formen gesellschaftlicher Transgression, Berlin/Boston 2014, s. 79-106.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Isabella II of Spain – galleri av bilder, video eller lyd på Commons


Forgjenger:
 Ferdinand VII 
Dronning av Spania
Etterfølger:
 Interregnum