Galleblære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Galleblære
Galleblære

Galleblæra (latin: vesica biliaris eller vesica fellea) er et lite, pæreformet organ der galle blir lagra og konsentrert før den blir sluppet ut i tynntarmen.[1] Mennesker kan leve uten galleblære.[1] Kirurgisk fjerning av galleblæren kalles for kolecystektomi. Galleblæren sitter i bukhulen, hvor galle lagres og konsentreres. Den er forbundet med leveren og tolvfingertarmen (duodenum) via gallegangene.

Levercellene i leveren produserer gallesyre, en gul væske som skilles ut et finforgrenet gangsystem som samler den opp og tømmer den til galleblæren via hovedgallegangen, på undersiden av leveren. Der lagres gallen og blir konsentrert, til ca. 50 ml, til den tømmer seg via en gallegang som ender i et felles tømmepunkt med bukspytt fra bukspyttkjertelen til tolvfingertarmen (startsegmentet i tynntarmen). Tolvfingertarmen sender ut et signalstoff (hormon) når den trenger tilførsel av galle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Holck, Per (13. februar 2009): «galleblære». Store medisinske leksikon
anatomistubbDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.