Juveren naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juveren naturreservat
Juveren naturreservat 2017-09-28 08.16.55.jpg
Juveren sett fra Kirkebakken i Norderhov
RAMSAR-logo.gif
LandNorge Norge
OmrådeViktig kroksjø i Storelva, Ringerike kommune, Viken
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

0,440 km²
0,115 km²
0,325 km²
Opprettet28. juni 1985

Juveren naturreservat
60°07′34″N 10°15′39″Ø

Juveren naturreservat (cirka 440 daa, hvorav cirka 325 daa vannareal) er et naturreservat i Ringerike kommune, Viken, som består av en meandersjø (kroksjø) som er avsnørt fra Storelva. Innsjøen har forbindelse til elva gjennom en kort og smal kanal. Reservatet er beskyttet i henhold til Ramsar-konvensjonen og er en del av Tyrifjorden våtmarkssystem IBA, som er et meget viktig og tilnærmet intakt innlandsdeltaområde. Hele området er svært betydningsfullt for trekkfuglene under vår- og høsttrekkene, men det har også en unik flora og et mangfold av andre arter. En rekke fugler hekker også der.[1] Reservatet er svært viktig for våtmarksfugler.

Reservatet ble opprettet 28. juni 1985 for å bevare et særlig rikt våtmarksområde. Juveren er en av de rikeste fuglelokaliteter i Buskerud fylke, og har både trekk- og hekkefunksjon. Av påviste hekkefugler kan nevnes knoppsvane, sothøne og sivhøne. Tilsammen 40 våtmarksarter er påvist.

Juveren har dessuten vært kjent for gode fiske etter abbor, gjedde og brasme, men på grunn av gjengroing langs breddene har kroksjøen i senere tid blitt mer og mer utilgjengelig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Miljøverndepartementet (1985-06-28). Forskrift om fredning for Juveren naturreservat, Ringerike kommune, Buskerud. Miljøverndepartementet. Lovdata. Besøkt 2016-09-21

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]


Nordre Tyrifjorden våtmarkssystem

Averøya | Juveren | Karlsrudtangen | Lamyra | Synneren


RingerikeDenne Ringerike- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.