Hopp til innhold

Australske språk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andelen av befolkningen i Australia som snakker australske språk, i etter område. Den mørkeste fargen angir mer enn 3,77 %.

Australske språk er en betegnelse som brukes om språk og språkfamilier som snakkes av aboriginene i Australia. De fleste australske språk er utdødde eller utrydningstruede.

Av de språkene som har overlevd til i dag blir kun cirka 10 % videreført til barn.[trenger referanse] Dette er på grunn av den systematiske prosessen ført av tidligere australske regjeringer som var ment å utrydde aboriginenes kultur og språk, gjennom avstrafning, tvangsflytting, tvangssterilisering og tvunget fjerning av barn fra deres familier. Nå som denne praksisen er avsluttet, nyter enkelte australske språk stor framgang.

Slektskapet mellom de australske språkene er stort sett uklar. Omtrent halvparten av de australske språkene blir klassifisert sammen i den pamanyunganske språkfamilien. De andre språkene, som blir talt i nord, blir gjerne gruppert sammen som ikke-pamanyunganske, selv om dette ikke utgjør en genetisk familie. Tasmanske språk er trolig ikke beslektet med andre språk i Australia.