Shark Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shark Bay nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
Satellittbilde av Shark Bay.
LandAustralias flagg Australia
StedVest-Australia
Innskrevet1991
Kriterium VII, VIII, IX, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Oseania
ReferanseUNESCO nr. 578
Shark Bay ligger i Australia
Shark Bay
Shark Bay (Australia)

Shark Bay er et naturreservat på nordvestkysten av Australia, og er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Mikrober i Hamelin Pool, sør i bukta, bygger stromalitter som ligner på de første viktige livsformene på jorda dannet for tre tusen millioner år siden. I reservatet lever også en gruppe på cirka ti tusen av den truede arten dugong.

Det fins to større bosettinger i Shark Bay: Denham, som er administrasjonssenter, og Monkey Mia.

Verdensarven Shark Bay[rediger | rediger kilde]

Stromatolitter i Shark Bay

Bukta Shark Bay dekker et område på 8000 km², med en middeldybde på 9 meter. Kystlinjen er over 1500 km lang. Shark Bay ligger i grenseområdet mellom tre store klimasoner og mellom to store botaniske regioner.

Shark Bay er et område av stor zoologisk viktighet. Det er hjem for omkring 10 000 sjøkuer og mange delfiner, særlig ved Monkey Mia. Området inneholder 26 utrydningstruede australske pattedyrarter, over 300 fuglearter og inntil 100 reptilarter. Det er dessuten en viktig yngleplass og biotop for fisk, skalldyr og nesledyr. Det fins 323 fiskearter og mange hai og rokker.

Shark Bay har verdens største kjente sammenhengende område av sjøgress, med sjøgressenger som dekker mer enn 4000 km² av bukten. Det er inklusive 1030 km² Wooramel sjøgressbanke, den største sjøgressbanken i verden. Shark Bay inneholder også det største antallet arter av sjøgress som noensinne er dokumentert i ett område. 12 arter har blitt funnet, hvorav opp til 9 forskjellige på samme sted.

Shark Bay ble i 1991 ført opp UNESCOs verdensarvsliste. Verdensarvsområdet dekker et areal på 23000 km². Det inkluderer mange vernede områder og naturreservat, inklusive Shark Bays marinpark, Francois Peron nasjonalpark, Hamelin Pools marine naturreservat og Zuydorps naturreservat. Byene Denham og Useless Loop faller begge innenfor grensene til verdensarven, men ingår ikke i selve verneområdet.

Se også[rediger | rediger kilde]