Don Juan de Austria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John of Austria portrait.jpg

Don Juan de Austria (født 24. februar 1547 i Regensburg, død 1. oktober 1578 i Bouge) var en militær leder fra huset Habsburg. Han er mest kjent som de kristnes leder i slaget ved Lepanto i 1571.

Juan var uekte sønn av keiser Karl V og Barbara Blomberg, en tysk vertshuspike som var keiserens elskerinne en periode i 1546, da hun var 19 år gammel. Juan ble født i hemmelighet, ble tatt fra moren og vokste opp i en anonym tilværelse i Spania, ukjent også for Karls øvrige familie. Etter farens avgang som keiser i 1556 ble Karls arving, Filip II, klar over sin ukjente halvbror. Filip kalte Juan til hoffet og gav ham en passende tittel og lot han bo på et av sine slott.

Keiser Karl og kong Filip ønsket i utgangspunktet at Juan skulle velge en karriere innenfor kirken, men selv ønsket han heller å gå for en militær karriere. Han ble i 1568 leder for en spansk flåtestyrke i Middelhavet, og ble senere også leder for en styrke som slåss mot muslimske opprørere i Granada.

I slaget ved Lepanto i 1571 ledet Juan Den hellige liga i kampen mot de osmanske tyrkerne. Slaget endte med kristen seier, og hindret den videre tyrkiske ekspansjonen i Middelhavsområdet.

Juan blir beskrevet som en elegant mann, ridderlig av sinnelag, storslagen og impulsiv. Dette var i motsetning til den mer grå halvbroren kong Filip, noe som førte til en viss misunnelse fra kongens side.

I 1576 ble Juan utnevnt til guvernør i de spanske Nederlandene, som på denne tiden var herjet av åttiårskrigen. Juan mislikte dette vervet, da det i praksis satte ham på sidelinjen i europeisk storpolitikk. Denne utnevnelsen var et bevisst trekk fra kong Filip, som ønsket å begrense halvbrorens innflytelse.

Don Juan de Austria døde i 1578 etter bare to år som guvernør. Han ble begravet i San Lorenzo de El Escorial, det vanlige gravstedet for spanske kongelige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: category:Don Juan de Austria – bilder, video eller lyd